GO'

Ny hjernescanner kan hjælpe 12-årig med ADHD

Hjernescanneren er det danske bidrag ved iværksætterkonferencen BRIGHT, der finder sted i København denne uge.

Artiklen er opdateret 9. marts. Armin Kavousis titel er ændret, da det er kommet frem, at Armin Kavousi, der er stifter af Curvex, ifølge medier ikke er uddannet neuroforsker.

Når 12-årige Filuca Dannebrog kommer hjem fra skole, kan hun have svært ved at mærke og kommunikere, hvordan hun egentlig har det.

Hun har diagnosen adhd, og hun har brug for at slappe af, inden hun kan gå i gang med noget andet efter en skoledag.

- Hvis jeg for eksempel sidder og tegner, og jeg bliver spurgt, om jeg ikke lige kan gå ud med skraldet, bliver jeg sådan: ”Nej mor! Jeg sidder lige og laver det her”, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

For hendes forældre kan det derfor være svært at gennemskue datterens behov de enkelte dage, og om de skal tage nogle ekstra hensyn.

Men en ny form for hjernescanner, som den 12-årige skoleelev har prøvet, kan måske gøre en forskel fremover. Med den kan hendes forældre se Filuca Dannebrogs sindstilstand via en app, når hun tager den på derhjemme.

Vi kan se, om Filuca skal bruge længere tid på at slappe af

Christian Dannebrog, afdelingsleder og brandmand

- Vi kan se, om Filuca skal bruge længere tid på at slappe af den dag, om hun stadig er stresset, om der er sket noget i skolebussen på vej hjem. Hun kan godt se rolig og fin ud, men det kan være, at hjernen ikke er i balance med sig selv, forklarer Filuca Dannebrogs far, Christian Dannebrog.

Se hele indslaget om hjernescanneren i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Testet med tegninger

Hjernescanneren, der kan hjælpe børn som Filuca Dannebrog, er det danske bidrag ved iværksætterkonferencen BRIGHT, der afholdes i København mandag og tirsdag.

Med hjernescanneren kan man ved hjælp af tegneøvelser måle Filuca Dannebrogs stressniveau.

Det fortæller Armin Kavousi, der er stifter af Curvex, som står bag scanneren.

- Vi kunne blandt andet se, at hendes stressniveau steg, hver gang hun skulle vælge en ny farve, fordi hun skulle træffe en beslutning, men vi kunne også se, at når hun tegnede, blev hun mere rolig og fokuseret, siger han.

I Danmark vurderes det, at mellem 2 og 3 procent af skolebørn har adhd, mens tallet for voksne er 1 til 3 procent.

Uden de oplysninger famler man lidt i blinde

Christian Dannebrog, afdelingsleder og brandmand

Men det er ikke kun mennesker med adhd, hjernescanneren kan måle. Den kan eksempelvis også afsløre, om man har stress eller en ukendt adhd-diagnose.

Det gør hjernescanneren ved at måle frekvensen på de elektriske impulser, som hjernen udsender, når hjerneceller taler sammen, forklarer Armin Kavousi.

Træner med edderkop

I familien Dannebrog er de vant til at have en struktureret hverdag uden for mange impulsstyrede ting, og Filuca Dannebrog er altid forberedt på, hvad der skal ske.

Hendes adhd gør blandt andet, at hun har svært ved at holde øjenkontakt eller koncentrere sig i længere tid ad gangen.

Og her kan hjernescanneren også hjælpe Filuca Dannebrogs forældre til at vide, hvornår de kan stille hvilke krav.

Med hjernescanneren kan de nemlig måle, hvornår hun er i ro og kan koncentrere sig om skolearbejde, og hvornår hun skal have lov at bevæge sig og lege.

- Uden de oplysninger famler man lidt i blinde, og man ved ikke, hvad der er bedst for ens barn på det pågældende tidspunkt, forklarer Christian Dannebrog.

Derudover kan hjernescanneren også hjælpe med at træne Filuca Dannebrogs fokus.

Det træner hun med en elektrisk edderkop. Hvis edderkoppen begynder at gå, overanstrenger hun sig for at holde fokus.

Lettere at forklare

Hjernescanneren er endnu ikke blevet hverdag for Filuca Dannebrog, men de gange hun har brugt den, har det været en god oplevelse.

For selvom det kan virke mærkeligt eller vildt at få scannet hjernen, er det okay, forklarer hun.

Har det gjort det lettere at forklare, hvordan du har det?

- Ja, på en måde. Jeg tror, det er, fordi de selv har kunnet se det, lyder det fra den 12-årige.

Armin Kavousi håber, at teknologien kan være med til, at nogle mennesker med adhd ikke længere behøves at medicinere sig, og på endnu længere sigt håber han, at teknologien kan bruges til eksempelvis at sikre, at lastbilchauffører ikke kan sætte sig bag rattet, hvis de er trætte eller ufokuserede.

Se hele interviewet med Armin Kavousi, Filuca og Christian Dannebrog i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.