GO'

Hun vil gøre op med fordomme om plejebørn: - Jeg er ikke stofmisbruger eller kriminel

Maja Herholdt har oplevet mange fordomme, dumme spørgsmål og mobning, fordi hun var anbragt.

Maja Herholdt har lagt ører til meget i sin opvækst.

”Er du stofmisbruger eller kriminel?” er et af de spørgsmål, som hun har fået stillet mange gange.

Som fireårig blev Maja Herholdt anbragt i en plejefamilie, fordi hendes forældre og storebror var misbrugere, og det betød, at mange havde fordomme og mobbede hende, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.

- Man bliver jo ikke anbragt og fjernet fra hjemmet, hvis man kan opføre sig ordentligt. Det er hvert fald det, jeg oplever, at mange tænker.

Senere begik både Maja Herholdts far og storebror selvmord, og efter at hendes mor havde været forsvundet sporløst i to år, blev hun fundet i en fryser – dræbt af sin nye partner.

Men selvom hun har haft en sværere start på livet end de fleste, og hun på papiret er familieløs, har 19-årige Maja Herholdt det godt, takket være sin plejefamilie, fortæller hun.

Derfor ønsker hun nu at gøre op med de mange fordomme om hendes liv som plejebarn.

For Maja Herholdt er hverken stofmisbruger eller kriminel, og hun har ingen planer om at blive det, lyder det.

Se hele interviewet med Maja Herholdt i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY

Anbragt på sin fødselsdag

Ifølge Maja Herholdt har hun haft et godt liv hos plejeforældrene Anne Mette og Claus på en gård lidt uden for Viborg.

- Jeg vil betegne min opvækst som det, man kalder en kernefamilie. Der har været masser af kærlighed, kys og kram. Der har været så meget kærlighed, at man nogle gange næsten ikke kunne rumme så meget kærlighed, lyder det.

Hos sine plejeforældre blev Maja Herholdt altid bakket op, og hun blev en naturlig del af familien, men i skolen var det anderledes.

Hun var nemlig det eneste anbragte barn, og det affødte fordomme hos de andre elever og også hos nogle lærere, fortæller hun i ‘Go’ morgen Danmark’.

- Der har været nogle, der har sagt, at jeg ikke behøvede kæmpe i skolen, fordi jeg var anbragt, og jeg ville aldrig blive til noget.

Mange plejebørn oplever fordomme

Desværre er Maja Herholdts historie ikke enestående.

I Danmark er cirka 14.000 børn anbragt uden for hjemmet i plejefamilier, på bosteder eller lignende.

Og ifølge Claus Fahrendorff, der er kommunikationsdirektør ved Børnehjælpsdagen, oplever mange af disse børn de samme fordomme, som Maja Herholdt har oplevet.

- Der er rigtigt mange anbragte børn, der får at vide, at de skal ikke stille forventninger til livet. Når man er ung, og man gerne vil fremad og videre, oplever man, at det er meget begrænsende at få at vide, at man ikke skal have forventninger til livet, siger han.

Skolerne kan ringe til os, og så kan de få en som Maja ud

Claus Fahrendorff, kommunikationsdirektør ved Børnehjælpsdagen

Hos Børnehjælpsdagen arbejder de derfor på at styrke de anbragte børns tro på sig selv og lære dem, at de er lige så ressourcefulde som andre børn og unge, forklarer Claus Fahrendorff.

Blandt andet har de iværksat skoleprojektet Ungdomsværn, som Maja Herholdt selv indgår i.

- Skolerne kan ringe til os, og så kan de få en som Maja ud til at fortælle om, hvad det vil sige at være anbragt, lyder det fra Claus Fahrendorff.

Drømmer om at hjælpe andre

Som barn blev Maja Herholdt meget ked af det, når hun mødte fordomme, men i dag er hun blevet bedre til at tage diskussionen og sige fra.

Samtidig forstår hun godt, at mange har fordomme om plejebørn, for det er sjældent, at man hører de gode historier, mener hun.

- Jeg følte, at de, man hørte om, var dem, der lavede ballade. Jeg savnede en, der sagde: ”Du kan godt blive til noget”, siger hun.

Maja Herholdt er i dag studerende, og selvom mange ikke har troet på hende, har hun fremtidsplaner.

Hvad vil du gerne blive?

- Jeg vil gerne blive et godt menneske og være noget for andre. Jeg vil gerne være ambulanceredder i fremtiden og komme ud og hjælpe andre mennesker og give en masse kærlighed og omsorg.

Se hele interviewet med Maja Herholdt i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.