Dagens overblik

Dagens overblik: Ny variant kan give stigende coronasmitte i Danmark over sommeren

Volodymyr Zelenskyj i skarp appel ved dansk pressemøde, Danmark og Canada deler ø, og kronprinsesse drejer om på hælen.

Vi lever for at lære, hedder det i et gammelt ordsprog. Men spørgsmålet er, om vi lærer nok, mens vi går i skole?

Det gør vi ikke, hvis man ser på resultatet af en ny statusrapport fra Børne- og Undervisningsministeriet.

En konklusion i rapporten er det dog, at covid-19 har spillet ind i folkeskolens læringsniveau. Og noget tyder på, at vi som samfund endnu ikke er færdige med den mildt sagt irriterende pandemi.

Velkommen til dagens overblik.

Tre tegn er bekymrende ved ny Omikron-variant

En ny Omikron-variant har gjort sit indtog i Danmark. Faktisk er der tale om tre undervarianter, og de foreløbige undersøgelser peger på, at de både er mere smitsomme og bedre til at undvige immunitet fra vacciner og tidligere smitte end de hidtil kendte inkarnationer af Omikron.

Vi ser ifølge Statens Serum Institut ud til at skulle gå en sommer med stigende smitte i møde.

De nye varianter har navne som B.1.12.1, BA.4 og BA.5. og der er lige nu ikke enighed blandt eksperter om graden af farlighed.

I Portugal har man konstateret dødsfald hos ældre, som var vaccineret fire gange.

Tirsdag var det såkaldte kontakttal for første gang siden februar over 1,0, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Kronprinsesse Mary ville ikke svare på kritiske spørgsmål

Tirsdag gæstede kronprinsesse Mary Haslev Idrætsefterskole, hvor hun talte om sit arbejde med Mary Fonden, der er sat i verden for at bekæmpe mobning.

Den tilstedeværende presse ville dog gerne spørge kronprinsessen om sit syn på Herlufsholm Kostskole.

Skolen er kommet i fokus, efter en række tidligere elever er stået frem og fortalt om vold, grov mobning og seksuelle krænkelser på skolen.

Kongehuset har prins Christian gående på den traditionsrige institution, og for nylig blev det meddelt, at også prinsesse Isabella er indskrevet som elev i det kommende skoleår.

Efter en kort udmelding om, at "mobning aldrig kan retfærdiggøres" sagde kronprinsessen ”tak for i dag”, drejede rundt på hælen og forlod Haslev Idrætsefterskole uden at svare på spørgsmål fra de fremmødte journalister.

Zelenskyjs appel: Giv os venligst luftforsvarssystemer

I krigens begyndelse tryglede ukrainerne om et flyveforbud, der effektivt ville lukke luftrummet over landet og besværliggøre russernes angreb.

Tirsdag svarede Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, på spørgsmål fra danske journalister via et link. Og Zelenskyj lagde ikke skjul på, at luftrummet er et strategisk kernepunkt i krigen.

- Hvis I ikke kan lukke luftrummet, så giv os fly. Vi fik ikke flyene. I kan ikke give os flyene? Så giv os venligst luftforsvarssystemer, sagde Zelenskyj på pressemødet, der var arrangeret af Berlingske Media.

Ukraine efterspørger nye, avancerede våbensystemer, der kan ramme mål på lange afstande, fordi afstanden mellem den ukrainske hær og den russiske er på 100-140 kilometer.

Danmark og Canada deler Hans Ø

For første gang nogensinde kommer der nu en regulær landegrænse mellem Kongeriget Danmark og Canada.

Grænsen vil ligge på en ø i Kennedykanalen mellem Grønland og den canadiske ø Ellesmere Island. Øen er kendt som Hans Ø.

I løbet af de seneste fire årtier er øens navn dukket op igen og igen. Både Danmark og Canada har hævdet, at den golde klippeknold var under deres herredømme. Uden at nå til enighed. Før nu. Landene er nemlig blevet enige om at dele øen på midten.

Ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) sender det fredelige forløb et signal om, at grænsestridigheder kan løses på pragmatisk vis.

Gæstfri ø kan blive din

Det er nok en romantisk drøm, men den kan blive til virkelighed. I hvert fald hvis du er villig - og likvid - nok til at smide 14 millioner kroner for en idyllisk beliggende dansk ø.

Nakskov Fjords største privatejede ø, Vejlø, er nemlig sat til salg.

Vejlø tæller i alt 36 hektarer og rummer blandt andet en landejendom fra 1911 med en stor have samt gamle frugtplantager.

Senest en privat ø blev sat til salg i området var i 2020, hvor Masnedø Kalv blev solgt til erhvervsmanden Per Wimmer for 7,3 millioner kroner.

***