Nyheder

Storebæltsbroen vil gå i gult under Tour de France

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

De gamle lamper på Storebæltsbroen er i øjeblikket ved at blive skiftet ud, så de fremover kan skifte farve og gå i gult til sommerens Tour de France.

Der kun lidt mere end to måneder til, at verdens største cykelløb, Tour de France, kører gennem landet. Og når cykelrytterne til sommer kommer til Danmark, vil Storebæltsbroen gå i gult.

De 20 år gamle lamper på Storebæltsbroen er i øjeblikket i gang med at få en opgradering med næsten 400 nye LED-lamper. Arbejdet med at få lamperne installeret, så de kan lyse pylonerne op, er i fuld gang – og det arbejde foregår i de sene aften- og nattetimer.

Vi kunne lige så godt time det, så vi kunne vise et scenarie til Tour de France nu her, når der var en mulighed for det

Lars Henriksen, projektleder hos Sund & Bælt

- Det er et hårdt miljø, der er herude på Storebæltsbroen med vind, salt og blæst. Så de trængte til at blive skiftet ud, siger Lars Henriksen, der er projektleder på Sund & Bælt.

Det er dog ikke helt tilfældigt, at udskiftningen sker netop nu. De 396 nye LED-lamper kan nemlig få broen til at lyse op i forskellige farver.

- Vi kunne lige så godt time det, så vi kunne vise et scenarie til Tour de France nu her, når der var en mulighed for det, siger projektleder Lars Henriksen.

Bliver lyst op i gult om natten

I forbindelse med Tour de France til sommer, vil Storebæltsbroen lyse i gult, men det bliver ikke, mens rytterne kører over.

- Det vil blive lyst op om natten, men man kan ikke se det om dagen. Om natten vil det til gengæld blive lyst flot op i gult, siger projektleder Lars Henriksen fra Sund & Bælt.

Det vil blive lyst op om natten, men man kan ikke se det om dagen

Lars Henriksen, projektleder hos Sund & Bælt

Udskiftningen begyndte i januar, og med håndkraft og laser bliver lyset indstillet på broen om natten.

320 af lamperne er installeret på pylonerne - det er dem, der kan lyse op i farve. De resterende skal sidde på ankerblokkene og kan 'kun' lyse hvidt.

Broen kan lyse op i forskellige farver og flag

Broen vil for første gang blive lyst op i forbindelse med cykelløbet.

- Det er en unik begivenhed, der kommer til Danmark, og det at de skal køre på Storebæltsbroen er stort for os, siger projektleder Lars Henriksen.

Men fremover er mulighederne utallige.

- Der er mange muligheder, og nu kan vi lave forskellige scenarier og flag for eksempel. Men det er ikke besluttet endnu, hvad man skal bruge det til, siger Lars Henriksen.

Sund & Bælt forventer, at lysarbejdet er færdigt i midten af juni.