Dagens overblik

Dagens overblik: Nu tager Rusland fat med sin foretrukne krigsførelse

Skandaleramt operachef fyret, Rusland har kørt det tunge skyts frem, og P-huse risikerer kollaps ved brand.

April begyndte vådt med en måneds nedbør på en uge, men i påsken fornemmede mange af os, hvordan varmen og foråret titter frem.

Nu er det i stedet tørken, der kommer snigende, og det kan medføre brandfare de mest udsatte steder i naturen.

Velkommen til dagens overblik.

Regeringen præsenterer udspil med grøn energi

Grøn er håbets farve. Og grøn er i høj grad også gennemgående i det udspil, regeringen tirsdag lagde for dagen.

Den grønne strøm skal øges, og de grønne danske løsninger skal ud i Europa. Og så er der en ny grøn skattereform på vej. Det er grønt med grøn på.

Overordnet set betyder det, at 400.000 husstande med naturgas inden årets udgang skal præsenteres for et alternativ.

Danmark kan og skal først og fremmest være selvforsynende med gas. Og så er planen at gøre sig uafhængig af gasforsyning fra Rusland, så snart de øvrige europæiske lande er klar til at lukke for hanen.

Forældre beskylder Rusland for at skjule sandheden om sænket skib

Det tog flere dage, inden Rusland officielt erklærede, at missilkrydseren 'Moskva' var gået tabt.

Ifølge russiske myndigheder mistede ingen livet ved forliset. Men pårørende til de mange savnede besætningsmedlemmer fortæller en anden historie.

Der var 500 besætningsmedlemmer om bord på 'Moskva', da der udbrød brand på det 186 meter lange skib. Ifølge ukrainske efterretninger skete det efter træffere med to fjendtlige missiler.

Ved en parade i weekenden sås kun omkring 100 søfolk fra 'Moskva', og de seneste dage har mange pårørende efterlyst familiemedlemmer, som de nu frygter ligger på Sortehavets bund.

Rusland tager det tunge skyts i brug

Selv om Ukraine efter alt at dømme har vundet en række mindre slag siden den russiske invasion af landet blev indledt 24. februar, er krigen langt fra overstået.

Tirsdag morgen har Rusland sat ind med en voldsom offensiv i det østlige Ukraine.

Ifølge det russiske forsvarsministerium har de natten til tirsdag ramt i alt 1260 mål i Ukraine.

Den pensionerede amerikanske general Mark Hertling bemærker, at Rusland nu har grebet til sin foretrukne krigsførelse.

Russernes mål er nu at dræbe, at skabe forvirring, indgyde kaos og åbne terrænet for deres kampvogne og infanterister, lyder Hertlings analyse.

Parkeringshuse risikerer at kollapse ved brand

Brandsikkerheden halter i en række nye parkeringshuse bygget af stål, der de senere år er skudt op flere steder i hovedstadsområdet.

Ifølge forskere fra DTU har man udført sikkerhedsprocedurer ud fra en præmis om, at der kun kan opstå brand i få biler samtidig.

Et eksempel på, hvor galt det kan gå, oplevede man i den norske by Stavanger i starten af 2020. Her bredte en brand sig til 400 biler i et parkeringshus af uisoleret stål. Parkeringshuset endte med delvist at kollapse.

Dansk operachef fyret

Operachefen Michael Bojesen er fyret fra Malmø Opera.

Fyringen sker, efter Ekstra Bladet torsdag kunne afsløre kommunikation fra 2015, hvori Michael Bojesen skriver en sexistisk mail om en kvindelig dansk operastjerne.

Michael Bojesen har det seneste år været omtalt i medierne flere gange i forbindelse med afdækning af kritisable forhold i både DR's pigekor og i pigekoret på Sankt Annæ Gymnasium i Valby i København.

Her fortalte tidligere kormedlemmer om uønsket seksuel opmærksomhed og et seksualiseret miljø.

***