Dagens overblik

Dagens overblik: Russisk statskanal truer Europa med atomkrig

Rusland har udvist en række danske diplomater, mens kampene i Mariupol fortsætter. Herhjemme chokerer afsløringer i ny TV 2-dokumentar Mary Fonden.

Det er bestemt ikke betryggende ord, der kommer fra de russiske statskanaler for tiden.

Mens krigen i Ukraine fortsætter, er den retoriske kamp også taget til.

Nu har en af Vladimir Putins foretrukne tv-kanaler sendt en vaskeægte dommedagstrussel mod en af Danmarks tætte allierede.

Velkommen til dagens overblik.

Russisk tv truer med atomangreb

Et indslag på russisk stats-tv, der viser et simuleret angreb med atomvåben, har vakt forargelse i Storbritannien og Irland. Video: David Buch

Det kræver kun en raket, og England er væk, lød budskabet mandag aften på Russia-1, en af Ruslands største tv-kanaler, der både er statsejet og anses for at være præsidentens talerør.

I indslaget hævder nyhedsværten Dmitry Kiselyov, at Storbritannien for nyligt har truet Rusland med et gengældelsesangreb med nukleare våben. En påstand, den britiske premierminister, Boris Johnson, og hans regering tidligere har afvist som russisk propaganda.

Ifølge flere iagttagere har russisk stats-tv på det seneste forsøgt at gøre brugen af atomvåben mere spiselig over for befolkningen.

Rusland udviser danske diplomater

Torsdag har Rusland udvist fire danske diplomater og tre medarbejdere fra ambassaden i Moskva. Det oplyser Udenrigsministeriet til TV 2.

- Jeg kan bekræfte, at Rusland blandt andet har besluttet at udvise fire danske diplomater fra vores ambassade i Moskva, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Det russiske nyhedsbureau Tass berettede i første omgang om, at der var tale om syv diplomater. Senere gik Udenrigsministeriet i rette med den påstand og sagde, at der var tale om fire diplomater og tre medarbejdere.

Ukrainernes sidste bastion i Mariupol bliver stormet

Stålværket Azovstal er det sidste opholdssted for de ukrainske tropper i Mariupol, der har været under intensiv belejring i to måneder.

Russerne har omringet Azovstal, og nu er de altså trængt ind på stålværket. Der meldes om blodige kampe.

Sådan lød det onsdag aften fra David Arakhamia, der er formand i Ukraines regeringsparti.

Selv afviser Ruslands regering Ukraines meldinger om, at russiske soldater skulle have stormet det 11 kvadratkilometer store stålværk og er trængt ind.

Ifølge Ukraine opholder 200 civile sig på stålværket, hvoraf mange skulle være børn.

Herlufsholm-dokumentar får reaktion fra Mary Fonden

En hverdag med frygt for mobning og vold har plaget en lang række elever på elitekostskolen Herlufsholm, som blandt andet har været hjemsted for kronprins Frederiks søn, prins Christian.

TV 2 har talt med 50 tidligere elever fra Herlufsholm, og mange af dem fortæller om en voldelig kultur, der dominerede på skolen.

Afsløringen beskrives som ”chokerende” af kronprinsesse Marys fond, som bekæmper mobning. En talsmand for fonden siger, at de generelt ikke går ind i enkeltsager, men kalder det voldsomt, at unge mennesker har levet i frygt på Herlufsholm.

Mor erkender knivdrab på seksårig søn

En 34-årig kvinde af syrisk-kurdisk afstamning er blevet dømt til anbringelse og udvisning for at dræbe sin seksårige søn.

Ifølge kvinden var det stemmer i hendes hoved, der fik hende til at dræbe ham med en kniv.

- Det var tankerne og stemmerne i mit hoved, der gjorde, at jeg dræbte ham, sagde kvinden i retten.

Hun satte efterfølgende ild til sin lejlighed og er derfor dømt for både manddrab og brandstiftelse.