Dagens overblik

Dagens overblik: Danmark har fået et nyt parti

Rejsekaos truer sommerferien, Danmark sender fregat til Nordatlanten, og politiet uddeler bøder for hasarderet studenterkørsel.

Velkommen til dagens overblik på en solskinsramt sankthansaften.

Støjberg er tilbage

Det har længe stået soleklart, at tidligere minister Inger Støjberg ville vende tilbage til en rolle i politik, når hun havde smidt sin fodlænke. I dag præsenterede hun så sit politiske projekt.

Dermed stod det også klart, at Danmark har fået endnu et nyt parti. Et parti ved navn Danmarksdemokraterne.

Ifølge stifteren skal partiet have ”borgerlig snusfornuft” som omdrejningspunkt og have særligt fokus på Danmark uden for København. Halvdelen af de nødvendige vælgererklæringer er allerede i hus.

Mange tidligere DF’ere har vist stor interesse for projektet, der ifølge politisk redaktør Hans Redder er “en håndgranat” i det borgerlige Danmark.

Rejsekaos præger sommerferien

Tusindvis af flyafgange over hele Europa er denne sommer allerede blevet aflyst, mens usædvanlig lang ventetid i lufthavnene for at komme igennem sikkerhedskontrollen resulterer i kaotiske tilstande.

Alt skyldes, at lufthavnene mangler personale, og en luftfartsanalytiker kalder situationen værre, “end vi nogensinde har set”, og spår, at kaosset vil fortsætte hele sommeren.

Samtidig varsler fagforeninger over hele Europa arbejdsnedlæggelse midt i højsæsonen. For eksempel rasler 1000 SAS-piloter med strejkesablerne fra 29. juni, hvis de ikke får en ny overenskomst inden.

Vacciner eller nedlukning

Når sommerferiepanikken og rejsekaosset engang har lagt sig, venter der nye udfordringer for borgerne i det danske land.

Til vinter risikerer vi nemlig en corona- og influenzaepidemi så omfattende, at det kan overbelaste hospitalerne og føre til nye nedlukninger. Det forudser Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme og rådgiver myndighederne om epidemihåndtering.

For at undgå det scenarie bør børn i alderen 2-6 år vaccineres i stor stil imod influenza, mener professoren. Det er nemlig den aldersgruppe, der driver influenzasmitten.

Jens Lundgren vurderer, at 90 procent af aldersgruppen skal vaccineres mod influenza. Et ambitiøst mål set i lyset af, at omkring 30 procent fik vaccinen sidste år.

Studenter fejrer huer med hasarderet kørsel

Der findes mange måder at fejre friheden på, når studenterhuen er kommet i hus. Men nogle metoder er bare vildere, end politiet tillader.

Københavns Politi fik i hvert fald en travl nat, da mindst 15 anmeldelser tikkede ind om hasarderet studenterkørsel natten til torsdag.

Studenterne kunne tilsyneladende ikke vente på den traditionsrige studenterkørsel og trillede i stedet rundt i private personbiler med hovederne – og huerne – ude ad vinduerne.

Det fik i dag Københavns Politi til at advare mod den hasarderede opførsel, mens flere unge fik en bøde fra politiet i studentergave.

Danmark sender soldater på nye missioner

Fra oktober skal Danmark deltage med 1 fregat og op mod 135 soldater i en amerikanskledet NATO-mission i det nordatlantiske område.

Det oplyste Forsvars- og Udenrigsministeriet i dag befolkningen om efter at have orienteret Folketingets partier i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Det danske bidrag til hangarskibsgruppen vil være en fregat af ”Iver Huitfeldt-klassen”, oplyses det. Desuden skal 4 danske F-16-fly og omkring 65 soldater i august deltage i en NATO-mission over islandsk luftrum.