Herlufsholms hemmeligheder

Forhold på Herlufsholm kan betyde kongeligt exit, vurderer ekspert

En række tidligere elever beretter om vold, seksuelle krænkelser og mobning på Herlufsholm.

- Vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige.

Sådan lyder det fra kronprinsparret i et opslag på sociale medier, efter at flere tidligere elever i en TV 2-dokumentar har fortalt om mobning og krænkelser på skolen.

Dermed siger kronprinsparret også, at prins Christian måske må forlade Herlufsholm. I hvert fald hvis der ikke kommer styr på skolen. Det vurderer historiker og kongehuskender Lars Hovbakke Sørensen på baggrund af kongehusets opslag.

- Kronprinsparret signalerer med sit opslag, at de tager meget skarp afstand fra det, der foregår på Herlufsholm, og den kultur der er på skolen, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det skyldes blandt andet, at kronprinsesse Marys fond, Mary Fonden, netop kæmper mod mobning og udstødelse. Noget, som den nye TV 2-dokumentar 'Herlufsholms hemmeligheder' beretter om finder sted på skolen.

Samtidig er det en relativt ny tradition, at de kongelige børn går på skolen. Det startede med prins Nikolai, og nu går prins Christian på skolen.

- Derfor bliver det også mere penibelt. Kongehuset kan ikke henvise til, at det er en tradition. Der bliver nødt til at blive gjort op med de hændelser, som dokumentaren fremsætter, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Kulturen på skolen

Blandt andet kan en tidligere elev, der i dokumentaren er anonym, berette om, at det var normal praksis, at ældre elever tæskede de yngre.

Ledelsen på Herlufsholm har afvist at kende til den kultur, der beskrives i dokumentaren. På skolens hjemmeside hedder det dog, at en uvildig undersøgelse er sat i gang.

Og det er netop afgørende, at tingene bliver endevendt, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

- Der skal laves en effektiv undersøgelse af forholdende, og så vil kongehuset notere sig i den kommende tid, de kommende få uger, om der sker nogle ændringer i kulturen på skolen, siger han.