23-årig følte sig alene med sygdom - nu vælter det ind med beskeder
Det er vigtigt, at unge som Benjamin Sørensen kan spejle sig i andre unge i samme situation, lyder det fra patientforening.
23-årige Benjamin Sørensen venter lige nu på et nyt hjerte og et sæt nye lunger.
Han er trods sin unge alder afklaret med, at han måske skal dø ung, og han har allerede planlagt sin begravelse.
Men de svære tanker om sygdommen og døden har han længe følt sig meget alene med.
- Jeg vil helst ikke gøre for mange kede af det. Jeg vil gerne være åben omkring sygdommen, men der er den der “døden” og det at være bange for at skulle dø, og det går jeg med lidt for mig selv, fortæller han i ’Go’ morgen Danmark’.
For nylig har situationen dog ændret sig for Benjamin Sørensen. I et interview med TV 2 ECHO blev han overrasket med et møde med Amalie Noes Vilslev.
Amalie Noes Vilslev er selv lungetransplanteret og kender til den ensomhed, som Benjamin Sørensen ofte oplever omkring sin sygdom.
- Fra hun kom ind ad døren, kunne jeg mærke en tung byrde på mine skuldre falde. Jeg følte mig faktisk tryg, fordi jeg vidste, at det her kommer til at ende godt, både for hende, men også for mig, lyder det.
Og siden mødet er Benjamin Sørensens netværk – og troen på, at det hele nok skal gå – blevet endnu større, lyder det.
- Jeg er skudsikker lige nu, vil jeg vove at påstå, lyder det fra den 23-årige.
Har slettet besked flere gange
Benjamin Sørensen blev meget overrasket, da Amalie Noes Vilslev pludselig dukkede op under interviewet.
Han vidste allerede godt, hvem hun var, men han har ikke villet skrive til hende.
- Jeg har fulgt Amalie på sidelinjen via hendes Instagram, og jeg har tit haft en lang besked, jeg skulle sende til hende, og alligevel tænkte jeg, at jeg ikke ville forstyrre, forklarer han.
Da Amalie Noes Vilslev blev spurgt, om hun ville overraske Benjamin Sørensen, var hun dog ikke i tvivl.
- Jeg har selv stået i den situation, hvor jeg følte mig helt alene i verden, og der var ikke nogen, der kunne forstå mig. Jeg følte mig megaensom omkring sygdommen, fortæller hun.
De to er hurtigt kommet ind på hinanden, for de deler en masse følelser, som de ikke har følt, at deres familie og jævnaldrende venner har kunnet forstå, selvom de har været omsorgsfulde.
- Når man kender til hinandens situationer i et venskab, så springer man hele den indledende del over og går direkte til at være venner, der kan snakke om de her svære ting, forklarer Amalie Noes Vilslev.
Det er vigtigt at kunne spejle sig
Annette Wandel er vicedirektør i Danske Patienter, der er en paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark.
Hun bekræfter, at det er vigtigt, især for unge, at møde andre i samme situation.
- Det kan virkelig have en stor betydning ikke at være alene. Når man bliver syg, er det en helt ny identitet, man får, som man skal forholde sig til, forklarer hun.
Skole- og uddannelsessystemet er ikke altid gode til at rumme unge med kroniske sygdomme, og det kan være godt at sparre om med jævnaldrende venner. Men også de svære tanker om døden, som de alvorligt syge unge ofte sidder med, kan være gode at dele med andre i samme situation, lyder det.
Der er dog mange unge, som ikke ved, at der findes grupper for dem, eksempelsvis i patientforeningerne og ungepaneler, forklarer Annette Wandel.
- Unge tænker ikke patientforeninger som det første, når de bliver syge, så der er virkelig brug for, at det kommunikeres bedre ud, lyder det.
Tilbudt samtale med ældre herre
Benjamin Sørensen er tidligere blevet tilbudt at snakke med en ældre mand, som gik gennem samme proces som ham, men det takkede han nej til.
Men efter TV 2 ECHO fortalte hans historie, har han fået mange henvendelser fra unge på Facebook, der enten er eller har været i samme situation.
Og det gør en kæmpe forskel, forklarer han.
- Jeg har aldrig haft det så godt før den her weekend, hvor videoen kom ud. Jeg har både fået Amalie, men jeg har også fået så mange andre, der er unge og står i samme situation eller har stået, som siger: “Vi er her. Vi står sammen. Du er ikke alene”.
Benjamin Sørensen håber, at andre unge vil stå frem og tale om at være ung og have en sygdom, og hvis han kan hjælpe andre, står han gerne til rådighed.
- Jeg håber på, at der er nogen, der skriver til mig og siger: “Jeg synes, det er træls”. Hvis jeg kan få lov til at hjælpe to mennesker, så er jeg ovenud lykkelig.
Se hele indslaget med Benjamin Sørensen og Amalie Noes Vilslev i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY