Folkeafstemning 2022

Politikere i duel: Skal Danmark deltage i militære EU-missioner?

Enhedslistens Peder Hvelplund argumenterer for, at EU-missioner mest af alt handler om handelsinteresser. De radikales Sofie Carsten Nielsen er uenig.

Har det danske forsvarsforbehold og krigen i Ukraine noget med hinanden at gøre?

Overhovedet ikke, mener Peder Hvelplund, der er forsvarsordfører i Enhedslisten. Og derfor er han træt af, at argumenterne om forbeholdet ifølge ham bliver ”blandet sammen”.

Det siger han tirsdag aften, hvor han sidder overfor Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, i TV 2 NEWS-programmet ’Duellen’, der netop omhandler den kommende folkeafstemning.

Vil være med på holdet

Peder Hvelplund repræsenterer i programmet dem, der vil stemme nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet 1. juni. Sofie Carsten Nielsen derimod er på ja-holdet.

Ifølge den radikale leder skal man især stemme ja for at deltage i det EU-"fællesskab", der "samarbejder om forsvar og sikkerhed".

- Det hold, skal Danmark være med på for at forsvare både danskernes og europæernes sikkerhed, siger hun.

Forsvarsforbeholdet betyder blandt andet, at Danmark ikke deltager i EU’s militære operationer.

I alt foregår der lige nu syv af den slags aktive, militære EU-missioner. Det gælder ved Libyens kyst, i Bosnien-Hercegovina, i Den Centralafrikanske Republik, i Mozambique, i Somalia, i Mali i Sahelregionen og ud for Somalias kyst.

Carsten Nielsen mener, at det ville være en god idé for Danmark at deltage i flere af dem, for de "giver alle god mening", siger hun.

- Det kunne være i Bosnien-Hercegovina, det kunne være i en fremtidig mission i Ukraine eller ved piratbekæmpelse, hvor vi har deltaget før og nu har trukket vores fregat hjem, siger hun.

Andre interesser end sikkerhed

Hvelplund giver dog ikke meget for missionernes vigtighed. Han henviser til en nylig rapport fra miljøorganisationen Greenpeace, der konkluderer, at knap to tredjedele af EU’s militærmissioner hjælper med at sikre olie- og gasimport til Europa.

Ifølge Hvelplund handler missionerne derfor primært om at "forsvare EU's handels- og ressource-interesser". Som eksempel nævner han missionerne i Mozambuqie og Sahel, hvor der er henholdsvis gas og uran.

- Jeg har svært ved at se, hvorfor det skal gavne den europæiske og globale sikkerhed at kaste os ud i den slags projekter, siger han.

Spørg om forsvarsforbeholdet

Er du i tvivl om, hvad et ja eller nej til afskaffelsen af forsvarsforbeholdet kommer til at betyde? Du har mulighed for at sende spørgsmål til 1234@tv2.dk. Så vil eksperter frem til 1. juni svare på en række af jeres spørgsmål.

Politikeren argumenterer derudover for, at Danmark sagtens kan deltage i missioner uden for EU-regi i forskellige dele af verden. Eksempelvis i Ukraine:

- Der er næppe nogen, der ville forhindre Danmark i at deltage i Ukraine i et multilateralt samarbejde. Ikke med EU for bordenden, men selvfølgelig kan vi bidrage. Eksempelvis igennem FN, siger han.

Spørger man Sofie Carsten Nielsen, viser et dugfrisk eksempel dog netop, hvornår det er en hæmsko for Danmark, at vi har vores forsvarsforbehold.

Tirsdag deltog Danmarks forsvarsminister, Morten Bødskov, nemlig i et EU-forsvarsministermøde i Bruxelles.

Det danske forsvarsforbehold betyder, at ministeren kun i begrænset omfang havde mulighed for at sidde med til møder med sine EU-kolleger.

Ifølge Bødskov er det ”ikke godt for Danmark”. Og den holdning deler Sofie Carsten Nielsen altså:

- Det ville give mening, vi var med i fremtiden, siger hun.