Rusland invaderer Ukraine

- Vi står over for vores sidste dage, hvis ikke timer, siger ukrainsk officer på stålværk

Slaget om Mariupol har stået på i mere end en måned, og den seneste tid har Azovstal-stålværket været de ukrainske soldaters sidste bastion.

Ifølge en ukrainsk officer, som befinder sig på Azovstal-stålværket i Mariupol, kan det være et spørgsmål om timer, inden havnebyen er under fuld russisk kontrol.

- Vi står over for vores sidste dage, hvis ikke timer, siger Serhij Volyna fra den 36. marinebrigade i en video, han har delt på Facebook.

- Fjenden er i overtal ti til en. De har fordelen i luften, i artillerienheder, i landstyrker, i udstyr og i antal kampvogne. Vi forsvarer kun én ting: stålværket Azovstal.

Den sidste bastion

Slaget om Mariupol har stået på i mere end en måned, og den seneste tid har stålværket været de ukrainske soldaters sidste bastion.

Serhij Volyna siger i sin Facebook-video, at der er over 500 sårede ukrainske soldater på værket. Derudover har hundredvis af civile søgt tilflugt på værket – heriblandt kvinder og børn.

- Vi opfordrer og bønfalder alle verdens ledere om at hjælpe os. Vi beder dem om at få os trukket ud og bragt os til et tredjepartsland.

Rusland opfordrede tirsdag aften igen de tilbageværende ukrainske styrker og udenlandske lejesoldater til at forlade stålværket i Mariupol.

Opfordringen blev dog endnu engang ignoreret af de tilbageværende ukrainske styrker på stålværket. Tirsdag aften satte Rusland en ny deadline onsdag, men de ukrainske soldater nægter at give op.

20.000 civile frygtes dræbt

Allerede få dage efter at Rusland havde invaderet Ukraine, begyndte angrebene på havnebyen i det sydøstlige Ukraine.

Mariupol har været belejret i mere end en måned, og situationen i byen betegnes som en humanitær katastrofe på grund af mangel på mad, vand og medicin.

Mariupol var før invasionen hjemsted for flere end 400.000 ukrainere. Siden er mere end halvdelen flygtet, men byens borgmester, Vadym Bojtjenko, har tidligere anslået, at hele 160.000 af Mariupols indbyggere valgte at blive.

I et interview med TV 2 har borgmesteren sagt, at Rusland har dræbt flere end 20.000 civile i den belejrede by. TV 2 kan ikke verificere borgmesterens oplysninger, og i interviewet erkendte han, at de 20.000 døde civile er et estimat.

Strategisk vigtig by

Hvis det lykkes Rusland at erobre byen, vil de have kontrol med omkring 80 procent af Ukraines kystlinje langs Det Sorte Hav, men det vil også betyde, at de har en landkorridor til Krim-halvøen, som blev annekteret i 2014.

- Det betyder rigtig meget for Rusland. Som det er nu, har de kun en broforbindelse, der går ind i Rusland, så hvis man vil have direkte landadgang, kræver det, at de tager Mariupol, siger militæranalytiker Hans Peter Michaelsen til TV 2.