Dagens overblik

Dagens overblik: Historisk aftale underskrevet om havvind i Nordsøen

Claus Hjort får støtte fra Dansk Folkeparti og Enhedslisten, ja-siden fører i meningsmåling om forsvarsforbehold, og AGF skal have ny cheftræner.

Danske husejere er de seneste år nærmest blevet forgyldt med stigende priser på fast ejendom.

Men nu ser udviklingen ud til at vende, for Handelsbanken forudser i en prognose et fald på op til 15 procent i boligpriserne inden 2024. Det skyldes blandt andet stigende renter og en højere inflation.

Med den indledning – velkommen til dagens overblik, som i øvrigt udkommer på årets første sommerdag.

Historisk aftale om havvind underskrevet

Danmark, Tyskland, Holland og Belgien har onsdag aften underskrevet en historisk aftale, som tidobler kapaciteten for havvind i Nordsøen til mindst 150 gigawatt frem mod 2050.

Det sker på et topmøde på havnen i Esbjerg med statsminister Mette Frederiksen (S), EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, samt regeringscheferne for de tre nævnte lande.

Med den såkaldte Esbjerg-erklæring er det meningen, at Nordsøen skal blive et grønt kraftcenter for EU.

Det vil rent praktisk ske med opførslen af 10.000 vindmøller i Nordsøen, som vil kunne forsyne omkring 230 millioner europæiske husstande med grøn strøm.

Sverige og Finland søger medlemskab af NATO

Onsdag har også været historisk i en helt anden henseende.

Sverige og Finland har nemlig officielt ansøgt om medlemskab af NATO, og dermed kan forsvarsalliancen være på vej til at omfatte 32 lande.

- Det her er en god dag i et kritisk øjeblik for vores sikkerhed – et historisk skridt, siger NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Tyrkiet har dog været kritisk over for at indlemme de to nordiske lande i forsvarsalliancen. Det skyldes, at Sverige og Finland nægter at udlevere personer fra grupper, som Tyrkiet anser som terrororganisationer.

Ifølge det svenske nyhedsbureau TT forventes der at gå mellem fire måneder og et år, før de to landes medlemskaber er helt på plads.

Claus Hjort får opbakning fra DF og Enhedslisten

Onsdag har flere af Folketingets partier gjort deres stilling op i spørgsmålet om, hvorvidt Claus Hjort Frederiksens immunitet skal ophæves i lækagesagen.

Hverken Dansk Folkeparti eller Enhedslisten ønsker at ophæve Claus Hjorts immunitet, og det kan være en kærkommen livline for Venstre-nestoren, som er sigtet for at have lækket statshemmeligheder.

Claus Hjort kan kun blive stillet for en retssag, hvis et flertal i Folketinget – 90 mandater – stemmer for at ophæve hans immunitet, og det tegner til en tæt afgørelse.

I skrivende stund er der samlet 67 mandater for at ophæve Venstre-politikerens immunitet, mens 76 mandater er imod.

De radikale, de konservative, Alternativet og Kristendemokraterne har endnu ikke gjort deres holdning klar til spørgsmålet.

Ny måling viser solid føring til ja-siden

Om præcis to uger skal danskerne til stemmeurnerne, og det nuværende forsvarsforbehold ser – måske – ud til snart at være fortid.

En ny Megafon-måling udarbejdet for TV 2 og Politiken viser nemlig en solid opbakning til ja-siden.

59 procent af de adspurgte mener, at forsvarsforbeholdet skal afskaffes, mens 41 procent omvendt ville stemme nej, hvis valget skulle foretages i morgen.

Folkestemningen har dermed ikke rykket sig en tøddel de seneste to uger, men der er kommet færre tvivlere.

En lille tredjedel – eller 29 procent – af danskerne er dog stadig i tvivl om, hvor krydset skal sættes, så derfor er intet afgjort inden valget 1. juni.

David Nielsen færdig i AGF

Dagens overblik runder af i sportens verden og en stor nyhed fra den danske superliga.

AGF-træner David Nielsen har længe været dead man walking i den aarhusianske klub efter en lang periode med skuffende præstationer på grønsværen, som har været alarmerende tæt på at føre til nedrykning.

Onsdag meldte superligaklubben ud på et pressemøde, at man ophæver samarbejdet med cheftræneren efter søndagens hjemmekamp mod FC Nordsjælland.

David Nielsen kom til AGF i 2017 og havde kontrakt med den østjyske klub indtil 2023.

Den 45-årige træner nåede at få 184 kampe i spidsen for AGF, hvor højdepunktet blev bronzemedaljer i Superligaen i 2020, som var det første metal til klubben siden 1997.