Rusland invaderer Ukraine

Dræbt 25-årig dansker ligger stadig på slagmarken – for farligt at hente liget

Danskeren har en fortid i det danske forsvar og har været i Ukraine i et stykke tid.

Den 25-årige danske mand, der ifølge TV 2s oplysninger fra flere uafhængige kilder er blevet dræbt i kamp, ligger stadig på slagmarken.

Fra Ukraine har TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt via kilder stykket flere dele af det, der endte med at koste den 25-årige dansker livet, sammen.

Danskeren har kæmpet for den ukrainske fremmedlegion, og han var en del af en gruppe på otte soldater, der tirsdag var i byen Mykolajiv. Seks af dem overlevede ikke.

Kilder beretter, at gruppen var i kamp med russerne i området omkring havnebyen. Russerne brugte lette og tunge maskingeværer, kampvogne og artilleri.

- Den danske soldat blev angiveligt dræbt af russisk artilleribeskydning, siger Rasmus Tantholdt.

Ifølge oplysningerne var der en amerikaner og minimum én brite blandt de dræbte.

- Sagen er nu, ifølge kilder tæt på sagen, at de flere gange har forsøgt at hente de dræbte. De ligger på slagmarken i et område, der er kontrolleret af russerne, siger Rasmus Tantholdt.

Mislykkede forsøg på at få ligene ud

Muligvis er alle seks dræbte stadig inde på slagmarken. Men lige nu er det for farligt at hente dem derinde, lyder det.

Der er forlydender om, at russerne er tungt bevæbnede og har soldater og raketter i området.

Der har været flere forsøg på at hente ligene, men det er ikke lykkedes.

TV 2 har set billeder, der er optaget af russerne, der viser de dræbte. En af dem er af asiatisk udseende, hvilket den 25-årige dansker også var.

- Jeg har set billeder af liget af ham, som vi har fra russiske Telegram-kanaler, som er optaget samme dag, de blev dræbt, siger Rasmus Tantholdt.

Mangler identifikation

Ifølge TV 2s oplysninger har den afdøde dansker været i Ukraine fra starten af marts. Han har for få år tilbage været soldat hos Det Jydske Dragonregiment i Holstebro.

Den 25-årige danskers død er endnu ikke bekræftet af danske myndigheder, og det kan hænge sammen med, at hans lig ikke kan fragtes ud af det russiskkontrollerede område.

Derfor er det ikke muligt for danske myndigheder at identificere ham.

Over for Jyllands-Posten bekræfter den ukrainske ambassade i Danmark dog, at den 25-årige er død.

Tidligere fredag sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at man havde set oplysningerne, men at han ikke kunne eller ville kommentere personsager.