Nyheder

Lagkagehuset møder modstand fra uventet kant

Ifølge Lagkagehuset skulle tilføjelsen af kagepersoner føre til mere mangfoldighed. Flere peger nu på, at det har den modsatte effekt.

Lagkagehusets tilføjelse af kagepersoner til deres eksisterende udvalg af kagemænd og kagekoner har den seneste uge skabt heftig debat.

Nu møder Lagkagehuset også kritik fra nogle af dem, som kagepersonen ellers var tiltænkt at tage særligt hensyn til.

Jeg vil kalde det pinkwashing ud over alle grænser

Jette Clemmensen

For LGBT+ Danmark, som kæmper for bedre rettigheder for blandt andre homoseksuelle, transpersoner og nonbinære personer, mener, at lanceringen af kagepersoner er et misforstået hensyn.

Ifølge sekretariatschef Susanne Branner Jespersen er der nemlig langt vigtigere dagsordener at tage fat på. Som for eksempel at sikre LGBT+-personers rettigheder på arbejdspladsen.

- Det er jo fint, at man kan designe sin egen kage, men at sælge det som om, at det er et skridt for mangfoldighed, det er misforstået. Det er ikke noget, vi har bedt om, siger Susanne Branner Jespersen.

Kagepersoner har skabt heftig debat

Debatten om kagepersoner begyndte i sidste uge, da Lagkagehuset lancerede et kønsneutralt alternativ til kagemænd- og koner, som ifølge dem skulle skabe mere mangfoldighed.

Det har den seneste uge været heftigt debatteret, især på sociale medier. På Lagkagehusets egen Facebook-side har opslaget om lanceringen af kagepersoner i skrivende stund over 4000 kommentarer, hvor meningerne er delte.

Også flere kendte personer har delt deres holdninger. Tidligere Venstre-borgmester Lars Krarup skrev blandt andet på sin Twitter:

- Det er altså lige før, man bliver krænket over, hvis nogen kan blive krænket over navnet på en kagemand. Mand altså, hvor den der krænkelsekultur og misforståede korrekthed stikker af.

Folketingspolitiker for Det Konservative Folkeparti Mai Mercado delte også sin holdning på Twitter:

- Findes der virkelig nogen i det her land, der bliver krænket, når de køber en kagekone?

Men debatten har ifølge Susanne Branner Jespersen været med til at fjerne fokus fra de andre store udfordringer, LGBT+-personer står overfor.

- Jeg synes, det forfladiger, hvad det er, vi reelt har brug for. Det latterliggør jo på en måde de reelle udfordringer, LGBT+-personer møder i dagligdagen, og den brede befolkning sidder tilbage med følelsen af, at det vigtigste, vi har at kæmpe for, er kønsneutrale trafiklys og navnet på en kage, siger hun.

LGBT+ Danmark efterspørger selv mangfoldighed, tolerance og diversitet i samfundet. Hvorfor er det så heller ikke godt nok, når nu de prøver at efterleve det, I efterspørger?

- Man må jo sætte sin indsats og sine tiltag i relation til den konkrete forandring, man håber på at være med til at skabe. Og så er det måske fint at give folk mulighed for at designe deres egen kage, men det kan jo ikke stå alene, hvis man vil lave en konkret og reel forandring, fortæller Susanne Branner Jespersen.

Her ses Lagkagehusets bud på en kagekone til venstre og kageperson til højre:

Lagkagehusets bud på en kagekone.
Lagkagehusets bud på en kageperson.

Lagkagehuset har ikke ønsket at stille op til interview. I stedet har de sendt et skriftligt svar til TV 2:

- En kvik journalist opdagede ved et tilfælde, at vi er ved at udvide vores kagesortiment fra kagemænd og kagekoner til også at omfatte en 3. mulighed for selv at designe sin kage. Det bliver en mulighed for de af vores kunder, der ønsker det, når vi er klar til at lancere det senere på året, skriver administrerende direktør for Lagkagehuset, Jason Cotta.

- Jeg er overrasket over de mange reaktioner, det har affødt, eftersom vi ikke har fjernet kagemænd og koner, men blot udvidet vores sortiment. Lagkagehuset arbejder på at blive det bedste bageri for alle, derfor har vi for eksempel også udviklet en vegansk kage til de kunder, der måtte ønske det. Vi vil altid have både kagemænd- og koner i sortimentet, og vi vil fortsætte med at udvikle vores produkter, så der er flere muligheder.

Nogle LGBT+-personer mistrives

Flere undersøgelser peger på, at LGBT+-personer er udsatte. Blandt andet viser en undersøgelse, at LGBT+-personer er ekstra udsatte på arbejdsmarkedet, hvor 37 procent har oplevet nedsættende tale om LGBT+-personer på deres arbejdsplads. En ny undersøgelse peger også på, at nydanske LGBT+-personer er ekstra udsatte.

Et dybt uheldigt stunt

Jette Clemmensen blev født som mand, men transitionerede senere i sit liv til kvinde. Hun har den seneste uge fulgt med i debatten, og ifølge hende har Lagkagehuset ramt helt ved siden af med deres markedsføring.

- Jeg vil kalde det pinkwashing ud over alle grænser, siger hun.

Pinkwashing er det begreb, der bruges om virksomheder, der forsøger at udnytte LGBT+-sagen til egen fordel uden reelt set at støtte op om sagens formål.

Samtidig tilføjer Jette Clemmensen, at det ifølge hende er "dybt uheldigt, at Lagkagehuset laver sådan et stunt".

- Det bringer os transpersoner stort set på midten af forsiden, uden at vi overhovedet har bedt om det, siger hun.

Jette Clemmensen mener, at debatten har været til mere skade end gavn.

- Det er ligesom at kravle op ad en bakke, hvor der lige pludselig kommer nogen og sparker én i hovedet, så du falder ned igen og skal starte forfra.

Administrerende direktør for Lagkagehuset, Jason Cotta, skriver afsluttende i sit skriftlige svar til TV 2:

- Jeg håber, at Copenhagen Pride og andre, der nu deltager i debatten, vil bruge taletiden, der er opstået i medierne, til at sætte fokus på de udfordringer, der opleves. Derfor har jeg besluttet, at Lagkagehuset ikke kommenterer yderligere; taletiden tilhører jer.