Rusland invaderer Ukraine

Russiske soldater har 'stiltiende tilladelse' til voldtægt, siger menneskerettighedsadvokat

Der er adskillige anklager om voldtægter og seksuel vold begået af russiske soldater mod civile.

De russiske tropper i Ukraine har fået "stiltiende tilladelse" til at bruge voldtægter som våben. Det siger menneskerettighedsadvokat Helena Ann Kennedy i et interview med Sky News søndag.

Hun er en del af en juridisk taskforce, der arbejder på at opbygge sager om krigsforbrydelser begået i Ukraine, og hun mener, at beviserne indtil videre peger på, at der er begået "alvorlige forseelser af grov art".

- Det betyder ikke, at der fra toppen bliver givet instruktioner om at gå ud og voldtage civile, men der bliver givet en form for stiltiende tilladelse, siger Helena Ann Kennedy til Sky News.

Hun mener, at tilladelsen gives, idet soldaterne ikke bliver straffet for at udføre voldtægterne.

- Det giver soldaterne en form for immunitet, når de ved, det er tilladeligt, forklarer hun.

Adskillige voldtægtsanklager

Der er adskillige ubekræftede meldinger om voldtægter, overgreb og seksuel vold begået af russiske soldater mod civile, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

Blandt andet har FN's mission, der overvåger menneskerettighedssituationen i Ukraine, modtaget flere anklager om konfliktrelateret seksuel vold begået af russiske soldater, og menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch mener at have fundet det bevist, at russiske soldater har begået voldtægter i Ukraine.

Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder, Ljudmyla Denisova, har også flere gange rejst anklager om voldtægter begået af russiske soldater.

Blandt andet er en 14-årig pige blevet gruppevoldtaget og en 11-årig dreng voldtaget foran sin mor, der var bundet til en stol, har hun hævdet.

Rusland har hidtil afvist beskyldningerne om voldtægter på civile som pure opspind.

Retsforfølgelse bliver svær

Men hvis det ikke er tilfældet, og voldtægterne rent faktisk har fundet sted, er der uden tvivl tale om krigsforbrydelser. Det sagde Frederik Harhoff, der er tidligere dommer ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag, til TV 2 tidligere på måneden.

- Hvis det viser sig at være rigtigt, så er det en overtrædelse af den fjerde Geneve-konvention, der handler om beskyttelse af civile, sagde han.

Det bliver dog ifølge Helena Ann Kennedy "meget svært" at retsforfølge de ansvarlige for krigsforbrydelserne.

Det skyldes, at Rusland og Kina i FN kan nedlægge veto mod tiltag, der skal få krigsforbrydere stillet for retten ved Den Internationale Domstol i Haag, siger hun.

Endnu sværere bliver det ifølge Helena Ann Kennedy at retsforfølge Ruslands præsident Vladimir Putin.

- I hvert fald indtil du har en sejr til Ukraine. Det er meget svært at bringe ledere for retten, lyder det.

Den taskforce, Helena Ann Kennedy er en del af, er alligevel forsigtigt begyndt at kigge på, hvilke skridt man kan tage for at få det til at ske. Taskforcen er dog stadig "meget langt fra det", siger hun til Sky News.