”Dræberpile” fundet i flere lig fra massegrave nord for Kyiv

Pilene er såkaldte flechettes, som af flere organisationer menes at være på kant med internationale konventioner på grund af dets brutalitet.

Flere af de civile, som har mistet livet under den russiske invasion i Ukraine, er blevet dræbt af små metalpile affyret fra russisk artilleri.

Det siger patologer, retsmedicinere og andre eksperter, som har undersøgt lig i massegrave nord for Kyiv, ifølge The Guardian.

- Vi har fundet adskillige nåle-lignende objekter i ligene på mænd og kvinder. De kan ellers være svære at finde, fordi de er så tynde, siger Vladyslav Pirovskyi, som er ukrainsk retsmediciner, til The Guardian.

Mediet har fået indsigt i obduktionsrapporten, som blandt andet dokumenterer fund af pilene i hoved- og brystregionen hos ligene.

Hvad er flechettes?

Navnet kommer fra det franske ord fléchette, der betyder lille pil. De små, sømlignende pile kan affyres fra haglgeværer eller ligge i bomber og artillerigranater. Der kan affyres alt fra et par hundrede pile til flere tusinde ad gangen, og de kan blandt andet trænge igennem hjelme.

Flechettes blev særligt brugt under Første Verdenskrig og under Vietnamkrigen. I nyere tid er de blevet brugt til krig i Gaza-striben, af danske soldater i Afghanistan og, Ifølge flere medier, nu af russerne i Ukraine. 

- Det er horribelt

Ifølge The Guardian er der tale om såkaldte flechettes eller ”dræberpile". Det er et våben, som af flere organisationer menes at være på kant med internationale konventioner på grund af dets brutalitet.

Én granat alene kan indeholde op til 5000 pile, der spreder sig i en radius af flere hundrede meter.

Når en flechette kommer i kontakt med et offer, borer den pil-lignende ende sig som en krog ind i kroppen, mens bagsiden, der er lavet af fire finner, typisk vil knække af og forårsage et sår et andet sted på kroppen.

TV 2 har tidligere beskrevet fundet af dræberpile i den ukrainske by Butja. Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch fortalte til TV 2, at de havde fået pilene indleveret af lokale mineryddere.

På daværende tidspunkt vidste man ikke, at pilene havde forårsaget civiles død, men kritikken var alligevel krads.

- Det er horribelt, at de er blevet affyret i områder med civile. Det må aldrig, aldrig ske, sagde Mark Hiznay, seniorforsker ved våbenafdelingen i Human Rights Watch.

I tråd med andre russiske angreb

Flechettes i sig selv er ikke ulovlige, men det er det derimod at bruge upræcise, dødelige våben i tætbefolkede civile områder.

Ifølge NGO'en Amnesty International er det derfor "stærkt bekymrende", at metalpile fra flechettegranater nu er fundet i civile ofre i Ukraine.

- Såfremt det er korrekt, indikerer det netop, at våbnet er brugt uden hensyn til civile, hvilket desværre vil være i tråd med en række af Ruslands øvrige angreb, siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnesty Danmark, til TV 2.

NGO'en har selv afdækket en række russiske drab og forbrydelser mod civile siden krigens begyndelse, blandt andet brugen af forbudte klyngebomber og såkaldte ”dumme bomber”, der er "ikke styrede" og derfor rammer upræcist.

- Ligesom den nu rapporterede brug af flechettegranater mod civile bør disse forbrydelser efterforskes, og beviser bør indsamles og sikres, så de kan indgå i et retsopgør omkring de krigsforbrydelser, som vi desværre ser i Ukraine, siger Vibe Klarup.

Russerne har ikke på noget tidspunkt kommenteret fundene af dræberpilene.

De er dog flere gange før blevet beskyldt for at bruge flechettes, blandt andet i Donbas i 2014 og i Aleppo under den syriske borgerkrig, der startede i 2011.

Ud over Ukraine er dræberpile i nyere tid blevet brugt til krig i Gaza-striben og – måske lidt overraskende – af danske soldater i Afghanistan. Sidstnævnte kan du læse mere om her.