Psykolog og parterapeut er enige – det er alvorligt, hvis disse ti ting sker i dit forhold

Hvad er røde flag i et forhold? Og hvilke skal du reagere på omgående? Det svarer en parterapeut og en psykolog på i denne artikel.

Emmi Friis husker tydeligt den aften, hvor det hele kulminerede.

Hun lå i sengen, og hendes kæreste sad i fodenden. De havde dannet par on-off i nogle år, men på det seneste havde hun følt, at noget var helt galt.

- Vi skulle til at sove, og så vendte han sig om mod mig og sagde: "Har du nogensinde overvejet at kvæle et andet menneske, mens de sover, og så se deres reaktion, når de vågner, og livet langsomt siver ud af øjnene på dem?", husker Emmi Friis, der er med i TV 2 PLAYs nye dokumentar '518 piger'.

Emmi Friis stivnede og så det hele udefra.

Pludselig kunne hun se en masse røde flag, der vajede om hende i deres forhold – og det havde de gjort længe.

I programmet '518 piger' oplevede Emmi Friis og flere af de andre medvirkende at se røde flag eller faresignaler i deres relation til krænkeren. Men hvornår er et rødt flag noget, der kan arbejdes på i et forhold, og hvornår er det noget, som kan risikere at ødelægge dig og dit liv?

Uddybet: Hvad er røde flag?

Røde flag er adfærd i en relation, der har alvorlige konsekvenser for forholdets oplevede kvalitet eller kan være skadeligt for dit mentale helbred.

Klinisk sexolog og parterapeut Maj Wismann har lavet en liste over ti ting, som kan være et rødt flag. Hun understreger, at røde flag ikke altid betyder, at man skal ende forholdet med det samme, og at ingen forhold er perfekte.

- Det handler om, i hvor høj grad de her ting er til stede i forholdet. Og nogle røde flag er "værre" end andre. Nævner ens nye partner for eksempel en enkelt dårlig ting om sin ekskæreste, er det selvfølgelig noget andet, end hvis vedkommende holder et fire timer langt oplæg, hvor han eller hun sviner ekskæresten til.

Røde flag skal ifølge eksperten opfattes som opmærksomhedspunkter. Hvis man oplever mange røde flag i sit parforhold, så kan det være en god idé at se nærmere på, om det er en sund relation.

Nedenfor kommer Maj Wismann med ti ting, som du kan se efter, når du indleder en relation, eller hvis du allerede er i et forhold.

Hvad skal man gøre, hvis man oplever røde flag i sit forhold? Artiklen fortsætter med svaret efter listen.

Ti røde flag i en relation

 1. Holder ikke sine aftaler

  Hvis man oplever, at aftaler ikke bliver overholdt, ikke bliver respekteret eller ofte bliver ændret, kan det være et rødt flag. Det vil blive en utryg relation, og det er særligt problematisk, hvis personen ikke kan se, at det er et problem.

 2. Overskrider dine grænser

  Hvis der konstant bliver sat spørgsmålstegn ved dine grænser, hvis de bliver skubbet til, eller hvis de bliver decideret overtrådt, kan det være et rødt flag. Det kan for eksempel være seksuelt: Hvis du ønsker at bruge kondom, men der ofte bliver sat spørgsmålstegn ved det, eller hvis det ikke bliver overholdt. Hvis du føler, at du skal forsvare, forklare eller undskylde dine grænser, så kan det være et rødt flag.

 3. Taler grimt om andre

  Hvis vedkommende taler meget grimt om en person, som de har eller har haft et tæt forhold til, så skal man være opmærksom. Det kan være, hvis deres mor, en ekskæreste eller en ven unuanceret beskrives som en idiot, og hvis der samtidig ikke er selvindsigt til at se, at de måske også selv er medspiller i relationen.

 4. Mavefornemmelsen er forkert

  Hvis man har en følelse af, at noget er galt. Ens mavefornemmelse tager sjældent fejl. Mavefornemmelsen er din samlede viden om personen, som din hjerne måske ikke lige kan sætte sammen eller ikke er klar til endnu. Det er vigtigt at lægge mærke til, om det er en dårlig mavefornemmelse, eller om det er en frygt for at indlede et nyt forhold. Det sidste er ikke et rødt flag.

 5. Hokus pokus, mig i fokus

  Hvis vedkommende på forskellige måder hele tiden taler om sig selv og generelt ikke viser den store interesse for at høre om dine følelser. Det kan også være, at vedkommende spørger ind til dig, men lynhurtigt får det drejet over på sig selv.

 6. Skyld og ansvar bliver kun placeret på dig

  Hvis skyld og ansvar altid bliver placeret på dig, kan det være et rødt flag. Det kan være, hvis vedkommende konstant går i modforsvar og peger på din del af skylden, hvis du påtaler et problem. Det står i kontrast til at tage ansvar og være nysgerrig i konflikter.

