Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk bataljon er spredt rundt i skov ved fronten - og har et yderst effektivt våben

Våbenet er amerikansk og bedre end dem, som russerne besidder. Men ukrainerne vil gerne have flere.

Gang på gang lykkes det ukrainske tropper at sætte en stopper for den russiske fremrykning.

Og nogle af dem, der volder de russiske styrker problemer, er 80. bataljon, som TV 2s udsendte har mødt i en skov et hemmeligt sted ved fronten i Donetsk-regionen.

- Vores ledelse spiller en stor rolle. De er taktisk smartere. Samtidig er vi hjemme. Vi kender terrænet, mens russerne ikke ved, hvor de er havnet, siger soldaten Sergej fra den 80. bataljon.

Udover at være bekendt med området har ukrainerne et andet es i ærmet – nemlig de amerikanske Javelin-missiler, som ukrainerne siger, de har fået 7000 af.

De bliver brugt mod russernes kampvogne med stor succes.

- Vores bedste våben

Bataljonen viser to Javelin-missiler frem til TV 2s journalister og fortæller, at de andre er ved fronten.

- Det her er vores bedste værktøj mod enhver godt pansret kampvogn. Det er det allerbedste værktøj, siger Oles, der også er en del af 80. bataljon.

Russerne har - ifølge den ukrainske hær - mistet over 1000 kampvogne siden krigens begyndelse, og russerne har ikke et antitankvåben, der er lige så effektivt.

Men der er et problem:

- Der er for få af dem. Vi kan ikke få nok. Vores soldater er dygtige til at bruge dem effektivt, men vi bruger dem hurtigt, tilføjer Oles.

Kæmper i mindre enheder for at være agile

De ukrainske tropper befinder sig spredt rundt omkring i den skov, som TV 2 besøger dem i. Så hvis russerne skulle få ramt på dem, er det ikke alle soldaterne i skoven, der ryger, lyder forklaringen.

De kæmper i mindre enheder, fordi det gælder om at være hurtig og effektiv, hvis russerne skal bremses. Det gør de også, når Javelin-missilerne skal affyres.

Så læsser en gruppe på mellem to og tre mand missilerne i en bil og kører afsted mod russerne.

- Så nedkæmper vi målet og bruger bilen til at komme hurtigt væk igen, siger Oles.

Og selvom krigen har været i gang 73 dage, er soldaternes entusiasme ikke svunden.

- Vi har mistet så mange mennesker de sidste otte år. Deres død må ikke være forgæves, siger Igor, der også er en del af 80. bataljon.

De er ifølge Andrii, en anden soldat fra samme bataljon, ”nødt til at kæmpe videre”.

- Russerne skal ud, og vi stopper ikke, før vi har hele Ukraine tilbage, lyder det.

Status søndag

De russiske styrker gør små fremskridt ved fronten nær byen Izium i det østlige Ukraine, men de er samtidig under pres fra det ukrainske modangreb nær Kharkiv.

Sådan lyder det i den daglige morgenopdatering fra generalstaben for de ukrainske væbnede styrker søndag.

Her oplyser de ifølge CNN, at russerne har erobret den nordlige udkant af landsbyen Shandryholove, da styrkerne forsøgte at skubbe sydpå fra Izium-området ind i Donetsk-regionen.

I Kharkiv-området har russerne koncentreret sig om at "forhindre vore troppers videre fremrykning mod Ukraines statsgrænse nord og nordøst for Kharkiv”, lyder det fra generalstaben. Det er foregået ved, at russerne skyder landsbyer, der for nylig er erobret af ukrainske styrker – såsom Prudyanka og Slatine.

Morgenopdateringen oplyser desuden, at "situationen forbliver anspændt" i den sydvestlige del af Ukraine.

Oplysningerne er ikke blevet bekræftet fra russisk side.