Min idé - vores mission

Danskernes egne ideer skal være med til at redde klimaet

I et nyt program på TV 2 kommer danskernes egne opfindelser for en grønnere verden i spil. Læs om de første ideer her.

Hvad kan jeg gøre, for at Danmark og verden bliver mere bæredygtig?

Det spørgsmål er der nok mange danskere, der har stillet sig selv de seneste år, hvor klimaforandringer og menneskers negative påvirkning af naturen har fyldt mere og mere i nyhederne og de politiske dagsordener.

Men nogle mennesker går skridtet videre end tanken. De handler.

Tirsdag klokken 20.40 på TV 2 er der premiere på programmet 'Min idé - vores mission', hvor en række iværksættere præsenterer hver sin idé til at skabe en grønnere verden.

Og jagter præmien på 500.000 kroner til at give ideen luft under vingerne.

De har blandt andet fundet alternativer til den plastik, vi bruger i stor stil, nye måder at transportere sig eller andre måder at rense vores spildevand.

- Jeg håber, at jeg kan møde iværksættere, som kan bevare håbet hos mig om, at der findes løsninger. Der er mange, der har gode ideer, og det tror jeg, er med til at dulme klimaangst og får folk til at tænke: "Hvis de kan, så kan jeg også", siger dommer Tommy Ahlers, der selv er iværksætter og investor.

At innovation og gode ideer skal være med til at drive den grønne omstilling, er også et erklæret mål for regeringen, som investerer mere og mere i grøn forskning.

I 'Min idé - vores mission' er det et dommerpanel, der skal vurdere, hvilken idé der er den bedste og skal ende med sejren.

Her er en gennemgang af de første iværksættere, som kommer ind foran dommerne tirsdag – nederst kan du stemme på den, du synes er bedst:

Samkørsel for klimaet

De seneste år er der kommet nogle helt nye og anderledes vejskilte op flere steder i Danmark. Skiltene markerer et "Blafferstoppested", hvor bilister nemt kan stoppe og tage en fremmed med, når de pendler.

Det er virksomheden Blaffernationen, der står bag. Og for stifter Carsten Theede handler ideen både om bæredygtighed og tillid.

I dag er der i gennemsnit kun 1,05 person i hver bil på de danske veje. Samtidig står transport for tæt på en tredjedel af den kuldioxid, der udledes i Europa. Heraf er biler til privatbilisme den største enkeltstående bidrager.

I stedet for at hver enkelt dansker tager bilen, arbejder Blaffernationen for, at flere vil køre sammen – og dermed mindske klimapåvirkningen.

Bruger den mad, som ellers er kasseret

Kunne du forestille dig at spise mad til frokost, som ellers var endt i skraldecontaineren?

Det lyder måske ikke så tiltalende, men meget af den mad, der smides ud i Danmark, er hverken sundhedsskadelig eller fordærvet. Faktisk går svimlende 814.000 tons spiselige fødevarer til spilde i Danmark hvert år, viser den nyeste opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Virksomheden Food Changers vil i stedet lave lækker mad ud af nogle af dem.

De forarbejder de ellers forsømte fødevarer i deres køkken, så de får et længere liv. Og så bruges det blandt andet i frokostordninger og delikatesser.

I det store perspektiv er det vigtigt at gøre op med madspild, fordi det kræver mange ressourcer at producere maden. Der bruges eksempelvis vand til dyrkning, og der udledes kuldioxid under transporten.

Få meget mere legetøj – uden at få mere plastik

De fleste børnefamilier kender det: Man har et arsenal af legetøj, som bare bliver større og større, efterhånden som barnet vokser op.

Meget legetøj er lavet af plastik, der ikke kan genanvendes, og det store forbrug øger derfor vores generelle brug af materialet – og også det, der bliver smidt ud, viser en statistik fra Danmarks Naturfredningsforening.

Begge problemer kan løses, mener virksomheden LaLaToys, som har skabt en abonnementsordning til legetøj. I stedet for at legetøjet ender i skraldespanden efter nogle år, giver virksomheden mulighed for at leje det og løbende skifte det ud med noget nyt og spændende.

