Dagens overblik

Dagens overblik: Udtalelse har gjort prins Joachim og Alexandra rasende

Ukraine vil presse Rusland ud af hele landet. Dyrere brændstof får bilister til at sænke farten. Københavns Kommune har udfordringer med sexisme.

Sjældent har nogen formået at ryste så mange medlemmer af det danske kongehus så mange gange på så kort tid, som den nuværende og tidligere ledelse på Herlufsholm har præsteret den seneste uge.

Dagens overblik begynder med den historie.

Joachim og Alexandra rasende på tidligere rektor

En TV 2-dokumentar om vold og mobning på kostskolen Herlufsholm har den seneste uge affødt flere stærke reaktioner. Ikke mindst fra kongehuset. Både grevinde Alexandra og kronprinsparret har givet udtryk for, at de var dybt rystede over, hvad er der foregået på skolen.

Nu har en reaktion fra skolens tidligere rektor Klaus Eusebius Jakobsen gjort prins Joachim og grevinde Alexandra rasende, lyder det i en fælles kommentar til Ekstra Bladet.

Rektoren sagde søndag til TV ØST – i et forsvar for skolen – at prins Nikolai fik en advarsel for at bryde alkoholreglerne, mens han var elev på skolen. Men det skulle den tidligere rektor ikke have gjort, mener prinsens forældre. De mener, at han har udleveret deres søn og ”svigtet sin elevs tillid”.

Det er Klaus Eusebius Jakobsen i øvrigt enig i. Han har derfor undskyldt til prins Nikolai og hans forældre, meddeler han.

Ukraine har opjusteret krigsmål

Ukrainske soldater har slået russiske styrker gradvist tilbage og genvundet kontrollen med flere landsbyer omkring Kharkiv, der ligger i det østlige Ukraine og er landets næststørste by. Sådan lød det sent tirsdag aften i en tale fra Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Forinden havde udenrigsminister Dmytro Kuleba sagt i et interview med Financial Times, at Ukraine har opjusteret sine krigsmål. Det er ikke længere nok at vende tilbage til tilstandene fra før 24. februar, hvor den russiske invasion begyndte. Nej, Ukraine vil presse Rusland ud af alle områder. Det vil også sige Donbas-regionen og Krim-halvøen.

Trods optimistiske toner advarer Zelenskyj dog om at ”udvise overdrevne følelser” og ”skabe en atmosfære, hvor sejre tages for givet på ugentlig og daglig basis”.

Sexistisk kultur i Københavns Kommune

Danmarks største offentlige arbejdsplads har en udfordring med sexistisk kultur og adfærd. Det siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune Sisse Marie Welling (SF) efter en ny undersøgelse blandt samtlige medarbejdere i kommunen.

16 procent af kommunens medarbejdere svarer i undersøgelsen, at de oplever sexistisk kultur og adfærd. Cirka to tredjedele af de krænkelser, medarbejderne har oplevet, er begået af borgere eller pårørende i eksempelvis hjemmeplejen. Men der sker ifølge undersøgelsen også krænkelser internt i kommunen.

Af i alt 1370 krænkelser er 460 begået af kollegaer, mens 28 er begået af ledere i kommunen.

Undersøgelsen er den første af sin slags i Københavns Kommune, og den blev gennemført i marts 2022 – halvandet år efter at Frank Jensen trak sig som overborgmester oven på en sag om krænkelser.

Lavere fart på motorvejene

Danske bilister havde i april mindre fart på, end de normalt har på motorvejene. Det viser tal fra Vejdirektoratet, der kun kan få øje på én mulig forklaring.

Tallene viser, at gennemsnitshastigheden i år er faldet til 119 kilometer i timen uden for myldretiden på motorveje, hvor man må køre 130 kilometer i timen. Det er ifølge Vejdirektoratet markant lavere end de tidligere år, hvor gennemsnitshastigheden har ligget på cirka 121 kilometer i timen.

Faldet kan hverken forklares med øget trafik eller dårligt vejr. Derfor kan det ifølge Vejdirektoratet kun skyldes, at bilisterne slækker på farten for at spare på det dyre brændstof.

Herlufsholm har politianmeldt 25 forhold

Vi begyndte på kostskolen Herlufsholm, og her slutter vi også.

Efter TV 2s dokumentar om vold og mobning blandt eleverne har skolen politianmeldt 25 forhold, som handler om ”chikane af vores elever på sociale medier”, oplyser Herlufsholm til TV 2.

Skolen ønsker ikke at gå i detaljer om chikanens karakter, men siger, at den er "ubehagelig".

Dokumentaren har i forvejen fået politiet til at undersøge, om der er sket strafbare forhold på skolen.