Udland

Flere skudt i New York

Hvad sker der? 29 personer er sårede efter et skyderi på en undergrundsstation i New York. Blandt de sårede er 10 blevet skudt og 5 er i kritisk, men stabil tilstand. Gerningsmanden er stadig på fri fod.

Hvad holder vi øje med? Ifølge politiet er den efterlyste gerningsmand sort og cirka 165 centimeter høj. Han var på gerningstidspunktet iført en grå hættetrøje og en grøn refleksvest. Politiet vil også gerne i kontakt med en 62-årig Frank James, der kan have forbindelse til angrebet.

Efterforskning forsinkes af fejl på overvågning

Mindst et overvågningskamera på en undergrundsstation, som kunne have fanget gerningsmanden, var ude af drift på grund af "en defekt".

Det sagde borgmester Eric Adams ifølge New York Times i en tale tirsdag aften. Ifølge borgmesteren er fejlen ved at blive undersøgt. 

Ifølge avisen driver det offentlige transportselskab MTA næsten 100.000 overvågningskameraer i undergrundsbanen. Heraf 600 alene i Brooklyn-delen af den linjen, hvor angrebet fandt sted.

TV 2 har talt med flere erhvervsdrivende i området, der allerede kort efter angrebet var blevet kontaktet af politifolk for at udlevere overvågningsbånd.

En tabt nøgle førte til efterladt varevogn

På gerningsstedet fandt politiets efterforskere følgende ting: 

  • En 9 mm-pistol af mærket Glock.
  • Tre pistolmagasiner med ekstra kapacitet.
  • To detonerede røggranater.
  • To ikke-detonerede røggranater.
  • En økse.
  • Fyrværkeri.
  • En bilnøgle fra udlejningsfirmaet U-Haul.

Bilnøglen førte til den forladte varevogn, der blev fundet senere på dagen i Brooklyn. Det fortalte efterforskningsleder James W. Essig på tirsdagens sene pressemøde ifølge CNN og New York Times.

Dusør på 340.000 kroner udloves

Det offentlige transportselskab Metropolitan Transportation Authority (MTA) og fagforeningen for transportarbejere har sammen udlovet en dusør på 50.000 dollars eller omkring 340.000 danske kroner til dem, der ligger inde med oplysninger, som kan føre til anholdelse af gerningsmanden til tirsdagens angreb.

- Denne koldblodige forbryder skal identificeres og fjernes fra gaden med det samme. Han skal stilles til ansvar for sin forfærdelige voldshandling, siger Tony Utano, der er formand for foreningen af transportarbejdere i en pressemeddelelse.

33 skud og to røgbomber affyret under angrebet

Under angrebet i kvarteret Sunset Park i Brooklyn smed gerningsmanden to røgbomber i subwayen, før vedkommende afgav 33 skud med en pistol. Den mistænkte, der også skal have slået flere passagerer, er stadig på fri fod.

Det kom frem på pressemøde tirsdag aften lokal amerikansk tid.

Politiet bekræftede ved samme briefing, at ti personer behandles efter at være blevet ramt af skud. Fem af dem er i kritisk, men stabil tilstand.

Politiet leder efter navngiven mand

Politiet i New York City vil gerne i kontakt med en mand ved navn Frank James. Ifølge politiet har den 62-årige mand en tilknytning til en varevogn, som er sat i forbindelse med skyderiet.

- Vi leder efter Frank James. Vi ved, at han lejede den varevogn, siger efterforskningsleder James W. Essig på et pressemøde tirsdag aften lokal tid.

Efterforskningslederen understreger, at de ikke ved, om Frank James har forbindelse til angrebet. Det rapporterer NBC News og CNN.

29 meldes såret

Mindst 29 meldes såret efter skyderiet på undergrundsstationen og behandles på nærliggende hospitaler. Ifølge CNN er ingen af de 29 i livsfare. 

10 af de sårede er blevet skudt. 

