Nyheder

Nato varsler hurtig garanti for Sverige og Finlands sikkerhed

Så snart Sverige og Finland måtte ansøge om medlemskab, vil deres sikkerhed være et anliggende for Nato.

Nato vil sørge for, at Sverige og Finland bliver omfattet af sikkerhedsgarantier, så snart de måtte ansøge om medlemskab. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Han nævner ikke konkret Natos meget omtalte artikel 5, der garanterer hjælp til et Nato-medlem fra alliancen i tilfælde af et angreb. Men Stoltenberg gør det klart, at Sverige og Finland reelt vil kunne få hjælp af Nato, så snart de måtte ansøge.

- Når vi inviterer Sverige og Finland til at blive medlemmer af Nato, sender det et stærkt signal om, at deres sikkerhed har betydning for alle Nato-allierede.

- Jeg er overbevist om, at vi kan finde en løsning i overgangsperioden, fra Sverige og Finland ansøger, indtil den formelle optagelse er afsluttet i alle 30 medlemslandes parlamenter, siger Stoltenberg.

Kommer efter trussel om repressalier

Udmeldingen kommer, efter at Rusland har truet med repressalier, hvis de to lande søger optagelse i Nato.

Både i Sverige og Finland er der stigende opbakning til Nato-medlemskab. Ikke mindst efter Ruslands invasion af Ukraine. Invasionen har for mange vist, at Rusland ikke respekterer neutralitet.

Især i Finland er der stigende ønske om Nato-medlemskab. Landet har en grænse på over 1300 kilometer med Rusland og en blodig historie med Sovjetunionen i Anden Verdenskrig.

Skal tale med finsk præsident

Stoltenberg skal torsdag tale med den finske præsident om Finlands mulige ansøgning til Nato:

- Vi vil også tale om behovet for at finde en løsning i overgangsperioden, så der ikke er nogen usikkerhed om Finland og Sveriges ret til at vælge deres egen vej.

- Det handler grundlæggende om, at alle lande i Europa har ret til at vælge deres egen fremtid. Så når Rusland forsøger at true eller intimidere Finland og Sverige til ikke at ansøge, så demonstrere det, at Rusland ikke respekterer den ret, siger Stoltenberg.

Han fremhæver, at Sverige og Finland står stærkt i forhold til medlemskab, fordi deres militær allerede lever op til Nato-standarder. Samtidig har de to lande deltaget i mange øvelser og operationer med Nato.

- Vi er dialog med Finland og Sverige. Det er deres beslutning. Men hvis de beslutter sig for at ansøge, så vil Finland og Sverige blive taget varmt imod. Og jeg forventer, at processen vil gå hurtigt, siger Stoltenberg.