Ét tweet kostede Elon Musk 20 millioner dollars i bøde - og en babysitter, han stadig ikke kan slippe for

Når aktiekurserne går den rigtige vej, er han den rigeste mand i verden. Og det giver Elon Musk magt til at lave sjov, ballade og kaos på Twitter.

Er Elon Musk gal eller genial?

Hvis man bedømmer ham ud fra det faktum, at han næsten egenhændigt har tunet USA’s rumprogram, fået elbiler til at være det hotteste i verden og stablet betalingstjenesten Paypal på benene, er han genial.

Men hvis man bedømmer ham ud fra produkter som Cybertruck, flammekastere og alle hans tweets, kunne han egentlig godt virke lidt gal.

Som en stor dreng har han magten til at stikke en pind ned i den myretue, der hedder Twitter.

Nogle gange prikker han bare lidt tilfældigt rundt – men ind i mellem prikker han til, og så går alle myrerne i panik.

Men måske er Elon Musk efterhånden træt af kun at prikke. For nu vil manden bag SpaceX nemlig købe myretuen Twitter.

I denne uges udgave af ’Kernen’ på TV 2 PLAY har ekspert David Guldager taget et nøjere kig på manden bag SpaceX og Tesla for at prøve at svare på spørgsmålet:

Er Elon Musk gal eller genial?

Herunder har ekspert i digitale trends, David Guldager, fundet fem eksempler på, at et simpelt tweet fra den gale side af Elon Musk kan få store konsekvenser i den virkelige verden.

1.

"Prisen på Tesla-aktier er for høj efter min mening."

I 2020 formåede Elon musk at barbere 10 procent af Teslas værdi med ét enkelt tweet.

- Det er tæt på det dyreste tweet nogensinde, siger David Guldager.

Det var første gang, at verden rigtig så, hvor meget indflydelse han havde. Og hvor meget skade han reelt kunne skabe.

Det havde jo en kæmpe indflydelse på både ham, de mange aktionærer og ikke mindst selskabet, der tilsammen tabte 14 milliarder dollars.

- Bare det at en CEO formår at skrive sådan et tweet, er jo uhørt i den finansielle verden, fortæller David Guldager.

Heldigvis for dem, der tabte mange penge på tweetet, tog det kun tre dage, før prisen på en Tesla-aktie var tilbage på den, ifølge Elon Musk, alt for høje pris.

2.

"Jeg overvejer at tage Tesla privat til 420 dollars. Finansieringen er sikret."

I 2018 fik Elon Musk et rap over nallerne.

Som en joke havde han lavet et tweet, om at han ville købe Tesla-aktier til 420 dollars stykket til sig selv.

Et modigt tweet taget i betragtning af, at han selv var formand for bestyrelsen i Tesla, kursen på 420 dollars aldrig var set før, og at det derfor teknisk set ville være insiderhandel.

- Men tallet 420 referer til en cannabisjoke og var på ingen måde et seriøst tweet, siger David Guldager.

420 er et slang for at ryge cannabis i en eller anden form. Blandt andet fejrer mange 20. april (i amerikansk datoformat 4/20) ved at ryge cannabis.

Men USA's føderale kommission SEC, der holder øje med det amerikanske aktiemarked, syntes ikke, at det var en sjov joke. Cannabis eller ej.

Tweetet resulterede nemlig i et forlig med SEC til 20 millioner dollars, så han kunne slippe for anklager om insiderhandel og bedrageri.

Tesla fik derudover en bøde på 20 millioner dollars, og Elon Musk måtte trække sig som formand for Tesla i tre år.

- Det var også her, at han fik den famøse 'Twitter-babysitter', som han stadig ikke er kommet af med i dag, siger David Guldager.

En del af forliget med SEC var nemlig, at alle fremtidige Tesla-relaterede tweets fra Elon Musk først skulle godkendes af en advokat.

Og den ordning har en dommer så sent som i 2022 afvist at ophæve.

3.

