Rusland invaderer Ukraine

'Slangeøen' centrum for voldsomt modangreb – skibe og antiluftskyts ramt

Den lille ø i Sortehavet er en strategisk vigtig brik i krigen.

Kampene omkring den ukrainske ø i Sortehavet Zmiinyi, også kendt som 'Slangeøen', intensiveres, efter at ukrainerne har gjort russiske styrker sårbare.

Sådan lyder det i en kort udtalelse, som er offentliggjort af det britiske forsvarsministerium onsdag morgen.

Der har – ligesom i andre dele af Ukraine – været udkæmpet kampe omkring øen i 76 dage. Ukrainske styrker har gennem succesfulde angreb på russisk luftforsvar og forsyningsskibe gjort russerne sårbare i den vestlige del af Sortehavet, hvor 'Slangeøen' ligger, står der i udmeldingen.

Forsvarsministeriet vurderer dog samtidig, at russerne kan komme til at dominere den nordvestlige del af Sortehavet, hvis det lykkes dem at stabilisere deres position på øen med strategisk luftforsvar og krydsermissiler ved kysten.

Ukrainske soldater hyldet

'Slangeøen' er – på trods af sin lille størrelse – en vigtig strategisk brik i krigen.

Det er en af de få øer, som hører under Ukraine, og efter Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014 blev 'Slangeøen' af tænketanken Atlantic Council beskrevet som "nøglen til Ukraines maritime territoriale krav".

Ukrainske soldater på 'Slangeøen' blev på den første dag af Ruslands invasion hyldet som helte.

De 13 ukrainske soldater nægtede at overgive sig, da det russiske krigsskib Moskva forsøgte at angribe, og en af de ukrainske soldater råbte:

- Rend mig i røven, russiske krigsskib!

Efterfølgende blev de ukrainske soldater erklæret omkomne, men få dage efter lød det, at soldaterne formentlig var i live alligevel.

Og i marts blev flere af soldaterne på øen udvekslet i en fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine.

Deres gerninger blev blandt andet hyldet på et nyt frimærke, hvor man kan se en soldat på land med en hævet fuckfinger mod et krigsskib i baggrunden.

Russisk skib sank

I midten af april sank krigsskibet Moskva i Sortehavet.

Ifølge det russiske forsvarsministerium sank skibet, efter at ammunition ombord eksploderede.

Men ukrainske styrker sagde, at de beskød krigsskibet med missiler, hvilket ifølge dem var årsagen til eksplosionen.

Skibet havde omkring 500 besætningsmedlemmer, og Rusland oplyste efterfølgende, at alle besætningsmedlemmerne blev reddet.

Billeder af mandsskabet fra en parade på Krim såede dog efterfølgende tvivl om den udmelding, for på billederne kunne man kun se omkring 100 besætningsmedlemmer.

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen vurderede, at mange af besætningsmedlemmerne kunne være døde, og at det desuden var "meget usandsynligt", at branden ombord på skibet Moskva tilfældigvis var opstået.

Det skyldes, at sådanne skibe ifølge militæranalytikeren normalt er godt sikrede imod, at en brand kan sprede sig til eksempelvis ammunition.