Rusland invaderer Ukraine

Våben og penge strømmer ind i Ukraine – næsten hurtigere end de kan nå at bruge det, mener ekspert

Russerne bliver udsultet af sanktioner, og de mister udstyr og soldater i stort omfang, siger lektor Peter Viggo Jakobsen.

Torsdag aften fortalte USA's præsident, Joe Biden, at der er flere ressourcer på vej til ukrainerne. Våben for milliarder blandt andet.

Og det efterlader Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, med en tanke:

- Det er lige før, at man får et indtryk af, at de får så meget grej og penge, at de ikke kan nå at bruge det, lyder det.

- Vi hælder penge og våben ind i landet, og derfor er det springende punkt, om man kan nå at få tilført de her ressourcer og gjort dem effektive, siger Peter Viggo Jakobsen.

Præsident Joe Biden fortalte torsdag på et pressemøde, at han har bedt Kongressen om yderligere 33 milliarder dollars til at støtte Ukraine. Det svarer til cirka 234 milliarder kroner.

Heraf skal 20 milliarder dollars – cirka 142 milliarder kroner – gå direkte til våben, ammunition og øvrig militær hjælp til ukrainerne. 60 milliarder kroner skal gå til at støtte den ukrainske regering økonomisk under krigen.

For lidt over en uge siden meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud på et pressemøde i Kyiv, at Danmark donerer yderligere 600 millioner kroner til våben og udstyr i Ukraine.

Rusland under tidspres

Støtten til de ukrainske tropper giver russerne en stram tidshorisont, mener forsvarseksperten.

- Det sætter et pres under russerne for at nå at erobre det, de vil, inden alle de her våben begynder at gøre en forskel, siger Peter Viggo Jakobsen.

Det er dog ikke sådan, at det øjeblik de nye våben befinder sig i Ukraine, vil de blive brugt.

- De skal stadig til fronten, og nogle tunge våbentyper skal de (ukrainske tropper, red.) have træning i, siger lektoren.

Smadrer den russiske økonomi med sanktioner

Præsident Joe Biden erkendte ved pressemødet torsdag, at støtten til Ukraine er et dyrt træk.

- Prisen for denne kamp – det er ikke billigt – men at give efter for aggressioner vil være endnu dyrere, lød det fra præsidenten.

Peter Viggo Jakobsen mener, at der har hersket en forestilling om, at når russerne er færdige i Ukraine, vil de begynde andre steder.

Men det kommer ikke til at ske, tror han. Han har svært ved at se, hvor de skal gå hen. Russerne mister nemlig rigtig mange soldater og meget udstyr.

- Vi smadrer den russiske økonomi med sanktionerne, og russerne kan ikke gøre så meget, siger han.