En af verdens rigeste russere er blevet dansk bys hovedpine
Vladimir Lisin arbejdede som ung i en sovjetisk stålvirksomhed som elmontør. Nu er han en af verdens rigeste og hovedperson i et dansk dilemma.
Vladimir Lisin er den fjerde rigeste russer med en formue på omkring 127 milliarder kroner ifølge Forbes.
Han ejer en historisk skotsk herregård fra 1600-tallet, der ligger på en grund på cirka 1200 hektar, som han kan besøge ved hjælp af sit privatfly eller sin yacht.
Han har en stor interesse for skydning og en nær relation til Ruslands præsident, Vladimir Putin.
Og så har den 65-årige oligark siden Ruslands invasion i Ukraine fået en særlig betydning for en dansk havneby.
Han er nemlig ejer af stålværket NLMK Dansteel i Frederiksværk.
Dilemmaet i havnebyen
I 80 år har stålværket i Frederiksværk skabt og defineret byen.
Det blev etableret lige før Anden Verdenskrig som Det Danske Staalvalseværk. Da det var størst, havde stålværket mere end 2000 ansatte og var en af Danmarks største virksomheder.
Da Det Danske Staalvalseværk gik konkurs i 2002, blev det et par år senere opkøbt af den store russiske stålkoncern NLMK med den russiske oligark Vladimir Lisin i spidsen.
At stålværket er russiskejet, har man tidligere ikke skænket en tanke, fortæller borgmesteren i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen (S), i nyhedsprogrammet 'Kernen' på TV 2.
Byen var blot glad for, at de mange arbejdspladser ikke gik tabt.
Men det har den russiske invasion i Ukraine ændret drastisk på.
- Stålværket er ikke bare byens stolthed, de har også 500 ansatte, så det vil få store konsekvenser at lukke det. Men samtidig bliver man nødt til at tage afstand til de russiske oligarker, siger undersøgende journalist på Danwatch, Thomas Gösta Svensson, der siden Ruslands invasion af Ukraine har stillet skarpt på de russiske oligarker.
Dilemmaet bliver ikke mindre, fordi NLMK i årevis har samarbejdet og leveret stål til virksomheden KAMAZ. Det er Ruslands største producent af lastbiler. Men de står også bag en lang række køretøjer til det russiske militær.
Resterne af en KAMAZ-lastbil er for nylig blevet fotograferet i Butja, og virksomheden er lige nu sanktioneret af EU.
KAMAZ's pressechef Oleg Afanasiev oplyser, at de fortsat samarbejder med NLMK, men vil ikke uddybe yderligere.
NLMK's kommunikationschef, Maria Simonova, skriver til TV 2, at de lige nu ikke har et kontraktligt forhold med KAMAZ. Det stoppede i begyndelsen af 2022.
- Det vidste jeg ikke, men det har jeg det selvfølgelig ikke så godt med. Jeg ved, at vores stålværk ikke producerer dertil, men ikke desto mindre er det ikke noget, jeg synes om, siger borgmester Steffen Jensen.
Igor Sarkits, administrerende direktør i NLMK DanSteel, kan ikke se, at der er et dilemma, og han fastslår, at stålværket er en international virksomhed.
- Vi skal bevare denne danske arbejdsplads. Det er ikke en russisk arbejdsplads, siger han i ’Kernen’.
Startede som elmontør
Men hvem er manden bag den russiske stĂĄlkoncern?
Ifølge Thomas Gösta Svensson opfylder Vladimir Lisin mange af kriterierne for en "rigtig russisk oligark". Han har en stor formue og en tæt relation til Kreml.
Sådan har det dog ikke altid været.
- Noget af det, der er fascinerende ved ham, er, at han ikke er født med en guldske i munden. Tværtimod, siger Thomas Gösta Svensson.
Vladimir Lisin arbejdede som ung i en sovjetisk stålvirksomhed som elmontør og har, ifølge Thomas Gösta Svensson, kæmpet sig hele vejen op til at blive en af verdens rigeste mennesker.
- Han er enormt snu og har virkelig sans for at finde sin vej til toppen. Det fortæller også noget om de relationer, han kan danne, og at han ved, hvem man skal holde sig til, siger han.
Putins inderkreds
Man kan ikke nå så langt som Vladimir Lisin uden at have tætte bånd til Kreml, understreger Thomas Gösta Svensson.
Den russiske oligark optræder på de amerikanske myndigheders Putin-liste, der tæller mere end 200 russere, som har tætte bånd til Kreml og Putin.
Han er samtidig i bestyrelsen for RSPP, der er en magtfuld lobbyorganisation, som ofte betegnes som den russiske klub for oligarker.
- Det er en indikation på, at han er i inderkredsen, siger Thomas Gösta Svensson.
Vladimir Lisin har dog taget afstand til Ruslands invasion af Ukraine i et brev, der er blevet sendt ud til alle stĂĄlkoncernens medarbejdere, og som TV 2 er i besiddelse af.
- Jeg vil gerne indlede med at udtrykke min dybeste medfølelse med alle ofrene i den væbnede konflikt i Ukraine, med familierne og slægtningene til alle dem, som er døde. Mistede liv er altid en kæmpe tragedie, som er umulige at retfærdiggøre, skrev Vladimir Lisin blandt andet.
StĂĄlkoncernen NLMK har miner i Rusland og produktion i blandt andet Belgien, Frankrig, Italien og USA. Men den russiske oligark har et indgĂĄende kendskab til Danmark.
- Man kan godt få den tanke, om han overhovedet ved, at han har et firma i Danmark. Men der har han faktisk overrasket. Jeg har også hørt, at han kan et par danske ord, siger Thomas Gösta Svensson.
HĂĄret i postkassen
Han mener, at man burde have været mere påpasselig, da den russiske koncern købte stålværket i 2004
- Det her er nok også en konsekvens af, at man i mange år ikke har været kritiske nok over for Rusland. Ikke kun i Frederiksværk, men i forhold til alle de russiske forbindelser generelt, siger han:
- Allerede ved invasionen af Krim i 2014 burde man have tænkt sig om. Og nu står man så med håret i postkassen.
Se ’Kernen’ søndag klokken 19.20 på TV 2 NEWS eller nu på TV 2 PLAY.