Krigen i Ukraine

Tyrkiet er skeptisk over for NATO-optagelse af Sverige og Finland

For at Sverige og Finland kan blive optaget i NATO, kræver det, at der er enstemmighed blandt de øvrige medlemslande.

Sverige og Finland "huser mange terrorgrupper", og derfor er Tyrkiet skeptisk overfor, at de to nordiske lande får NATO-medlemskab.

Det siger Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi følger udviklingen i Sverige og Finland, men vi har ikke en positiv opfattelse af denne sag, lyder det fra den tyrkiske leder til journalister efter fredagsbønnen i Istanbul.

Udmeldingen kommer, efter at Finland har meldt ud, at de vil ansøge om medlemskab af NATO i den nærmeste fremtid. Samtidig konkluderer en NATO-rapport til den svenske regering, at et svensk medlemskab af den vestlige alliance vil have en konfliktdæmpende effekt i hele Nordeuropa. Det forventes, at regeringen indstiller landet til medlemskab søndag.

Ny sikkerhedspolitisk situation

Udmeldingen fra de to lande skal ses i lyset af Ruslands invasion i Ukraine, som har forandret den sikkerhedspolitiske situation.

Den svenske udenrigsminister, Ann Linde, sagde i forbindelse med fremlæggelsen af NATO-rapporten, at et NATO-medlemskab blandt andet vil øge sikkerheden for nabolandene i Norden og give en konfliktforebyggende effekt i Europa.

- Den russiske invasion af Ukraine har tydeliggjort behovet for at styrke garantien for, at vores solidariske sikkerhedspolitik i realiteten ville blive omsat til konkret, militær støtte, hvis Sverige skulle blive angrebet, sagde Ann Linde torsdag.

Russisk vrede

Da Rusland 24. februar invaderede nabolandet Ukraine, var et af motiverne, at russerne en gang for alle ville stoppe nabolandets planer om at søge optagelse i NATO.

Og torsdag lagde den russiske regering heller ikke skjul på sin vrede over den finske beslutning.

Regeringens talsmand, Dmitrij Peskov, kaldte det "et uvenligt skridt, som helt klart er en trussel mod Rusland sikkerhed".

For at Sverige og Finland kan blive optaget i NATO, kræver det, at der er enstemmighed blandt de øvrige NATO-lande, herunder Tyrkiet.

Det kan altså få stor betydning, at Erdogan stiller sig på bagbenene.

Finlands udenrigsminister, Pekka Haavisto, siger fredag, at han skal mødes med den tyrkiske udenrigsminister i Berling lørdag. Det samme skal Sveriges udenrigsminister, Ann Linde.