Dagens overblik

Dagens overblik: Op mod 90 danskere kan have fået amputeret ben uden grund

Premierminister anholdt under mistanke for at smugle narko, dansk soldat er død i Ukraine, og Rusland mistænkes for at anvende delfiner militært.

De seneste dage har den danske skofabrikant Ecco været under massiv kritik for fortsat at sælge sko i Rusland trods den russiske invasion af Ukraine.

Det handler, ifølge eksperter, for Ecco om penge, og at det langtfra er nogen gratis omgang at trække sig ud af et marked så stort som det russiske. Det er McDonald's et levende bevis på.

Det er netop kommet frem, at fastfoodgigantens manglende tilstedeværelse har kostet lige knap en milliard kroner alene i første kvartal.

Tyg på det, næste gang du sætter tænderne i en cheeseburger – velbekomme og velkommen til dagens overblik:

Flygtningestrømmen til Danmark er aftaget markant

Regeringen forventede, at 35.000-40.000 ukrainere ville være i Danmark lige nu, men tallet er langt lavere, oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Ifølge ministeren arbejder regeringen stadig ud fra, at der kan komme 100.000 ukrainere til Danmark, men sandsynligheden for det scenarie er lavere end tidligere.

- Krigen er fortsat meget uforudsigelig. Ligesom situationen for ukrainerne i Polen har betydning for tilstrømningen til Danmark, siger Tesfaye.

Ud over at der ikke kommer så mange ukrainere til landet som tidligere forudset, rejser et ukendt antal ukrainere også hjem – læs her hvorfor.

Dansk soldat død i Ukraine

Torsdag aften kunne TV 2 berette, at en 25-årig dansker har mistet livet i Ukraine, mens han kæmpede for ukrainsk side i landets fremmedlegion.

En oplysning, som den ukrainske ambassade i Danmark også har bekræftet over for Jyllands-Posten.

Udenrigsministeriet har imidlertid endnu ikke bekræftet hændelsen. Her er man stadig i gang med at "udrede oplysningerne".

Dødsfaldet skete ifølge TV 2s oplysninger for tre dage siden ved et angreb i byen Mykolajiv.

90 patienter om året kan have fået amputeret benet uden grund

Op mod 90 patienter i Region Midtjylland om året kan have fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben, selvom det kunne være undgået.

En ekstern analyse fra Region Midtjylland viser, at behandlinger til at forebygge amputation på afdelingen for karkirurgi generelt er udført for sent i behandlingsforløbet på Aarhus Universitetshospital.

Dermed øges risikoen for amputation, erkender koncerndirektør Ole Thomsen:

- Op mod 90 patienter om året har fået foretaget en amputation, som kunne have været undgået.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kræver nu en redegørelse for de mulige grundløse amputationer.

Narkoagenter anholder østats premierminister i Miami-lufthavn

Det er ikke hver dag, at et lands premierminister bliver anholdt under mistanke for hvidvaskning og anklager om at importere kokain til USA. Men det er lige præcis, hvad der er sket for Andrew Fahie, der er premierminister på De Britiske Jomfruøer.

Fahie blev anholdt i en lufthavn i Miami i USA af to agenter fra det amerikanske narkopoliti, der udgav sig for at være medlemmer af det mexicanske narkokartel Sinaloa.

En formel anklage mod premierministeren og to sammensvorne ventes at blive indgivet ved en føderal domstol i Miami inden længe, og derfor vides det endnu ikke, hvordan Fahie forholder sig til anklagen.

Rusland bruger tilsyneladende delfiner i krigen, viser satellitbilleder

Vi slutter med en historie af de mere kuriøse:

Rusland har tilsyneladende sat militært trænede delfiner ind på sin maritime base ved Sevastopol på Krim-halvøen.

Det skriver den amerikanske militærforening U.S. Naval Institute (USNI), der har analyseret satellitbilleder og spottet, hvad der formodentligt er to delfinbure.

Ifølge en militærforsker, TV 2 har talt med, kan delfiner angribe fjendtlige dykkere, der ved et møde med havpattedyret "vil være helt prisgivet".

Delfinerne skulle ligeledes kunne svømme ind og sabotere skibe og andet maritimt udstyr.