Rektor vil se på ændringer af omstridte regler og traditioner

Måske er pø-kamp og visse andre fastforankrede traditioner og ritualer fortid på Herlufsholm.

Rektor Mikkel Kjellberg vil nu se skolens traditioner og ritualer grundigt efter i sømmene.

Der sker, efter at en lang række tidligere elever stod frem og fortalte om grov mobning, vold og seksuelle krænkelser på skolen i TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder'.

I dokumentaren bliver rektoren både foreholdt elevernes beretninger, men også en lang række af skolens traditioner og ritualer, der ifølge både elever og eksperter er voldsomme og destruktive.

Har ændret holdning

På skolen er der blandt andet en såkaldt pø-kamp, hvor 3. g-eleverne skal forsvare en ø over for de yngre elever.

Her brydes og slås eleverne. Men i dokumentaren udtalte rektor Mikkel Kjellberg, at det var en "kontrolleret brydekamp".

- Jeg synes, det er fantastisk, at vi kan have den type aktivitet, som kan virke voldsomme i de 20 sekunder, det står på – og når jeg siger stop, så stopper det. De slås ikke mere, end man gør i en rugbykamp, sagde han blandt andet.

Efter at have set dokumentaren har Mikkel Kjellberg dog ændret holdning.

Her ser man blandt andet en elev få en række slag på benene fra to andre elever. Et klip, som rektoren ikke havde set før.

Rektor på Herlufsholm, Mikkel Kjellberg, vil nu kigge kostskolens traditioner som den såkaldte pø-kamp igennem. I dokumentaren 'Herlufsholms hemmeligheder' kaldte han traditionen en "kontrolleret brydekamp".

- Vi kommer til at se på vores traditioner. Det kunne for eksempel være pø-kampen, sagde Mikkel Kjellberg i 'Go' Morgen Danmark'.

- Det er klart, at når jeg ser den type episoder, så får det også mig til at tænke, at det, som jeg troede, vi havde fået taget et livtag med…, det er ikke sikkert, vi er kommet i mål med det.

I det hele taget vil Mikkel Kjellberg se på en lang række af skolens traditioner og ritualer.

Det fortæller han fredag på TV 2 NEWS.

- Jeg kan godt love, at der bliver taget nogle beslutninger, som kommer til at støtte op om god trivsel. Vi vil ikke have traditioner, der kan tolkes som om, at de understøtter vold eller hierarkiskabende strukturer på skolen, for det skal der ikke være, siger han.

Hjerteskærende og utilgiveligt

Det løfte kommer han med, efter at blandt andre undervisningsministeren, kronprinsparret og statsministeren har reageret på programmet.

Kronprinsparret kaldte de tidligere elevers beretninger for "dybt rystende og hjerteskærende".

Og statsminister Mette Frederiksen (S) skrev på sin Facebook-profil, at det, der var overgået børnene, var utilgiveligt.

Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har som landets undervisningsminister ansvaret for landets skoler. Hun kaldte episoderne for "ekstremt alvorligt".

En af Danmarks førende mobbeforskere Helle Rabøll Hansen udtalte samtidig, at hun mener, at skolen har så omfattende problemer, at man bør lukke den midlertidigt for at gentænke systemet.

Det er rektoren dog ikke enig i.

Han mener nemlig, at skolen allerede har forsøgt at lave en række forandringer, blandt andet omkring præfektordningen, trivselselever, trivselslærere med mere. Han vil dog rigtig gerne have indspark fra eksperterne.

- Hun (Helle Rabøll Hansen, red.) udtaler sig ikke på baggrund af de tiltag, vi allerede har lavet. Jeg vil gerne invitere til dialog og invitere eksperterne herned, så vi kan blive klogere, siger Mikkel Kjellberg.

Mikkel Kjellberg fortæller desuden, at man vil hyre et advokatfirma til at undersøge kulturen på Herlufsholm.

Du kan se 'Herlufsholms hemmeligheder' på TV 2 PLAY.

Har du oplevelser med Herlufsholm, du gerne vil fortælle TV 2? Skriv til 1234@tv2.dk.