Hun overvejer at flytte fra et helt nyt hus på grund af naboens varmepumpe
Sidste år blev der solgt 23.903 varmepumper i Danmark. Det var fem gange så mange som i 2015.
Når Stine Dahlfelt lægger sig til at sove i sit hus i Farum, er det med en konstant rungende lyd i baggrunden.
Efter at hendes nabo har fået installeret en varmepumpe, har støjen fra den sneget sit ind i hende og familiens hjem, og hun har fået svært ved at sove.
- Jeg føler, jeg bliver stresset i hele min krop af, at det er en konstant lyd, forklarer hun i ’Go’ aften Live’.
Stine Dahlfelt er vant til at sove fra biler, der kører forbi, kirkeklokkerne og fugle, der larmer om morgenen, men den konstante støj fylder hele tiden, og hun har derfor overvejet at flytte, lyder det.
Overvejer I virkelig at flytte?
- Det er et helt nyt hus, vi har bygget, så der skal meget til, men altså vi overvejer at flytte ned i vores datters gamle værelse, men jeg synes, det er livskvalitetsnedsættende. Vi skal finde en løsning sammen med naboen.
Tænk over støjen
Stine Dahlfelt har en god dialog omkring støjproblemerne kørende med sin nabo, fortæller hun, så det er ikke for at starte en nabokrig, at hun står frem med sit problem.
Hun håber derimod, at hun kan få andre til at tænke på deres naboer, når de vælger at få installeret en varmepumpe.
Mange danskere udskifter nemlig lige nu naturgasfyr med varmepumper for at slippe for russisk gas, men også sidste år skiftede mange til varmepumper.
I 2021 blev der solgt 56 procent flere luft-vand- og væske-vand-varmepumper end i 2020 og fem gange så mange som i 2015, viser tal fra Energistyrelsen.
Og ifølge organisationen Tekniq Arbejdsgiverne, der blandt andre repræsenterer de installatører, som sætter varmepumperne op, kan regeringens seneste udmelding om, at naturgasfyr senest i 2028 skal skrottes, sende efterspørgslen yderligere i vejret, skriver Ritzau.
”Folk køber de billige”
Morten Mathiasen er rådgivende bygningsingeniør, og han kender også til problemet med de støjende varmepumper – både qua sit arbejde, men også på sin egen villavej.
- Problemet er, at folk køber de billige, der ikke er støjsvage og larmer for meget. Der er en kæmpe forskel på en god, støjsvag varmepumpe og de billige, der larmer alt, alt, alt for meget, forklarer han.
Han hilser som udgangspunkt den grønne omstilling velkommen, men han frygter, at den store efterspørgsel lige nu kan få danskerne til at købe de meget støjende modeller.
Hvis man alligevel er kommet hjem med en larmende model, anbefaler han, at man isolerer den.
Morten Mathiasens bedste råd er dog, at man overlader det til verificerede fagfolk, når man skal have en varmepumpe installeret. Der er nemlig mange ting, man skal tænke over, lyder det.
- Og så skal man selvfølgelig stille krav til sine leverandører og montører og sige: ”Jeg vil ikke have, at naboerne kommer ind til mig og klager over min varmepumpe”, lyder det.
Kommune får flere og flere henvendelser
I Furesø Kommune, hvor Stine Dahlfelt bor, er støj fra varmepumper et problem, der rammer flere og flere.
Sådan lyder det fra Lene Munch-Petersen, der er formand for natur og klima i kommunen.
- Vi ser desværre flere og flere henvendelser og klager omkring støj fra varmepumper, fortæller hun.
I grelle tilfælde giver kommunen påbud om at reducere støjen, forklarer hun.
Men Stine Dahlfelt tror ikke, det vil hjælpe i hendes tilfælde, hvor naboen allerede har bedt kommunen om at komme og måle støjen.
- Min udfordring er, at kommunen måler decibel. De måler ikke de her svingninger. Derfor kan jeg ikke rigtig se, at man kan gøre noget ved det, fordi kommunen kommer ud og måler, for de vil bare sige, at den ikke larmer mere, end den må, lyder det.
Hun indstiller sig derimod på, at hun og naboen skal finde en fælles økonomisk løsning på en isolering af varmepumpen.
Så det kan være, at du kommer til at være med til at betale det?
- Ja, jeg ser, at jeg meget hurtigt kommer til at betale for halvdelen af den ting her.