 7. Gør dine følelser forkerte

  Hvis dine følelser bliver gjort forkerte, skal du være ekstra opmærksom. Det kan både være, hvis vedkommende ikke anerkender dine følelser, eller hvis dine følelser bliver negligeret. Hvis din partner for eksempel siger, at du tager fejl eller gør grin med dig, når du bliver ked af noget, kan det være et rødt flag.

 8. Det er for godt til at være sandt

  Hvis noget er for godt til at være sandt, så er det det tit. Hvis du oplever såkaldt love bombing, altså at personen bombarderer dig med kærlighed ved at kontakte dig, komplimentere dig, gå med på alle dine idéer, føje dig og imødekomme dig på alle niveauer i udpræget grad, skal du være ekstra opmærksom. Det er sjældent, at der findes prinser og prinsesser på hvide heste.

 9. Andre i dit liv kan ikke lide vedkommende

  Hvis andre mennesker i dit liv – som du har en god relation til – møder vedkommende, og har en dårlig mavefornemmelse, så kan det være en god idé at lytte til dem. Især hvis flere mennesker sige nogle af de samme ting. De ser nogle ting, som du måske ikke selv ser.

 10. Du undskylder vedkommendes adfærd

  Hvis du tit ender med at undskylde vedkommendes opførsel over for andre, kan det være et rødt flag. Man kan især komme til at undskylde for en anden, hvis man selv er vokset op i en dysfunktionel familie, og man har været vant til at skulle undskylde andres opførsel over for sig selv og andre. Men mennesker skal selv undskylde, hvis de bumper ind i nogens grænser.

Psykolog Malene Hollmann bakker op om Maj Wismanns ti røde flag. Derudover peger hun på nogle andre ting, som hun tit ser i sit arbejde med par og singler, der dater.

Hun peger på, at en god indikator for en usund relation er, hvis man neutralt fortæller flere i ens netværk om de ubehagelige oplevelser i parrelationen, og de alle reagerer kraftigt med for eksempel: "Det er løgn! Sagde han/hun det til dig?" eller "Det lyder fuldstændig vanvittigt!".

En anden indikation for et usundt parforhold kan ifølge psykologen også være "når-så-fælden".

Hvis du begynder at lave undskyldninger for din partner ved for eksempel at sige, "når bare han/hun ikke er så presset på arbejde, så begynder han/hun at behandle mig bedre" eller "når bare hans/hendes eks bliver sødere ved ham/hende, så bliver vores forhold nok også bedre".

- "Når-så-fælden" er et kæmpe rødt flag, fordi det peger tilbage på, at man udsættes for noget, der ikke er okay. I stedet for at sige fra og overveje forholdet, hvis den anden ikke vil ændre adfærd, kommer man til at leve i en ønsket virkelighed, som er yderligere nedbrydende, siger Malene Hollmann.

Hvad skal man gøre?

Du skal tale med din partner og sige, at der er nogle ting, der ikke er ok med dig.

- Hvis han eller hun ikke er åben for både at tale om det og at arbejde på det, eller hvis nogle af de røde flag bliver brugt imod dig – at dine følelser for eksempel bliver gjort forkerte – så skal du tage benene på nakken, også selvom det er svært, siger Malene Hollmann og fortsætter:

- Så simpelt er det faktisk, selvom det tit er svært at gå fra et nedbrydende forhold, fordi man netop bliver nedbrudt og føler sig svag. Det er svært at se klart, mens man står i det.

Afstemning

Er du eller har du været i et forhold, hvor der er/var røde flag?

Der sker det i et utrygt forhold, at ens dømmekraft bliver nedbrudt.

- Pludselig er du ikke længere sikker på, om det er dig, der tager fejl, siger Malene Hollmann.

Men du tager ikke fejl, mener eksperten.

- Hvis du oplever igen og igen, at din partner ikke gør dig tryg, og der ikke er lydhørhed, handling og positiv forandring, så fortjener du bedre.

Emmi Friis endte med at slå op med kæresten dagen efter oplevelsen fra starten af artiklen. Hun kunne ikke længere se sig selv i forholdet, og det var gået op for hende, at det havde hun ikke kunnet i lang tid.

Nogle år efter blev ekskæresten anklaget og dømt for at have hacket sig til oplysninger og private billeder af over 518 piger og kvinder. Emmi Friis var en af de forurettede.

Befinder du dig i et psykisk eller fysisk voldeligt forhold, kan du kontakte en gratis rådgivningslinje som for eksempel levudenvold.dk. Her kan man få en snak døgnet rundt, og det er muligt at være anonym. Pårørende kan ligeledes ringe.