Han fik bøde for at krænke og blev senere forfremmet. Hun blev sygemeldt og forlod jobbet
Kvinden, som sergenten krænkede, blev sygemeldt og forlod kompagniet. Sådan går det i langt de fleste tilfælde, viser et forskningsprojekt.
Der var en gennemgående følelse af berøringsangst på ledelsesgangen på Aalborg Kaserne, da en konstabel blev udsat for krænkende adfærd i 2018.
Sådan lyder det fra Claire Reynolds, som er tillidsrepræsentant på Aalborg Kaserne og nu kritiserer ledelsen for håndteringen af episoden, som udspillede sig under en NATO-øvelse i Norge.
- Jeg fik en følelse af, at det hele blev fejet ind under gulvtæppet, siger Claire Reynolds.
Den kvindelige konstabel er stadig påvirket af håndteringen af sagen og har derfor ikke ønsket at medvirke i artiklen, men hun har givet Claire Reynolds lov til at fortælle hendes historie.
Hændelsesforløbet er også beskrevet i sagsakter, som 'Operation X' har fået indsigt i.
Greb fat i hende bagfra efter bytur
Den kvindelige konstabel var ved at gøre sig klar til at gå i seng efter en lang arbejdsdag på NATO-øvelsen i Norge.
På badeværelset stødte hun på en mandlig sergent, der netop var kommet fuld hjem fra en bytur. Da hun vendte ryggen til ham for at gå tilbage til sit værelse, greb han ifølge kvinden fat i hende bagfra og begyndte at tage på hende.
Hun skubbede ham væk, men nåede kun tre skridt videre, før han igen greb fat i hende. Mens hun forsøgte at kæmpe sig fri, endte de ude på gangen, hvor han ifølge kvinden pressede hende op ad en væg, mens han kørte sine hænder op og ned ad hendes krop.
Til sidst lykkedes det hende at få skubbet ham væk, og hun skyndte sig ind i sin køjeseng. Den mandlige sergent sov på samme stue, og her forsøgte han ifølge kvinden igen at famle efter hende i mørket. Hun trak soveposen op over hovedet og pressede sig helt op ad væggen, så han til sidst opgav at få fat i hende igen.
Beholdt jobbet og blev senere forfremmet
Episoden blev meldt til Forsvarsministeriets Auditørkorps, som i 2019 idømte sergenten en bøde på 6000 kroner.
Efter sanktionen fortsatte sergenten i sin stilling – og han er siden blevet forfremmet til oversergent på Aalborg Kaserne.
Det er dybt kritisabelt, mener tillidsrepræsentant Claire Reynolds.
Hun var med på NATO-øvelsen i Norge i 2018 og nær kollega til den kvindelige konstabel samt talsmand for deres deling.
- Ledelsen lod gerningsmanden beholde sit job og arbejde i samme bygning som offeret efter hændelsen. Han slap med en løftet pegefinger og en bøde. Der kom aldrig nogen officiel udmelding fra ledelsen – ingen alvorssnak med resten af kompagniet eller påmindelser om nultolerance for sådan en opførsel, siger Claire Reynolds.
Forurettede forlader arbejdspladsen
Sagen fra Aalborg er ikke den eneste, hvor personer, der er blevet sanktioneret for at have krænket, har beholdt deres job eller er blevet forfremmet efterfølgende.
En opgørelse fra Forsvarets Personelstyrelse viser, at 19 ud af 24 medarbejdere, som har fået en bøde for krænkende handlinger de seneste fem år, ikke efterfølgende er blevet fyret.
Til gengæld har et dansk forskningsprojekt vist, at omkostningerne for ofrene ofte er langt større end for den, der har krænket.
Projektet er fra 2017 og har set på 150 sager, som blandt andet er blevet behandlet ved Ligebehandlingsnævnet og de civile domstole.
- Den krænkede ender i stort set alle sager med at forlade arbejdspladsen, mens krænkeren kun meget sjældent bliver opsagt. Derudover har sagerne ofte store psykiske omkostninger for den krænkede, der ikke sjældent medfører diagnoser som ptsd, depression og angst, siger Anette Borchorst, der er professor emerita ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet.
Siden Metoo-bølgen har hun dog observeret, at der er ved at ske en ændring i det mønster.
Mødte ingen støtte eller forståelse
I flere af de sager, som 'Operation X' har kigget på i forbindelse med programmet ‘I krig og krænkelser’, er det den krænkede part, der er blevet sygemeldt efterfølgende, stoppet i Forsvaret eller flyttet til en anden kaserne.
Det gælder også den kvindelige konstabel fra Aalborg Kaserne, som efterfølgende oplevede ptsd-lignende symptomer.
Efter et halvt år, hvor der ifølge kvinden selv ikke var blevet taget hånd om hende, opsøgte hun selv sin kompagnichef på Aalborg Kaserne for at melde ud, at hun følte sig udbrændt og dårligt behandlet.
Men ifølge Claire Reynolds var der ingen støtte eller forståelse fra kompagniledelsens side til den kvindelige konstabel.
- Hun fik at vide fra kompagnichefen, at hvis hun ikke kunne lide at være på arbejde, så måtte hun jo søge noget andet, siger Claire Reynolds.
Den kvindelige konstabel blev sygemeldt i et halvt år og behandlet for de ptsd-lignende symptomer.
- Da hun var klar til at komme tilbage på arbejde igen, valgte hun at skifte stilling inden for Forsvaret, da krænkeren stadig arbejdede i hendes gamle kompagni.
Aalborg Kaserne vil ikke forholde sig til forfremmelsen
'Operation X' har spurgt Trænregimentet på Aalborg Kaserne, hvorfor den mandlige sergent blev forfremmet, samt hvorfor han og den kvindelige konstabel fortsat skulle arbejde sammen efter episoden. Men Trænregimentet har afvist at forholde sig til de spørgsmål, fordi der er tale om en personalesag.
I et skriftligt svar til 'Operation X' beklager major Michael Holm Thomsen fra Trænregimentet på Aalborg Kaserne forløbet.
- Krænkende adfærd er helt uacceptabelt og på ingen måde i overensstemmelse med de værdier, der hersker ved regimentet. Derfor er vi kede af forløbet i den omtalte krænkelsessag. Den sag blev desværre ikke fra starten håndteret, som den burde være blevet. Hensynet til den krænkede må ikke undervurderes, skriver Michael Holm Thomsen.
'Operation X' har taget kontakt til den mandlige sergent via Aalborg Kaserne, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.
Du kan se 'Operation X: I krig og krænkelser' torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller nu på TV 2 PLAY.