Mink-sagen

OVERBLIK: Hvad mener partierne, at der skal ske med minksagen nu?

Det kræver politisk flertal, hvis uvildige advokater skal sættes til at undersøge, om der er grundlag for en rigsretssag.

Der er blevet spekuleret bredt i, om minksagen vil føre til en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S).

Men hvorvidt en rigsret – og dermed en potentiel bøde eller fængselsstraf – overhovedet kommer på tale, afgør Folketingets partier.

74 mandater har meldt ud, at de ønsker at få uvildige advokater til at vurdere, om der er grundlag for et retsligt efterspil.

Men muligheden faldt til jorden, da Radikale Venstre som det sidste støtteparti i rækken lørdag meldte ud, at de ikke vil stemme for en sådan undersøgelse.

TV 2 giver dig herunder et overblik over, hvor partierne står.

ØNSKER IKKE ADVOKATVURDERING:

(91 MANDATER)

Enhedslisten

13 mandater

- Når vi taler om ministeransvarsloven og rigsret, så er det i sidste ende en politisk beslutning. Uanset hvor mange man får til at lave en vurdering, siger Peder Hvelplund (Ø).

Socialdemokratiet

49 mandater

- Uanset hvordan man vender og drejer det, bliver det aldrig advokater, der kommer til at træffe den konklusion – det kan kun være Folketinget, der træffer konklusion om en rigsret, og derfor ville man så alligevel komme – bare efter et nyt dokument fra nogle advokater – til et stadie, hvor Folketinget så må gøre op med sig selv, om der er behov for en rigsret, siger Rasmus Stoklund (S).

Socialistisk Folkeparti

15 mandater

- Modsat Støjberg-sagen, hvor der var begået ulovligheder, advaret imod det og løjet for Folketinget, er ingen af delene tilfældet her, siger Karina Lorentzen til Ritzau (SF).

Radikale Venstre

14 mandater

- Når man læser kommissionens beretning står det klart, at der er tale om meget alvorlig sag. Når vi i Radikale Venstres folketingsgruppe er nået frem til, at sagen ikke skal håndteres af jurister, men af os i Folketinget, skyldes det flere forhold, siger politisk leder Sofie Carsten Nielsen.

FOR ADVOKATVURDERING:

(74 MANDATER)

Frie Grønne

3 mandater

- Efter at have læst videre i rapporten, sovet på det og set dette vanvittige pressemøde, kan jeg ikke se andre muligheder, skriver Sikandar Siddique.

Venstre

39 mandater

- Måtte man være i tvivl om, at der er tale om en politisk og forvaltningsmæssig skandale, så er den tvivl ryddet af bordet nu. (..) Vores vurdering fra Venstre er, at det vil være relevant, at der bliver foretaget en juridisk vurdering, siger politisk ordfører Sophie Løhde (V).

Det Konservative Folkeparti

13 mandater

- Det, der står tilbage, er en grov vildledning. Selvfølgelig skal der være en advokatundersøgelse af det her, så vi ved, hvor vi står, siger partiformand Søren Pape Poulsen til TV 2.

Dansk Folkeparti

5 mandater

- Hvis der er enighed om, at vi skal have tillid til retssamfundet og til regeringen – det er der i hvert fald nogen, der burde have en interesse i – så er der kun én vej, og det er, at vi får uafhængige advokater til at gennemgå det her, siger partiformand Morten Messerschmidt til TV 2.

Liberal Alliance

3 mandater

- Det var unødvendigt, at det skulle gå så hurtigt, men det insisterede statsministeren på. Så aben ender i sidste ende hos statsministeren, som står i spidsen. Disse fejl er et produkt af statsministerens måde at lede regeringen på. (..) Det er højst skandaløst, hvis de embedsmænd, som udfører arbejdsopgaver, skal forfølges, mens de ministre, der beordrer arbejdsopgaverne, frikendes, siger Ole Birk Olesen (LA).

Nye Borgerlige

4 mandater

- Der skal sættes et politisk ansvar, og det indgår ikke i deres kommissorium. Så derfor skal vi have lavet en advokatundersøgelse, der kan vejlede Folketinget om, hvorvidt der kan rejses en rigsretssag mod statsministeren eller andre. Vi vil i Nye Borgerlige – for egne penge – få lavet den undersøgelse, siger Peter Seier (NB).

Moderaterne

1 mandat

- Det ville da være underligt, hvis ikke et noget nært enigt folketing sagde: "Okay, det er vi nok nødt til at bede nogle advokater om at vurdere rækkevidden af", siger Lars Løkke Rasmussen i programmet P1 Debat.

Gæs og Gaser

6 mandat

- Det er vigtigt at få placeret ansvaret. Vi har fået rigtig meget at vide af kommissionen, men vi bliver også nødt til at se, om der er noget juridisk i forhold til ministre, så de ikke bare basker ansvar af sig. Det er for nemt, siger Liselott Blixt på vegne af den partiløse-gruppe, der kalder sig 'Gæs og Gaser'.

FORTSAT UAFKLARET:

(14 MANDATER)

Kristendemokraterne

1 mandat

Alternativet

1 mandat

Løsgængere og nordatlantiske mandater

12 mandater