Da hun bad sin mor tale pænt, tog hun kvælertag på hende
Det er 25 år siden, at det blev ulovligt at slå sine børn. Alligevel har hver femte elev i 8. klasse været udsat for vold i hjemmet det seneste år.
Michelle Røge husker ikke, hvor gammel hun var, da hun bad sin fulde mor om at tale pænt til hendes lillesøster.
Men det fik konsekvenser, da de kom hjem.
Som straf ville hendes mor konfiskere hendes mobiltelefon, men Michelle Røge ville ikke give den fra sig, fortæller hun i ’Go’ morgen Danmark’.
Telefonen var nemlig hendes sikkerhedsnet, hvis hun skulle ringe efter politiet.
- Så husker jeg, at hun overfaldt mig og tog kvælertag på mig, og så kan man ikke gøre så meget som lille pige, siger Michelle Røge.
Episoden er langtfra den eneste gang, at Michelle Røge blev udsat for vold derhjemme, men hun har fortrængt meget fra opvæksten i hjemmet i Hirtshals, hvor hendes forældre slog, drak og tog stoffer på daglig basis – og hvor ingen, ifølge Michelle Røge, greb ind.
I dag er Michelle Røge 26 år, og på papiret har hun det godt, men mellem linjerne spøger opvæksten, som var fuld af svigt.
Ingen gjorde noget
Når Michelle Røge som barn kom hjem fra skole, vidste hun aldrig, hvad hun kom hjem til.
Forældrene var ofte fulde, og stuen kunne være fyldt med narkomaner, fortæller hun. Derfor blev hun ”den voksne” på hjemmefronten, og hun tog et stort ansvar som storesøster over for sin lillesøster.
I skolen var hendes fravær over 50 procent, og ude foran skolens cykelstativer stod hendes far og drak i skoletiden.
Alligevel gjorde ingen noget, siger hun.
- Hele byen vidste det. Alle var klar over, hvad der skete derhjemme. Det var bare noget, man lod stå til. Der var ikke nogen, der greb ind eller gjorde noget som helst.
Michelle Røge fortalte aldrig direkte til en voksen, hvad der skete derhjemme, men hun mener, at det var tydeligt, hvad der foregik i hendes barndomshjem, og det var svært i sig selv.
- Det var så åbenlyst. Alle vidste det, virkelig, siger hun.
Vold i hjemmet rammer hver femte
Det er desværre ikke unormalt, at voksne ikke griber ind, selvom de ved, at et barn er udsat for vold derhjemme.
Det forklarer Rasmus Kjeldahl, der er direktør for Børns Vilkår.
Tirsdag var det 25 år siden, at det blev ulovligt at slå sine egne børn, men en ny rapport fra Børns Vilkår viser, at danske børn langtfra vokser op uden vold.
I rapporten, hvor 1156 danske 8.-klasseselever er blevet adspurgt, svarer mere end hver femte, at de har været udsat for fysisk vold i hjemmet det seneste år.
- Jeg er meget ked af, at det ikke er blevet bedre, siden det sidst blev undersøgt grundigt. Det er omkring seks år siden. Jeg havde håbet på, at tallene var faldet, men de her tal ligger nogenlunde på niveau med tidligere undersøgelser, fortæller Rasmus Kjeldahl.
Han forklarer samtidig, at der er mange grunde til, at børn ikke fortæller andre voksne, at de er udsat for vold i hjemmet. Nogle børn gør det for at beskytte forældrene, mens andre oplever, at forældrene truer børnene til at tie.
Derfor er det vigtigt, at man reagerer, hvis man har en mistanke om, at et barn er udsat for vold derhjemme, lyder opfordringen.
Vil gøre en forskel
Michelle Røges forældre er i dag døde, og hun har stiftet sin egen familie.
Men hendes voksenliv er præget af angst, depression og stress, hvilket også har påvirket hendes studier.
- Nu er jeg ved at læse til pædagog, og det har også været med en del sygemeldinger undervejs, og jeg ved også godt, at når jeg en gang skal ud og have et rigtigt job, bliver det ikke 37 timer, jeg kommer til at få. Det kan jeg ikke holde til, siger hun.
Michelle Røge drømmer om at gøre en forskel som pædagog, og at hun kan være med til at spotte børn, der er udsat for vold i hjemmet.
Først og fremmest håber hun, at hendes åbenhed kan hjælpe andre.
- Jeg håber, at jeg kan være med til, at andre åbner i en eller anden forstand. Jeg finder selv rigtig meget ro i at læse, at jeg ikke er alene. At få sagt det højt er første skridt, slutter hun.
Se interviewet med Michelle Røge og Rasmus Kjeldahl i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY