Skandalen om udbytteskat

Sanjay Shah anholdt i Dubai – kræves udleveret til Danmark

Den 51-årige brite Sanjay Shah har i mange år været bosat i Dubai, hvorfra han har trukket milliarder af kroner ud af den danske statskasse.

Sanjay Shah, der er anklaget for at have franarret den danske stat mere end ni milliarder kroner i den såkaldte udbyttesag, er blevet anholdt i Dubai. Det bekræfter Udenrigsministeriet over for TV 2.

Han blev anholdt af lokalt politi tirsdag 31. maj og skal inden for de kommende dage stilles for en dommer, der skal tage stilling til, om han skal udleveres til Danmark.

Tidligere har anklagemyndigheden i Danmark begæret Shah, der bor i Dubai, fængslet in absentia. Det betyder, at det er muligt at søge om at få ham udleveret inden en retssag.

Sanjay Shah har tidligere udtalt, at han er villig til at stille sig foran en dommer i Danmark, hvis myndighederne i Dubai ønsker at udlevere ham. Men han har udtrykt bekymring for en dansk retssag.

- Sagen har været massivt omtalt, og navnlig har forskellige skatteministre gennem årene udtalt sig enormt bastant. Så jeg synes, det er en relevant bekymring, han giver udtryk for, sagde Shahs advokat i Danmark, Kåre Pihlmann, tilbage i slutningen af maj.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Kåre Pihlmann eller Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine.

Glædelig nyhed, siger minister

I en pressemeddelelse bekræfter Udenrigsministeriet, at politiet i Dubai har anholdt én af de formodede gerningsmænd i udbyttesagen i form af Sanjay Shah.

Det skal ikke være muligt for formodede gerningsmænd at skjule sig i Mellemøsten

Mattias Tesfaye, justitsminister

Det sker i kølvandet på et tæt samarbejde med de emiratiske myndigheder, skriver ministeriet.

- Anholdelsen af Sanjay Shah er på alle måder en glædelig nyhed. Der ligger en solid dansk diplomatisk indsats bag, ikke mindst fra vores ambassade i Abu Dhabi og generalkonsulatet i Dubai, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Tilbage i marts underskrev daværende justitsminister Nick Hækkerup (S) en udleveringsaftale mellem Danmark og de Forenede Arabiske Emirater med henblik på blandt andet at få Shah udleveret til Danmark.

- Jeg er en meget glad justitsminister. Anholdelsen i Dubai understreger, hvorfor det var så vigtigt, at regeringen lykkedes med at lave en udleveringsaftale med De Forenede Arabiske Emirater for nylig, siger den nyudnævnte justitsminister, Mattias Tesfaye, og tilføjer:

- Den danske statskasse er blevet snydt for et svimlende beløb, og det skal selvfølgelig ikke være muligt for formodede gerningsmænd at skjule sig i Mellemøsten.

Politiet i Dubai bekræfter på Facebook, at det har anholdt Sanjay Shah med henblik på at udlevere ham til Danmark.

Orkestreret svindel fra Dubai

Bagmandspolitiet tiltalte sidste år Sanjay Shah for bedrageri i udbyttesagen, der samlet har kostet statskassen mindst 12,7 milliarder kroner.

Skandalen om udbyttesvindel

  • Sagen kom frem i august 2015, hvor Skat fortalte om udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner
  • Britiske Sanjay Shah, der bor i Dubai, er i årevis blevet betegnet som hovedmistænkt – han erkender at have modtaget over 8 milliarder
  • En gruppe fra USA, anført af Matthew Stein og Jerome Lhote, er involveret i udbetalinger for over 4 milliarder
  • Skattestyrelsen har anlagt omkring 545 søgsmål over hele verden mod personer og selskaber
  • Foreløbig har Skattestyrelsen indgået forlig, der sikrer 1,6 milliarder kroner til Danmark
  • Politiet har tiltalt otte personer

Shah erkender, at han har trukket pengene ud af den danske statskasse, men siger, at han har udnyttet et hul i loven og ikke har ageret ulovligt.

Den 51-årige brite har i mange år været bosat i Dubai, hvorfra han har orkestreret den påståede svindel mod Danmark.

Efter planen skal Shah stilles for Retten i Glostrup, som for længe siden har fastsat datoer på en række retsmøder.

Det første retsmøde er sat til at finde sted 4. oktober 2022. I alt 60 gange skal retten træde sammen og behandle sagen mod Shah og Mark Patterson, der også er tiltalt i sagen. Dommen ventes i foråret 2023.

Såvel byretten som landsretten har fundet, at der er grundlag for varetægtsfængsling af Shah og andre.