Rusland invaderer Ukraine

Tjetjenske styrker kan være et problem for Rusland, mener efterretningstjeneste

De tjetjenske tropper er udisciplinerede, uudannede og dårligt trænede. Og så skaber de hovedpine i Kreml.

Det ser ud til, at tjetjenernes hjælpende hånd til den russiske hær er ved at blive mere en ulempe end en fordel.

Det mener den britiske efterretningstjeneste i hvert fald at have fundet frem til i sin daglige opdatering om krigen i Ukraine.

Det vidner om, at russerne er i dårlig stand

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved DIIS

Her lyder vurderingen, at Tjetjeniens soldater først og fremmest ikke er professionelle, og derudover er tro mod den tjetjenske leder Ramzan Kadyrov og ikke den russiske præsident Vladimir Putin.

- Det bidrager sandsynligvis til en uorganiseret kommandovej, hvilket fortsætter med at skabe problemer for Ruslands militæroperation, lyder det.

Dårligt trænede, uuddannede og udisciplinerede

Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, fortæller, at tjetjenerne nok ikke helt er de tropper, som russerne kunne ønske sig.

- Det er en udfordring for det russiske forsvar, at tjetjenerne fylder så meget, og de figurerer som selvstændige kamptropper. Det vidner om, at russerne er i dårlig stand, siger han og tilføjer:

- Og så er tjetjenerne dårligt trænede, uuddannede og udisciplinerede.

Der har floreret videoklip af tjetjenske soldater. Her vil våbenkyndige formentlig kunne se ud fra måden, de holder på deres skydevåben, at de ikke har fået meget træning.

Til gengæld føler Ramzan Kadyrov stor loyalitet over for Putin. Han kalder sig selv for "Putins fodsoldat".

For eksempel har den tjetjenske leder for nyligt sagt, at det ikke er nødvendigt, at Rusland erklærer en officiel mobilisering. Russerne bør nemlig bare gribe til våben og mobilisere sig af egen drift.

- På nogen måder er det en belastning (med den tjetjenske opbakning, red.), men det er også noget, Putin har haft brug for, siger Flemming Splidsboel Hansen.

En krigerkultur

Tjetjenien er en krigerkultur og har været det i århundreder, fortæller seniorforskeren.

Det er noget, der bliver lagt vægt på i landet, og som særligt havde en værdi under de to Tjetjenienkrige, hvor Tjetjenien og Rusland var i konflikt.

Efter den seneste krig blev Akhmad Kadyrov, Ramzan Kadyrovs far, indsat som landets leder og lagde en linje, der var venlig mod russerne. Faren døde i et nøje planlagt terrorangreb i 2004, og Ramzan Kadyrov arvede efter nogle år lederposten. Der gik nogle år, fordi man ventede på, at han blev gammel nok til lovligt at bestride magten i Tjetjenien. Man skal nemlig være 30 år for at være leder.

Vladimir Putin har personligt indsat Kadyrov på posten. Men den russiske præsident har også en særlig grund til at tolerere den tjetjenske leder.

- Ellers er Putin bange for, hvad der sker i landet, siger Flemming Splidsboel Hansen og henviser til, at uroen i landet kan vende tilbage.

Den tjetjenske deltagelse i krigen i Ukraine skaber også irritation i Ruslands top. Efter to krige mod tjetjenerne er det ikke ligefrem nærliggende for russerne at tænke, at de to lande kunne være oplagte samarbejdspartnere.

Og samtidig er den manglende ledelse af de tjetjenske tropper fra russisk side et vidnesbyrd om, at det russiske militær ikke står stærkt.

- Kadyrov fylder mere end nogen af de officielle generaler. Det er et tegn på, at det går dårligt. Man ser ham mere end chefen for generalstaben (Valery Gerasimov, red.), siger Flemming Splidsboel Hansen.

Led store tab

Flere gange under krigen i Ukraine har Ramzan Kadyrov gjort sig bemærket. Blandt andet ved at lave en film, der nærmest er Hollywood værdig, hvor han annoncerede sine troppers deltagelse i krigen.

Kadyrov stod iført dyre Prada-støvler foran tusindvis af sortklædte soldater, der råbte hans fars navn højt til skyerne for at erklære loyalitet over for den brutale leder.

Lederen har ligeledes påstået at være i Ukraine, men det blev bevist at han i virkeligheden befandt sig i Rusland.

Mange af de tjetjenske styrker blev, ifølge de britiske efterretninger, sendt til Mariupol. Her led de sammen med de russiske soldater store tab.