"Når zombiedommedagen kommer, vil du være glad for at have købt en flammekaster. Den virker mod horder af de udøde, ellers får du dine penge tilbage!"

The Boring Company er egentlig noget så kedeligt som en virksomhed, der vil forbedre infrastrukturer ved at lave tunneller.

- Men pludselig lancerede Elon Musk en flammekaster i firmaets navn. For hvorfor ikke? spørger David Guldager.

Amerikanske myndigheder forbød ham dog at sælge flammekastere. Men så ændrede Elon Musk bare produktnavnet til 'Not-A-Flamethrower' ('ikke-en-flammekaster', red.).

- Elon Musk har nogle gange en speciel form for humor. Og så har han denne her lyst til at lege. Forskellen på os og ham er bare, at han gør noget ved de store drømme, han har, siger David Guldager.

At kolonisere Mars er netop en stor drøm for Elon Musk, der gerne vil blive gammel på den røde planet ifølge ham selv.

- Og hvis der er nogen, der skal få menneskeheden til Mars, er det nok manden, der lavede og markedsførte en flammekaster for sjov, siger David Guldager.

4.

"Ved du hvad, du behøver ikke engang vise videoen. Vi får en af miniubådene til at sejle helt til Hule 5. Ingen problemer. Beklager, 'pædofyr', du bad virkelig selv om det."

Reelt set er det i dag et slettet tweet. Men i 2018 kaldte Elon Musk fridykkeren Vernon Unsworth en “pedo guy”.

Vernon Unsworth var en af de dykkere, der hjalp de 12 drenge og deres træner ud af en oversvømmet grotte i Thailand, og han var raget uklar med Tesla- og SpaceX-ejeren.

- Elon Musk havde måske det vildeste 2018, man kan forestille sig, siger David Guldager.

Måneder forinden episoden i Thailand havde han haft succes med at kombinere sine to selskaber i et kæmpe markedsføringsstunt.

- Her havde han sendt en åben Tesla bemandet af en mannequin i rumdragt ombord på den første vellykkede flyvning af en SpaceX-raket, fortæller David Guldager.

Nu ville Elon Musk så hjælpe drengene i Thailand. Han havde fået en idé til en miniubåd, som, han mente, kunne hjælpe drengene ud. Men det mente Vernon Unsworth ikke, at den kunne.

Sådan en afvisning var Elon Musk ikke vant til, og den fik ham til at skrive det nu slettede tweet.

- Det er et meget sigende tweet, der viser et storhedsvanvid og et mindreværdskompleks, der måske ligger bag alle de vilde ting, han gør, siger David Guldager.

5.

"Ytringsfrihed er afgørende for et fungerende demokrati. Tror du, at Twitter nøje overholder dette princip?"

At Elon Musk vil købe Twitter er ingen hemmelighed. Det prøver han nemlig på – helt offentligt på Twitters egen platform.

- Det er en vild strategi, som set udefra virker helt hen i vejret. Der er ikke noget med diskret at række ud til Twitters ledelse. Han gør det hele i fuld offentlighed, siger David Guldager.

Officielt lyder forklaringen fra Elon Musk, at han vil redde ytringsfriheden. Men måske er der også andre tanker bag, siger David Guldager.

- Han mangler sit eget medie, ligesom eksempelvis Mark Zuckerberg har. Så har han det hele. Transport, infrastruktur, rumfart og medie.

Imens Elon Musk får undersøgt, hvor mange såkaldte spam-bots, der er på Twitter, bruger han Twitters brugere til sin egen fordel.

- Han får brugerne til at svare på, hvad de synes om Twitter, og så bruger han derefter deres svar i sine forhandlinger om at købe Twitter, siger David Guldager.

Men hvor hele handelen om Twitter ender, er i skrivende stund uvist.

Sikkert er det dog, at det nok ikke bliver Elon Musks sidste projekt med en snert af vanvid.

Du kan blive endnu klogere på Elon Musk ved at se 'Kernen' - lige her på TV 2 PLAY.