Rusland invaderer Ukraine

Zelenskyj afslører besøg af amerikanske topministre - og signalet er klart, mener Steinmetz

Amerikansk besøg skal sende et signal til russerne om, at de står fuldstændig alene mod hele den vestlige verden, siger Jesper Steinmetz.

Søndag besøger USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, sammen med landets forsvarsminister, Lloyd Austin, Ukraines hovedstad, Kyiv. Her skal de mødes med den Ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Det fortæller Ukraines præsident selv på et pressemøde i Kyiv lørdag.

Besøget er endnu ikke bekræftet fra amerikansk side. Men det vil i givet fald være det højest rangerede officielle amerikanske besøg i landet siden krigens udbrud 24. februar.

På mødet skal parterne ifølge Volodymyr Zelenskyj tale om, hvilke slags våben det ukrainske forsvar får brug for i krigens anden fase, der udspiller sig i de østlige og sydlige dele af landet.

Det er dog ikke det egentlige formål med mødet, mener TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

- Først og fremmest ønsker man at få sendt det signal til Putin og til Rusland, at hele den vestlige verden står bag Ukraine. Man får signaleret til Rusland: I er isoleret. I står fuldstændig alene med jeres synspunkter og jeres bestialske krig, siger han.

Der er ikke noget, Ukraine ønsker fra USA, som USA ikke har leveret

Jesper Steinmetz, USA-korrespondent

Har leveret, hvad Ukraine har bedt om

Samtidig har Ukraine faktisk fået lige præcis, hvad landet har bedt om fra amerikansk side, når det kommer til våben, fortæller Jesper Steinmetz.

- Der er ikke noget, Ukraine ønsker fra USA, som USA ikke har leveret. Og når man sender to ministre til Ukraine i morgen (søndag, red.) får man fastslået, at man står 100 procent bag landet, siger han.

Torsdag kom det frem, at USA er klar med en ny militær hjælpepakke til Ukraine på omkring 5,5 milliarder kroner.

I pakken indgår blandt andet tunge våben og selvkørende kanoner – udstyr, som Volodymyr Zelenskyj særligt har efterspurgt.

- Den russiske hær går ikke op i antal døde soldater. Det gør vi, og vi vil gerne redde flere liv, men det kræver tungere våben. Dem har vi ikke nok af, og vi vil gerne have flere, sagde han på et pressemøde torsdag.

Med den seneste hjælpepakke løber USA's militære bidrag til Ukraine op i mere end 20 milliarder kroner, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

På torsdagens pressemøde opfordrede Volodymyr Zelenskyj andre europæiske lande til at lade sig inspirere af USA og sende våben til Ukraine i et hastigere tempo.

Biden holder sig væk

Den ukrainske præsident oplyste samtidig, at han forventer et besøg fra USA's præsident, Joe Biden.

- Vi kommer til at forvente, når sikkerhedssituationen tillader det, at den amerikanske præsident kommer og taler med os, sagde han på pressemødet.

Ifølge Jesper Steinmetz er der heller ingen tvivl om, at Volodymyr Zelenskyj ville have ønsket, at det var den amerikanske præsident, der skulle besøge Kyiv søndag - det ville være "det ultimative udtryk for ukrainsk-amerikansk solidaritet".

- Men jeg går ud fra, at det er sikkerhedshensyn, der gør, at man ikke tør sende en amerikansk præsident ind i hjertet af et land under angreb, siger han og understreger, at det "ganske enkelt ikke ville være sikkerhedsmæssigt forsvarligt".

Siden krigens begyndelse har flere vestlige ledere besøgt den ukrainske hovedstad og Volodymyr Zelenskyj - blandt andre Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og den danske statsminister, Mette Frederiksen (S).

Forventer ikke russisk brug af atomvåben

Det amerikanske ministerbesøg var ikke den eneste nyhed, Volodymyr Zelenskyj havde at berette om på pressemødet lørdag.

Her hævdede han blandt andet også, at omkring 5000 ukrainske børn er blevet bortført til Rusland efter krigens udbrud, ligesom han sammenlignede russerne med nazisterne under Anden Verdenskrig.

Derudover sagde han, at det er en mulighed, at Rusland vil gøre brug af atomvåben, men at han ”ikke ønsker at tro på en sådan mulighed”.

- Hvis lederen af den russiske føderation ikke mister forbindelsen til almindelig sund fornuft, vil han ikke gøre brug af atomvåben, sagde han.

Samtidig understregede han, at hvis Ukraine var i besiddelse af atomvåben, ville landet aldrig gøre brug af dem.