GO'

Mor har vendt sin sklerose til ekstremsport

Zenia Rasmussen er dog klar over, at mange sklerosepartienter på grund af sygdommen aldrig vil kunne være aktiv på den måde, hun er det.

Zenia Rasmussens liv ændrede sig markant for mindre end fem år siden. En dag begyndte det først at krible under fødderne, og hurtigt bevægede det sig op i venstre ben.

Mens hun snakkede med en læge på hospitalet, mistede hun følelsen i hænderne. Hvad lægerne først troede var en blodprop, viste sig at være sklerose.

- Jeg vidste ingenting om sklerose, så jeg forbandt den meget hurtigt med ALS og troede, jeg skulle dø, fortæller hun i ’Go’ aften LIVE’.

Zenia Rasmussen var netop blevet mor til datteren Zia, men med ét kunne hun ikke længere bære hende, føle om hun var kold eller varm eller mærke hendes bløde hud.

I stedet lå hun lammet i hospitalssengen med Zia ved sin kind og forestillede sig, at hendes lille datter skulle skubbe hende i kørestolen.

Men Zia blev Zenia Rasmussens motor - først som passager i en babyjogger, efterfølgende som drivkraft i halv- og helmaratons og snart fire dage i de berømte Tour de France-bjerge.

En hård kamp

Zenia Rasmussen kendte næsten ikke til sklerose, før hun selv fik diagnosen, og hun var ikke opmærksom på, at hun kunne få professionel hjælp.

I stedet begyndte hun selv at gå med Zia i en babyjogger, og på en måned nåede hun op på mere end 500 kilometer.

- Som kilometerne kom ind på kontoen, kunne jeg bevæge mine ben mere og mere ved egen drivkraft, forklarer hun.

Ved siden af al træningen kæmpede Zenia Rasmussen dog en næsten umulig kamp mod sin krop.

Hun havde balanceproblemer, utallige infektioner, svært ved at tale og høre, føleforstyrrelser og brændende ben og fødder.

På trods af det gennemførte hun efter bare et halvt år et halvmaraton i København, og selvom hun dengang tænkte, at hun aldrig ville gøre det igen, blev hun ved med at løbe maraton- og halvmaratonløb.

- Hver gang jeg løb et halvmaraton på det tidspunkt, havde jeg to til tre timer, hvor jeg kunne tale fuldstændig rent med min datter. Jeg havde ikke nogen smerter, og så blev det et drug, lyder det.

Selvom løberiet var hårdt og ensomt for Zenia Rasmussen, blev hun ved med at snøre løbeskoene i regn og frost - for at kunne tale med Zia.

Fra løbesko til cykelsko

For Zenia Rasmussen er det blevet til mere end 100 maraton- og halvmaratonløb i ind- og udland, siden hun fik konstateret sklerose i 2017.

Hård træning holder nemlig sygdommen i skak for hende.

Men den massive træning har også sat sit præg på hendes krop.

Det ekstreme slid har medført, at hun er blevet opereret i både hofter og knæ, og det har fået hende til at erstatte den nødvendige løbetræning med cykling.

Og cyklingen er hun ikke bare kommet til at elske. Den har også forbedret hendes balance i venstre side, som hun har kæmpet med, forklarer hun.

Om to uger tager hun til Frankrig med Scleroseforeningens cykelhold ’Cykelnerven’, hvor hun skal cykle fire dage i Tour de France-bjergene for at samle ind til blandt andet forskning inden for sklerose.

- Det er fantastisk. Jeg glæder mig. Med et positivt sind kommer man også langt. De fleste siger til mig, at de ikke fatter, hvor jeg får kræfterne fra, men jeg har ikke noget valg, lyder det.

Ny medicin

Turen til de franske alper er i høj grad et resultat af hård træning og et ualmindeligt drive, men en nyere medicin mod sklerose har også gjort en stor forskel for Zenia Rasmussen både fysisk og kognitivt.

Efter to års sygdom fik hun en ny type medicin, som dæmpede hendes immunforsvar.

Hvad er sklerose?

Der findes tre forskellige former for multipel sklerose. Attakvis, primær progressiv og sekundær progressiv sklerose. 

Multipel sklerose er en sygdom, hvor kroppens egne antistoffer og immunceller angriber myelin i hjerne og rygmarv. Myelin er celler, der ligger som isolering rundt om nervefibrene i hjerne og rygmarv 

Symptomerne kan være forstyrrelse af sanser og muskler, træthed og psykiske symptomer

I Danmark lever knap 18.000 mennesker med diagnosen sklerose. Af disse er cirka to ud af tre kvinder. Danmark har en af de højeste forekomster af sklerose i verden.

Kilde: Sundhed.dk og Scleroseforeningen

Sklerose skyldes nemlig en fejl i immunsystemet, så kroppen selv går til angreb på nervecellerne i centralnervesystemet.

Det er langt fra alle sklerosepatienter, der kan tåle præparatet, hun fik. Og Zenia Rasmussen er klar over, at mange sklerosepartienter på grund af sygdommen aldrig vil kunne det, hun kan.

- Jeg var heldig, og jeg er heldig. Bare fordi jeg kan, betyder det jo ikke, at andre kan, siger hun.

Vil inspirere

I dag er Zenia Rasmussen medicinfri, og hendes immunforsvar er så stærkt, at hun ikke længere behøver at frygte for at dø af corona eller lungebetændelse, som hun gjorde for bare et år siden.

Hun synes selv, at hun har det godt. Hun kan arbejde, være i større forsamlinger, og vigtigst af alt kan hun være den mor for Zia, som hun ønsker at være.

Spørger man Zenia Rasmussen, om hun har accepteret sygdommen, er svaret "nej".

- Men jeg græder ikke over det, tilføjer hun.

På sigt drømmer hun om at gennemføre en ironman.

Om det kan lade sig gøre, ved hun ikke, men ”det er noget, hun gerne vil gøre for sig selv”, forklarer hun.

Lige nu håber hun, at hendes historie og kamp kan inspirere andre.

- Jeg håber, at andre tænker, at hvis Zenia kan, så kan jeg også. Om det er at rejse sig fra en kørestol og gå to skridt eller et maraton, er lige meget. Succes er forskelligt for person til person, slutter hun.

Se hele indslaget med Zenia Rasmussen i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY