Krigen i Ukraine

Dan Jørgensen om luk for russisk gas: - Det kan blive ganske alvorligt

Private gaskunder vil være garanteret at få deres gas, hvis Rusland lukker for gassen i EU, lover klima-, energi- og forsyningsministeren.

Rusland lukker for gasleverancerne til Polen og Bulgarien. Det bekræftede det russiske gasselskab Gazprom onsdag.

Det skyldes, at de to EU-lande ikke vil gå med til at betale for gassen i russiske rubler – et krav, som de europæiske lande med Ungarn som eneste undtagelse ikke har tænkt sig at bukke under for.

Det har fået spekulationerne til at gå på, om Rusland kan finde på at lukke for gassen i andre europæiske lande, og hvad konsekvenserne i så fald vil være.

Og der er ”selvfølgelig” en risiko for, at Rusland ikke stopper ved Polen og Bulgarien, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til TV 2.

- Man må jo nok imødese, at det her kan være starten på en noget mere alvorlig situation, siger han.

Priser kan stige "betragteligt mere"

Dan Jørgensen understreger, at danskerne ikke på den korte bane vil kunne mærke konsekvenserne af det russiske stop for gas i Polen og Bulgarien.

Det egentlige problem opstår, hvis Rusland for eksempel lukker for gassen i Tyskland, hvilket, ifølge Dan Jørgensen, kan få ”meget stor betydning”.

- Priserne er allerede høje nu. De kan stige betragteligt mere. Der kan også komme mangel på gas, siger han.

Ifølge de nyeste tal, får EU omkring 40 procent af sin gas fra Rusland, og gaspriserne i Europa steg tirsdag aften med op til 17 procent, efter at Bulgarien og Polen har meddelt, at Rusland ville lukke for gassen til de to lande.

Dan Jørgensen understreger dog, at der er nødplaner på plads, hvis der lukkes for gassen i resten af EU. Nødplanerne vil blandt andet sikre, at private gaskunder i Danmark vil være garanteret at få deres gas.

- Vi har fyldt gaslagrene så meget op, som det har kunnet lade sig gøre. Samtidig nærmer vi os en årstid, som er uden for fyringssæsonen, hvor der skal bruges mindre gas. De to ting tilsammen gør, at vi kan klare os i længere tid, fortæller han.

Forrang til sundhed og dyrevelfærd

Selvom klima-, energi- og forsyningsministeren mener at kunne sikre private gaskunder en holdbar gasforsyning, er det samme ikke tilfældet for alle danske virksomheder.

Dan Jørgensen forklarer, at en nødplan er blevet udarbejdet for virksomhederne, der deles op i samfundskritiske og ikkesamfundskritiske.

- De virksomheder, der er samfundskritiske, vil have en forrang, fortæller han.

Et eksempel på en samfundskritisk virksomhed er, ifølge Dan Jørgensen, en virksomhed, hvor mangel på gas ville føre til store konsekvenser for ”sundhed eller dyrevelfærd”.

Ruslands vigtigste indtægtskilder

Rusland meddelte tidligt i marts i år, at "uvenlige" lande skulle betale for deres gas i rubler med virkning fra 31. marts.

Men EU, der indtil nu primært har betalt i euro, har afvist at honorere det russiske ultimatum.

Gas er sammen med olie Ruslands vigtigste indtægtskilder. I modsætning til produktionen af olie kan Rusland ikke bare gå ud på verdensmarkedet og finde nye kunder til gas. Det kræver vidt forgrenede gasrør som dem, der er etableret i Europa, og som er forbundet til en storleverandør som Gazprom.