Nyheder

Ellemann bisættes tirsdag

Uffe Ellemann-Jensen har selv planlagt bisættelsen før sin død, fordi han godt vidste, at "det snart var tid til at tage afsted," skriver sønnen.

Uffe Ellemann-Jensen bisættes tirsdag klokken 12 i Holmens Kirke.

Det skriver sønnen Jakob Ellemann-Jensen på Facebook.

Han skriver, at Uffe Ellemann-Jensen selv har planlagt sin bisættelse.

- For vores far vidste godt, at det snart var tid til at tage afsted, og derfor var han som sædvanligt et skridt foran os andre, skriver sønnen.

- Det er aldrig nemt at sige farvel til dem, man holder af. Men vores far levede sit liv fuldt ud, og vi glæder os derfor til at fejre hans liv og alt det, han har betydet for os og mange andre en sidste gang, når vi steder ham til hvile.

Han takker også for de "mange, mange hilsner" til familien og ham selv.

Reaktioner fra nær og fjern

Siden Uffe Ellemann-Jensens død er det strømmet ind med reaktioner fra både ind- og udland.

Mette Frederiksen skrev i en pressemeddelelse, at hun modtog nyheden om Uffe Ellemann-Jensens dødsfald med stor sorg. Hun skrev også, at han var "et humoristisk menneske med ordet i sin magt. Og glimt i øjet".

Dagen efter sin død var Uffe Ellemann-Jensen på forsiden af mange store danske dagblade. Han blev mindet blandt andet for sit engagement i europæisk politik. Særligt lægger skribenterne vægt på hans samlende rolle i kølvandet på Sovjetunionens kollaps.

- Man siger, at Uffe Ellemann-Jensen var den bedste statsminister, Danmark aldrig fik. Omvendt er det ikke for meget at konstatere, at han måske var den største statsmand, Danmark rent faktisk fik, lød de indledende ord i Berlingskes leder.

Det blev uddybet med konstateringen, at Danmark under udenrigspolitisk ledelse af Ellemann var det første land i verden til at indlede diplomatiske forbindelser med de baltiske lande.

Ledende politiske skikkelser i Estland, Letland og Litauen har også mindet ham på Twitter.

Blev 80 år gammel

Uffe Ellemann-Jensen var Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993. En tid, hvor Europa var i rivende forandring med jerntæppets fald og nye nationers opståen.

Han var formand for Venstre fra 1984 til 1998.

Efter længere tids sygdom sov han natten til søndag 19. juni stille ind i en alder af 80 år.