Nyheder

Sverige og Finland kan forvente flere trusler fra Rusland, siger ekspert

Rusland truer med at opruste, hvis Sverige og Finland melder sig ind i NATO. Det var ventet, siger forsker.

Rusland forsøger at skræmme Sverige og Finland fra at blive medlem af NATO med trusler om militæroprustning tæt på de to landes grænser. Men Ruslands reaktion er ikke overraskende.

Det vurderer Anders Puck Nielsen, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet.

- Jeg synes, det er meget forventeligt. Det passer jo godt ind, og de har tidligere sagt noget tilsvarende og prøvet at true Sverige og Finland til at lade være, siger Anders Puck Nielsen.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Tass har Ruslands tidligere præsident og premierminister og nuværende næstformand i det russiske sikkerhedsråd, Dmitrij Medvedev, sagt, at landet vil være "nødsaget" til at styrke sine egne grænser.

Og det er Anders Puck Nielsen som sådan enig i.

- Fra russisk side er der noget rigtigt i, at de skal genoverveje, hvordan deres forsvarsplaner vil se ud, hvis det er sådan, at Sverige og Finland bliver medlemmer af NATO.

- Men det bør ikke afholde landene i at blive medlemmer, siger han.

Et strategisk selvmål

Anders Puck Nielsen peger på, at man med god grund kan forvente, at der kommer flere trusler.

- I første omgang vil vi se politiske trusler som nu, siger militærforskeren og fortsætter:

- Det kan godt være, at det bliver fulgt op af reelle provokationer, altså fly der krænker luftrummet, skibe der krænker territorialfarvandet, cyberangreb og sådan nogle ting. For det er en ret stor ting for Rusland.

Ifølge Anders Puk Nielsen har truslerne indtil nu været et strategisk selvmål for Rusland, da det blot har skubbet Sverige og Finland tættere mod en ansøgning til NATO.

- Den russiske kalkule har været, at vi ville få et svagere NATO af det her. At vi ville gå i opløsning, fordi vi ikke kunne blive enige om noget som helst, siger han.

- Forventningen har været, at de ville stå stærkere, og at NATO ville være svækket. Men det er jo præcis det modsatte, der er sket. De har fået mere af alt det, de ikke ville have, som resultat af krigen i Ukraine.

Klinger hult

Den tidligere russiske præsident Medvedev har desuden varslet, at det kan komme på tale at placere atomvåben i det baltiske område i Østersøen.

Ifølge Anders Puck Nielsen klinger det hult.

- Den med, at Østersøen er et atomfrit område, den er ny for mig. Det er ikke min opfattelse, at det er det, siger han.