GO'

Janni Pedersen hacket kort før udsendelse: - Fuck off. No deal

Siden TV 2-værten blev hacket onsdag, har hun modtaget en række henvendelser fra andre, der ikke kunne få samme hjælp.

Da der onsdag tikkede en mail ind i Janni Pedersens indbakke om verificering af hendes Instagram-konto, sendte hun både sin mail og password.

Hun havde netop anmodet om at få det lille blå flueben, og da mailen virkede troværdig, fulgte hun instruktionerne.

Men kort efter studsede hun over, at hun skulle sende sin kode.

- Så prøvede jeg at lave mit kodeord om, men der kunne jeg ikke komme ind, fortæller hun.

Inden hun tog i studiet for at sende ’Go’ aften LIVE’, fik hun en besked fra hackeren, der tilbød Janni Pedersen en ”deal”, men til det svarede hun: ”Fuck off. No deal.”

Fik hjælp af TV 2

I tv-studiet i Tivoli fik TV 2-værten endnu en besked fra hackeren, der vil have 300 euro, svarende til mere end 2000 danske kroner, for ikke at sælge hendes konto videre til en spansk kunde.

Og det gjorde hende nervøs for, at hendes billeder ville blive brugt ulovligt.

Sådan undgår du at blive hacket

Hav separat e-mail: Hvis du driver virksomhed på din Instagram-profil, så sørg for at have en separat e-mailadresse, som ikke er tilknyttet andet.

Opdater kode: Opdater dit password ofte, og brug ikke samme password flere steder.

Sikkerhedsindstillinger: Udnyt Instagrams forskellige muligheder under fanen, der hedder 'sikkerhed', så man gør sin profil mere sikker.

Totrinsgodkendelse: Få installeret totrinsgodkendelse, som man eksempelvis kender det fra banken.

Kilde: Henriette Brandstrup, cybersikkerhedskonsulent

På Twitter bad Janni Pedersen derfor sine følgere om hjælp, mens hun holdt hackeren hen med ordene: ”Jeg er på arbejde i fjernsynet, jeg er færdig om en time”.

Men hjælpen kom i sidste ende fra en kollega på TV 2, der ringede til Instagram og fik løst problemet.

I løbet af en time var Janni Pedersens Instagram-konto tilbage på egne hænder, og hun skrev ”Fuck off” til hackeren, som svarede, at vedkommende ville forsøge at hacke hende igen.

Jeg var bare rasende

Janni Pedersen, tv-vært

Til det sendte Janni Pedersen et billede, hvor hun sammen med fire kollegaer rækker fuck-finger til hackeren.

- Jeg ved ikke, hvor modent det var. Det er normalt ikke sådan, vi kommunikerer på redaktionen, men jeg var bare rasende, fortæller hun.

Et kendt problem

Siden Janni Pedersen fortalte om sin hackede Instagram-profil, har hun fået mange henvendelser fra andre, der har oplevet det samme.

Og det er gået op for hende, at hun har været særligt privilegeret at have TV 2 i ryggen.

- Jeg er jo på en arbejdsplads, som er bag mig, så de har nogle forbindelser, men det er ikke alle, der har fået så meget hjælp, siger hun.

Man har ingen sikkerhed for, at man får sin konto tilbage

Henriette Brandstrup, cybersikkerhedskonsulent

Janni Pedersen håber, at der kan sættes fokus på, hvad man som almindeligt menneske kan gøre, hvis man bliver hacket.

Derfor har hun lagt sin historie frem.

- Jeg er ikke en, der lever af sin Instagram-profil, og det er ikke en, jeg er afhængig af som journalist, men det er der andre, der er, lyder det fra Janni Pedersen.

Svært at få hjælp

Henriette Brandstrup er cybersikkerhedskonsulent, og hun fortæller, at der hverken findes tal for, hvor mange privatpersoner eller virksomheder, der bliver hacket.

Det er nemlig noget, de færreste anmelder.

Hvis du er blevet hacket

Reager hurtigt: Hvis du opdager, at du er blevet hacket, skal du straks ændre dit password. Det er også vigtigt, at du giver beskeden til så mange som muligt i tilfælde af, at hackeren kontakter dine venner eller følgere.

Betal ikke hackeren: Hvis motivet er økonomisk afpresning, anbefales det ikke at betale pengene. Du er nemlig ikke er sikret, at dette vil bringe din konto i sikkerhed. 

Benyt en anden computer: Tilgå Instagram via en anden computer end din egen. På Instagrams side under 'hjælp' er det i nogle tilfælde muligt at genskabe dit indhold. Her kan du også rapportere dit problem til Instagram. 

Kilde: Henriette Brandstrup, cybersikkerhedskonsulent

Hackerne kan sidde hvor som helst i verden, og politiet kan derfor ikke gøre så meget, forklarer hun.

Nogle, typisk virksomheder eller influencere, vælger at betale tusindvis af kroner for at få deres konti tilbage, men Henriette Brandstrup anbefaler, ligesom politiet gør, at man ikke forhandler.

- I gamle dage, når man blev afpresset, skulle man aflevere en kuvert nede bag skolen, men når man bliver hacket, har man ingen sikkerhed for, at man får sin konto tilbage, selvom man betaler, lyder det.

I stedet anbefaler hun, at man enten opgiver sin profil og starter forfra, eller at man søger professionel hjælp.