GO'

Zelenskyjs retorik har begrænset levetid, mener ekspert

Heidi Jønch-Clausen kalder Zelenskyjs retorik en ny æra inden for politisk kommunikation, men hun forudser, at det snart bliver for meget.

Onsdag aften, på den danske befrielsesdag, talte den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, direkte til danskerne på en onlineforbindelse.

En af dem, der så med, var ph.d. i retorik Heidi Jønch-Clausen. Forud for talen havde hun kaldt den ukrainske præsident for en retorisk superstjerne, og sådan ser hun ham stadig.

- Han er jo bare en fantastisk taler. Det, han gjorde, var at sige: ”Vi er i samme båd. I er os, og vi er jer” ved at henvise til 4. maj og vores skæbnefællesskab, lyder det i ’Go’ morgen Danmark’.

Heidi Jønch-Clausen peger især på Zelenskyjs massive brug af patos, som, hun vurderer, er meget indtrængende i talen fra i aftes, men som også er symptomatisk for alle hans taler.

- I hjælper os allerede med at kæmpe. Og det er vi taknemmelige for, siger Zelenskyj.

Men selvom Zelenskyj har momentum lige nu med sin tydelige retorik, hvor der i høj grad tales til følelserne, vil den miste sin effekt på et tidspunkt, vurderer hun.

- Det er meget effektfuldt, men det er også patos, og det har en begrænset levetid. Døde børn og voldsomme billeder og følelser, det kan man ikke køre med i meget lang tid, vil jeg mene, siger hun.

Skaber relation med danskerne

Præsident Zelenskyj indledte sin tale med ordene: ”Kære venner. Danske folk”.

På Rådhuspladsen i København og Bispetorv i Aarhus var tusindvis af danskere samlet med ukrainske flag og fakler for at overvære talen, synge fællessang og holde et minuts stilhed.

Og for Heidi Jønch-Clausen var det tydeligt at mærke, at han med sin indledning og sine ord ønskede at etablere en relation med danskerne.

Først ved at tale om danskernes liv under besættelsen med luftsirener og mørklægningsgardiner, hvor han trak tråde til ukrainernes situation, men ligeledes ved at henvise til sin tidligere tale til danskerne.

Han fortæller os, at vi har en relation

Heidi Jønch-Clausen, ph.d. i retorik

- Det, han også gør ret konsekvent, er at sige: ”Sidste gang jeg talte til jer, der var tallene sådan her. Der var der så mange missilangreb, nu er der så mange missilangreb”. Han fortæller os, at vi har en relation, forklarer hun og henviser til Zelenskyjs tale i Folketinget 29. marts.

Dengang havde der ifølge præsidenten været 1370 missilangreb, mens han i talen onsdag aften berettede om, at det tal nu er steget til 1993.

Og det er en begavet måde at knytte danskerne sammen med ukrainerne på, lyder det.

Begrænset kropssprog

Heidi Jønch-Clausen understreger, at den patosfyldte retorik endnu ikke har krydset grænsen og blevet for meget.

Det handler blandt andet om Zelenskyjs underspillede kropssprog, som hun kalder klædeligt.

- Han bruger faktisk kun sine hænder to gange, og det er, når han taler om sig selv og udtrykker sin taknemmelighed. Hvis han havde givet den meget gas og været meget varieret og patosfyldt i sin fremtoning, så ville det være for meget, vurderer Heidi Jønch-Clausen.

Samtidig fremhæver hun Zelenskyjs særlige stålsatte facon, hvor han altid fremstår rolig og har øjenkontakt med seerne.

- Det går lige i hjertet. Han er der lige nu og her, forklarer hun.

Heidi Jønch-Clausen tror, at Volodymyr Zelenskyjs metode vil inspirere andre statsledere i fremtiden.

- Jeg tror, det her er starten på en helt ny æra inden for politisk kommunikation, og at Zelenskyjs måde at gøre det her på vil være på pensum på alverdens retorik- og kommunikationsuddannelser, siger Heidi Jønch-Clausen.

Se interviewet med Heidi Jønch-Clausen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY