GO'

Mette Frederiksen står ved beslutning om at vaccinere børn

Til efteråret vil sundhedsmyndighederne kun anbefale coronavaccinen til særligt sårbare og danskere over 50 år.

Sidste efterår og vinter var Statsministeren tydelig i sin anbefaling af coronavacciner til børn, men i år er strategien fra myndighederne anderledes.

På pressemødet onsdag forklarede direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, at man i dag ikke vil anbefale vaccinen til børn.

Set i bakspejlet gav det nemlig ikke meget i forhold til smittespredningen, at børnene blev vaccineret, forklarede han.

Statsministeren står dog stadig ved sin anbefaling, forklarer hun i 'Go' morgen Danmark' torsdag.

Du lagde et vist pres på forældrene og sagde: ”Det bør vi simpelthen gøre”. Var det en af de der fejl, som du også sagde tidligere, at vi ville komme til at begå?

- Det er vigtigt at få den viden frem og være ærlige om, at det er anderledes end sidste vinter, men børnene har ikke taget skade af at få vaccinen. Så jeg tænker ikke, at det var meget problematisk, lyder svaret fra statsministeren.

Se hele interviewet med Mette Frederiksen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Åben om strategi

I år er det kun de særligt sårbare og danskere over 50 år, der bliver anbefalet en vaccine til efteråret.

Vil det sige, at en stor del af befolkningen, som lod sig vaccinere sidste efterår og vinter, i virkeligheden slet ikke havde behøvet det?

- Søren Brostrøm fik spørgsmålet i går som direktør for Sundhedsstyrelsen, og han sagde, at med den viden, vi har i dag, er det ikke sikkert, at man ville have lavet samme anbefaling i forhold til børnene sidste vinter, lyder svaret fra Mette Frederiksen.

I ’Go’ aften LIVE’ blev Søren Brostrøm efter pressemødet spurgt, om det var en fejl at vaccinere børn, og til det svarede han:

- Med hvad vi ved i dag, ja. Med hvad vi vidste dengang, nej.

Ligesom Mette Frederiksen lyder det fra Søren Brostrøm, at man på daværende tidspunkt gjorde, hvad man troede var rigtigt, ved at anbefale vaccinen til børn.

Afstemning

Fortryder du, at du vaccinerede dit barn?

Og det er vigtigt for direktøren at være ærlig om sine fejl.

- Jeg vil se alle børneforældre, som har vaccineret deres barn, i øjnene og sige: "I gjorde det rigtige og tak, fordi I lyttede". Men samtidig, og det er vigtigt for at bevare tilliden, vil jeg indrømme og sige, at vi er blevet klogere, og vi ville ikke gøre det samme i dag. Og det kommer vi heller ikke til fremadrettet, siger Søren Brostrøm.

Aldrig sikker

Ifølge Mette Frederiksen har hun fra starten sagt, at det har været et grundvilkår, at myndighederne undervejs ville komme til at begå fejl og tage beslutninger, som man senere ikke ville have taget.

At være ude og lægge et så stort pres på forældrene og så sidenhen må vende tilbage og sige, at nu ved vi noget andet. Føles det ikke ubekvemt, når du kigger tilbage?

- Vi har skullet håndtere noget at det sværeste i vores levetid, uden rigtigt at vide hvad det er, vi har med at gøre. Det, de danske muligheder har valgt, er at være ærlige – også om det vi ikke har vidst noget om, siger statsministeren.

Undgår vi nedlukninger i efteråret?

- Ja, det tror jeg. Det er klart det, vi arbejder efter.

Se hele interviewet med Mette Frederiksen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY