Dagens overblik

Dagens overblik: Danskere får større skatterabat på kørslen

Rusland rasler med sablen. Verdens rigeste mand har haft den store pengepung oppe af lommen, og Djokovic kan forsvare sin Wimbledon-titel.

Vi har gennem de seneste to år hørt det igen og igen fra de danske myndigheder: Bliv vaccineret mod coronavirus – og helst i en fart.

Men nu har piben fået en anden lyd, for gældende fra 15. maj stopper Sundhedsstyrelsen med at udsende invitationer om vaccination mod corona.

Fremover skal danskere i stedet selv være opsøgende, hvis de ønsker at blive stukket.

Med denne historie: velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik.

Større kørselsfradrag til danskerne

Benzinpriserne har i år været på regulær himmelflugt, hvilket er blevet bemærket af bilisterne – og nu også af Skatterådet.

Danskere med et dagligt transportbehov på i alt 24 kilometer og derover kan nu se frem til at spare penge på kørslen, for Skatterådet har tirsdag valgt at hæve satserne for kørselsfradraget og befordringsgodtgørelsen.

Før danskere med langt til deres arbejde lader champagnepropperne springe, skal det med, at kørselsfradraget kun stiger med 18 ører – svarende til en stigning på godt 8 procent.

Fra den nuværende værdi på 1,98 kroner til en sats på 2,16 kroner per kørte kilometer.

Rådet har dog besluttet, at stigningen for befordringsfradraget vil ske med tilbagevirkende kraft og gælde for hele indkomståret 2022.

TV 2 har bedt en privatøkonom om at beregne, hvor mange penge danskerne egentlig sparer på ændringen. Se svaret i denne artikel.

Rusland advarer om risiko for Tredje Verdenskrig

Fra en god nyhed for danskere med ondt i pengepungen skifter vi scene til langt mere alvorlige nyheder.

Ruslands udenrigsminister er kritisk over for fredsforhandlingerne med Ukraine, og Sergej Lavrov taler nu ligefrem om risikoen for en Tredje Verdenskrig. Han nævner i en tale, at risikoen for en atomkrig er "særdeles virkelig".

Samtidig med udmeldingen kan TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt dokumentere, at de voldsomme kampe fortsætter i det østlige Ukraine, hvor Rusland forsøger at få kontrol over Donbas-regionen.

Tirsdag har USA indkaldt til møde med sine vestlige allierede, hvor forsvarsministre og forsvarschefer mødes på den amerikanske luftbase Rammstein i den sydlige del af Tyskland.

Her skal krigens tilstand og muligheden for et endnu stærkere samarbejde om donationer til Ukraine diskuteres.

Tyskland i kovending om tunge våben

Vi bliver i den for tiden altdominerende historie om krigen i Ukraine, hvor Tyskland har vendt rundt på en tallerken i et afgørende spørgsmål.

Man har som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt, og Tyskland ønsker nu at sende tungt krigsmateriel til det krigshærgede land i form af kampvogne.

Ukraine har gennem længere tid skreget efter tungt militært isenkram – ikke mindst fra tysk side. Samtidigt har forbundskansler Olaf Scholz mødt massiv kritik for ikke at levere på dette punkt.

Scholz har brugt som argument, at Tyskland ikke ønskede at optrappe krigen mellem Rusland og Ukraine, men nu er antiluftskytskampvogne fra Tyskland på vej mod øst.

Det er endnu uvist, hvornår de tunge våben vil være i Ukraine.

Musk køber Twitter for svimlende beløb

44 milliarder dollars – svarende til næsten 305 milliarder kroner eller prisen for omkring 14 Storebæltsbroer.

Selv verdens rigeste mand, Elon Musk, har måttet grave dybt i sin enorme pengebeholdning for at købe det sociale medie Twitter.

Musk har gennem en måneds tid offentligt gjort det klart, at han ønskede at købe tjenesten, som har omkring 330 millioner månedligt aktive brugere.

Tesla-direktøren ønsker at gøre mediet "bedre end nogensinde" i form af en række nye funktioner, lyder det.

Elon Musk har tidligere langet ud efter det sociale medie, som, han mener, ikke har levet op til sit demokratiske ansvar.

Djokovic kan spille Wimbledon

Vi slutter dagens overblik i sportens verden, hvor der er gode nyheder for tennisspilleren Novak Djokovic.

Den serbiske verdensetter får nemlig lov til at forsvare sin titel, når den traditionsrige Wimbledon-turnering serves i gang i juni.

At være vaccineret mod covid-19 er nemlig ikke en betingelse for at kunne deltage i årets tredje Grand Slam-turnering, oplyser turneringens direktør til Sky Sports.

Vaccinekravet holdt Djokovic ude af Australien Open i januar, hvor serberen endte med at blive udvist af landet down under.

Dermed får den serbiske tennisspiller mulighed for at vinde sin Grand Slam-titel nummer 21 – og dermed tangerer rivalen Rafael Nadals eksisterende rekord.