Dagens overblik

Dagens overblik: To personer skudt og dræbt af politiet efter fransk valg

Verdens ældste person er død, to er sigtet for hærværk efter at have fodret heste, og noget så sjældent som en kritisk video er gået viralt i Kina.

Denne mandag blev dagen, hvor projekt panda-baby født på dansk jord blev opgivet for i år. De to pandaer, hannen Xing Er og hunnen Mao Sun, i København Zoo har ellers tilbragt tid sammen de seneste dage i håb om, at det kunne bære frugt.

Pandaer er kun i brunst en gang om året, og det er tredje år, at det ikke er lykkedes for de to at blive forældre. Hvorfor gik det galt, spørger den kvikke læser måske? Det har vi på TV 2 også gjort. Læs mere om det her.

Og nu til dagens store historier, hvor vi blandt andet kommer til at kredse om nogle andre dyr – nemlig heste – senere.

Velkommen til dagens overblik.

To dræbt i optøjer i Paris

Gårsdagens valg i Frankrig førte i storbyerne Paris og Lyon til uroligheder. I hovedstaden blev to personer dræbt af politiet, da de i bil kørte mod trafikretningen og ignorerede politiets afspærring. Politiet skød flere gange for at få bilen til at bremse.

I Lyon brugte politiet tåregas mod en gruppe, der svarede igen ved at affyre fyrværkeri mod politiet.

Præsident Emmanuel Macron fortsætter med titlen i yderligere fem år. Han fik 58 procent af stemmerne. Samtidig var der den laveste valgdeltagelse i mere end 50 år.

Kritisk video er gået viralt i Kina

En kritisk video om den hårde lockdown i Shanghai er gået viralt. Og det er ellers noget, der sjældent sker i Kina, hvor kritik i mange skikkelser ofte bliver filtreret fra af blandt andet cyberpolitifolk og finmaskede internetrobotter, der opsnapper uønskede ord og billeder.

Men videoen, der er produceret af en, der kalder sig ’Cary’, er et sammenklip af vrede og frustration fra borgere i Shanghai, der har været indespærret i deres hjem i over en måned grundet smitteudbrud.

Videoen hedder ”Aprils stemmer” og viser dronebilleder af byens tomme gader, mens man lytter til forskellige stemmer, der klager over dårlige forhold under lockdown.

Aktivister sigtet for hærværk efter fodring af heste

To personer er blevet sigtet for hærværk for at fodre de vilde heste, der lever i naturområdet Mols Bjerge. Hestene er en del af det rewilding-projekt, som Molslaboratoriet, der hører under Naturhistorisk Museum, er i gang med.

Men dyreaktivisterne mener ikke, at hestene bliver behandlet ordentligt. Så derfor har man fodret dem, selvom der er skilte i området, der forbyder fodring.

Molslaboratoriet fører tilsyn med dyrene, men fodrer dem ikke. Hvis det er nødvendigt, bliver de dog taget ud af flokken, har B.T. tidligere skrevet. Men fodring fører til, at dyrene bliver for mange, i forhold til hvor mange maver afgrøderne kan mætte. Og bliver flokken for stor, skal man aflive en del af flokken, har Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, sagt til mediet.

Verdens ældste person er død

Sidste tirsdag lukkede japaneren Kane Tanaka sine øjne og sov ind, da hun døde i en alder af 119 år. Guinness' rekordbog anerkendte hende som verdens ældste levende person i 2019.

Hun blev født i 1903 og har dermed oplevet to verdenskrige, heriblandt to atombomber i sit hjemland.

For at sætte det i en dansk kontekst var der i hendes fødeår 12 år til, at danske kvinder kunne stemme. Og 29 personer har været statsministre i Kane Tanakas levetid.

Ifølge Guinness er den ældste person, der nogensinde har levet, franskmanden Jeanne Louise Calment. Hun døde som 122-årig i 1997.

Reportage fra Ukraine

I Huliaipole i det sydøstlige Ukraine, som russerne havde delvist besat i ti dage, inden ukrainerne jagede dem ud igen, har TV 2s udsendte besøgt indbyggerne.

Heriblandt 91-årige Katya Bardakova, der ikke kan høre ret meget og bliver i byen:

- Vi prøver bare at have det så godt som muligt. Det skal nok gå alt sammen, siger 91-årige Katya Bardakova til TV 2.

Der er generelt en vrede at fornemme blandt borgerne. En ukrainsk soldat siger til TV 2, at de har lyst til at gengælde hver eneste liv og hus, russerne har ødelagt.

***