Dagens overblik

Dagens overblik: Rigsadvokaten vil tiltale Hjort

Dagens overblik handler blandt andet om en stork, en Hjort – altså Claus Hjort – og to næser.

Her er dagens historier.

Et spørgsmål om statshemmeligheder

Siden december har tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen været sigtet for at have røbet statshemmeligheder. Nu er Rigsadvokaten gået skridtet videre og har meddelt Justitsministeriet, at der rejses tiltale mod den erfarne Venstre-politiker.

Claus Hjort Frederiksen siger selv, at han ikke har røbet nogen hemmelighed ”overhovedet”. Det bliver nu op til domstolene at afgøre – HVIS Folketinget tillader det.

Før Claus Hjort Frederiksen officielt kan blive tiltalt, kræver det nemlig, at Folketingets medlemmer ophæver hans parlamentariske immunitet.

Tre måneder, én næse

To ministre fik i dag en næse for deres håndtering af sagen om det vældige anlægsprojekt Lynetteholm i København.

Et flertal i Transportudvalget mener ikke, at det har fået fyldestgørende oplysninger i sagen og henviser blandt andet til et brev fra den svenske miljøminister, som advarede om miljømæssige konsekvenser ved projektet. Men brevet blev aldrig delt med Folketinget.

Det lidt pudsige er, at Benny Engelbrecht dengang var transportminister, og derfor er det ham, der har ansvaret, medgiver Venstres Jacob Jensen.

Men man kan ikke give en næse til en tidligere minister, og derfor gives næsen til Trine Bramsen, der har været transportminister i lige godt tre måneder.

Den anden næse tildeles miljøminister Lea Wermelin. Ifølge Jacob Jensen for sit manglende engagement i sagen.

Et stort skridt nærmere NATO

Finland tog i dag et meget stort skridt på vejen mod en officiel ansøgning om medlemskab af NATO.

Præsident Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin tonede nemlig rent flag med ordene: ”Finland skal ansøge om NATO-medlemskab som en hastesag”.

Et NATO-medlemskab vil betyde, at Finland mister sin neutrale status, men ifølge de to magtfulde politikere vil det også styrke Finlands sikkerhedssituation, som har ændret sig markant efter Ruslands invasion af Ukraine.

De to er dog ikke mere magtfulde, end at beslutningen skal godkendes af parlamentet. Det ventes imidlertid at blive en formssag, og det kan ske så tidligt som næste uge.

Høje priser fortsætter

De høje priser på brændstof og fødevarer ser ud til at fortsætte resten af året. Det viser en prognose, som regeringen præsenterede i dag.

Inflationen er i øjeblikket højere, end den har været i knap 40 år og ser ikke ud til at vende foreløbigt.

- Det betyder et hårdt år 2022, og det vil man kunne mærke i den enkelte familie, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) i dag på et pressemøde.

Til gengæld forventes det, at priserne vil stige knap så meget næste år, viser prognosen.

Dansk stork omkommet i Uganda

Til sidst skal du læse om en stork, der var forsvundet i Uganda. Storken er nemlig dansk og født i landsbyen Gundsølille ved Roskilde.

Derfor har danske storkeentusiaster udstyret den med en GPS-sender og ivrigt fulgt dens færden. I søndags måtte de dog konstatere, at storken nok var død, da den ikke havde flyttet sig i seks dage. Dermed kunne historien sagtens være slut.

Men nogle hjælpsomme borgere insisterede på, at storken skulle findes, og med hjælp fra GPS-signalet og tre unge ugandere lykkedes det.

Som ventet var storken død, og den havde formentlig endt sine dage som bytte for en rovfugl. Til gengæld havde GPS-senderen, der har en værdi af 13.000 kroner, overlevet.

Det betyder, at den kan sendes tilbage til Danmark og sættes på en anden fugl, mens de tre ugandere kan se frem til en findeløn.