LaLaToys tager det gamle tilbage og rengør det, så et nyt barn kan få glæde af det. Dermed kan et stykke legetøj cirkuleres mindst otte gange.

En bæredygtig energiform

En af de største klimasyndere er energisektoren, og vores forbrug af strøm og varme dækkes i dag hovedsageligt at fossile brændstoffer som naturgas.

Virksomheden MagFu vil skabe grøn energi via det, som stifteren Thomas Borch Nielsen kalder "en flydende brintfabrik".

Han har skabt en "vinge", som kan opfange den kraftige vind ude på havet og via en turbine skabe elektricitet og producere brint. Brint spås som en af fremtidens vigtigste grønne energiformer.

Fordi turbinen er flydende, kan den ifølge Thomas Borch Nielsen bevæge sig efter vinden og udnytte den bedst muligt. Den kan sættes op i afgrænsede farme på havet, forklarer han.

Menstruation uden plastik og klimaaftryk

Almindelige hygiejnebind består hovedsageligt af plastik. Og når omkring halvdelen af befolkningen i løbet af livet har brug for produkterne, bliver det til 49 milliarder stykker affald om året bare i EU's medlemslande ifølge Zero Waste Europa.

Derfor har virksomheden Mewalii udviklet et bind, som er lavet af plantefibre fra hamp.

Hygiejnebindet er bionedbrydeligt og er samtidig et mere bæredygtigt alternativ til bind af bomuld, da hamp kræver langt mindre vand, og der ikke bruges pesticider i dyrkningen.

For de to stiftere, Simone Westergaard og Frederikke Dahl, er bæredygtighed tænkt ind i hele produktionen, og de har kun leverandører i Europa, så produkterne ikke skal transporteres så langt.

Bestik lavet af det, vi har i køkkenet

Under et projekt på deres gymnasie fik de to veninder Nathali Ottsen og Freja Thissenius ideen til en ny type engangsbestik, nemlig pastabestik.

Mange steder er engangsservice af plastik blevet udfaset til fordel for træ, men træet har ikke den samme glatte overflade som plastik.

Pasta er glat, hårdt og kan formes til eksempelvis en anvendelig ske.

Og så har det den fordel, at det kun består af mel og vand.

Planter, der kan rense vores spildevand

Efter et bad, en opvask eller et toiletbesøg ender vores spildevand på et af de danske renseanlæg, hvor det bliver renset og senere ledt ud i naturen. På trods af grundig rensning indeholder vandet dog stadig forhøjede niveauer af næringsstoffet kvælstof, som kan skade vandmiljøet.

Derfor vil stifterne af Biomend tilføje endnu et led og skabe fremtidens renseanlæg med planter.

Planter er helt naturligt i stand til at opsuge næringsstoffer gennem rødderne, og ved at lade vandet passere flere lag planter vil de fjerne endnu mere kvælstof.

Stifterne Nicolai Thomsen og Kristian Klougart Hansen forestiller sig, at planterne på deres anlæg vokser sig store og derefter kan bruges andre steder i industrien – for eksempel som biogas til produktion af strøm.

Affaldssortering i små hjem

Flere og flere danske kommuner beder borgerne om at sortere affald, så det kan genanvendes.

Men for dem, der ikke har meget plads, kan det være en udfordring at få plads til beholdere til de op mod ti forskellige typer affald, der deles op.

Det har været tanken bag Malene Fredericia Elmenhoffs ide. Hun har skabt et affaldssorteringssystem, hvor man kan have mange poser hængende i sin skraldespand, så det bliver nemmere og mere praktisk at sortere sit affald.

Ifølge Miljøstyrelsen er det både godt for miljøet og klimaet at sortere sit affald. Ud af ti kilo "tørt" affald som plast, pap, metal er det muligt at genanvende ni kilo til nye produkter. Det "våde" affald fra madaffald kan genanvendes til biogas.

Afstemning

Hvilken af ideerne synes du er bedst?