Rusland invaderer Ukraine

Ukrainsk mor og døtre er rejst fra Danmark – pengene er væk, og de savner familien

Dansker har kørt ukrainske flygtninge tilbage til Ukraine. De savner deres familie, lyder det.

Kort efter at krigen brød ud i Ukraine, satte Iryna Hryniuk og hendes to døtre sig ind i en bil med danske nummerplader.

Bilen var kørt til den polsk-ukrainske grænse med nødhjælp, og den lille familie fik lov til at komme med tilbage til Danmark.

Men nu har de tre valgt at tage afsked med Danmark igen. Onsdag rejste de tilbage til deres hjem i Ukraine, hvor de nu befinder sig.

Iryna Hryniuk nåede at bo seks uger hos sin søster, der bor med sin egen familie i Smørum, før hun besluttede, at hun og døtrene skulle hjem til Lviv i det vestlige Ukraine, hvor hendes mand og mor stadig befandt sig.

- Jeg ville ikke have, at mine børn skulle vokse op uden deres far. Alt er her. Min mand, min mor, mine børns skole, siger Iryna Hryniuk til TV 2.

Beslutningen om at rejse hjem har dog været svær og bygger på mange forskellige grunde.

Jeg kan ikke slappe af om natten

Iryna Hryniuk, engelsklærer

Iryna Hryniuk har opbrugt sin opsparing i Danmark i de seks uger, hun har ventet på at få opholdstilladelse, og tanken om at skulle starte forfra med sprog, arbejde og skolegang for døtrene på syv og ni år virkede uoverskuelig, fortæller hun.

Og Iryna Hryniuk er kun en af flere flygtninge, der har valgt at rejse hjem.

Kan ikke slappe af

Iryna Hryniuk er nu tilbage i Lviv, som hun flyttede til fra Kyiv for 17 år siden for at studere. Siden har Lviv været hendes hjem.

Men det føles som en anden by, hun er vendt hjem til, fortæller hun.

I Lviv er vinduer i flere bygninger blokeret med sandsække, og der er en intens atmosfære. I udkanten af byen er der missilangreb, og senest har en hel familie mistet livet i et angreb med deres baby, fortæller Iryna Hryniuk.

Det påvirker hende meget.

- Jeg kan ikke slappe af om natten. Jeg er altid på dupperne. Man er aldrig sikker. Jeg efterlader ikke mine døtre alene hjemme, siger hun.

Alligevel er det den rigtige løsning at være hjemme i Lviv, hvor hun har sit arbejde, og hvor døtrene kan gå i skole og musikskole og ikke mindst være sammen med deres far, lyder det.

Organisation får flere henvendelser

Det var Jan Rygaard Lund, som Iryna Hryniuk kontaktede, da hun gerne ville tilbage til Ukraine.

Han er en del af Albertslund Projektet, der henter ukrainske flygtninge til Danmark i busser. Men nu er han begyndt at få flere henvendelser fra kvinder som Iryna Hryniuk, der vil med tilbage til Ukraine, fortæller han.

- De vil gerne med retur, når bussen kører til den polsk-ukrainske grænse for at hente ukrainere til Danmark, siger Jan Rygaard Lund i ‘Go’ morgen Danmark’.

Onsdag kørte seks kvinder, heriblandt Iryna Hryniuk, og fire børn med til Ukraine, og han er allerede blevet kontaktet af fire nye kvinder, som ønsker at komme tilbage til deres hjemland.

- Mange af dem, der har skrevet til os, er kvinder med børn, hvor børnene savner deres familie, deres venner og deres far. Det er meget forståeligt, siger Jan Rygaard Lund.

Alle har været så venlige

Iryna Hryniuk, engelsklærer

Tal fra FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, viser, at næsten 5,4 millioner mennesker har forladt Ukraine, siden krigen brød ud, mens flere end 1,2 millioner er indrejst.

Ifølge Albertslund Projektet har mange flygtninge efterladt deres mænd, kærester, fædre og brødre og også de ældre i familien, fordi de ikke har haft mulighed for at flygte.

”Mange tak”

Tal fra Udlændingestyrelsen viser, at der onsdag var kommet 24.888 ansøgninger fra ukrainske flygtninge om ophold i Danmark.

Over for Ritzau bekræfter integrationsminister Mattias Tesfaye, at der er eksempler på, at ukrainere rejser hjem. TV 2 arbejder på at få tal fra Udlændingestyrelsen på, hvor mange flygtninge der har droppet ansøgningen om opholdstilladelse.

Selvom Iryna Hryniuk har valgt at rejse hjem til sin mand og mor i Lviv, er hun meget taknemmelig for den tid, hun har haft i Danmark.

- Alle har været så venlige, fortæller hun.

Fra danskerne har hun mærket en enorm støtte, og hun fremhæver buschaufførerne, som har hjulpet hende og smilet stort, når hun har spurgt om hjælp til den offentlige transport.

Og så har hun lært nogle få danske ord.

- Mange tak, slutter hun på dansk.