Den eftersøgte lastbil er fundet

New Yorks politi har lokaliseret den U-Haul-lastbil med Arizona-nummerplader, de ledte efter tidligere i dag i forbindelse med skyderierne i Brooklyn. Det skriver CNN og nyhedsbureauet AP.

Lastbilen er fundet i Brooklyn og var tom.

Politiet leder efter lastbil med Arizona-nummerplader

New Yorks politi leder efter en U-Haul-lastbil med gule Arizona-nummerplader i forbindelse med skyderiet i Brooklyn. Det skriver flere amerikanske medier - heriblandt NBC.

Betjente, der befinder sig i New York, har fået besked på at stoppe lastbilen og tilbageholde alle passagerer, hvis de spotter den bevæge sig i trafikken. 

De den mistænkte forlod gerningsstedet var han iklædt en gasmaske og en vest for bygningsarbejdere. Han anslås at være omkring 165 centimeter høj og at veje cirka 77 kg. 

- De troede, lydene kom fra fyrværkeri

TV 2-journalist Celina Liv Danielsen har i dag befundet sig ved gerningsstedet for skyderiet i Brooklyn.

- Flere øjenvidner beretter, at de troede, lydene i toget var fra fyrværkeri. Men det viste sig at være skud, siger hun.

New Yorks borgmester: - Vi vil finde den mistænkte

I en video på Twitter lover New Yorks borgmester, Eric Adams, at myndighederne snart vil finde den mistænkte for skyderiet, der stadig befinder sig på fri fod. 

- Vi vil ikke tillade New Yorks beboere at blive terroriseret, ikke af et eneste individ, siger han i videoen. 

- Jeg har aldrig set noget lignende her, siger beboer i området

- Jeg har aldrig set noget lignende her. Aldrig. Aldrig, siger Jessenia Rodriguez, der bor tæt ved undergrundsstationen, til TV 2. 

Hun befandt sig i sin kærestes dækbutik, hvor hun arbejder, da begivenheden indtraf. Fra butikken kan man se direkte ned til stationen. Politiet har afspærret blokken omkring butikken.

Jessica Rodriguez så mennesker komme løbende op fra stationen og politibilerne ankomme, men hun hørte ikke skuddene. 

Hun siger, at det normalt er et meget roligt nabolag. 

Politiet har bedt hende om at få butikkens videoovervågning. 

Pressemødet er slut

Pressemødet med New Yorks politi er nu slut. 

Skyderiet startede i togvognen

Skyderiet startede i togvognen, oplyser politikommissær Keechant Sewell.

Den mistænkte åbnede en gasdunk på toget, da det kørte ind på stationen og begyndte efterfølgende at skyde - først i togvognen og siden på perronen.

Fem personer er i kritisk tilstand

Ud af de 16 sårede er 10 blevet skudt. 5 er i kritisk, men stabil tilstand, siger New Yorks brandvæsen på pressemødet.

Mistænkt er på fri fod og ekstremt farlig

- Den mistænkte er stadig på fri fod og ekstremt farlig. Der er tale om en 'active shooter', siger New Yorks guvernør Kathy Hochul. 

Hun opfordrer New Yorks befolkning til at være forsigtige og opmærksomme. 

Motivet for skyderiet kendes endnu ikke. 

Efterforskes ikke som terror

Begivenheden efterforskes ikke som en terrorhændelse, siger Keechant Sewell, der er politikomissær i New York, på pressemødet.

Hun fortæller, at den mistænkte åbnede en gasdunk på toget og efterfølgende begyndte at skyde.

New Yorks politi holder pressemøde

Vi forventer, at New Yorks politi holder pressemøde snarligt. Liveoptagelser viser betjente, der stiller sig klar ved mikrofoner på stedet. 

16 personer såret i alt - 8 personer skudt

New Yorks brændvæsen oplyser til CNN, at otte er skudt og yderligere otte er sårede i hændelsen ved undergrundsstationen i Brooklyn.

De sårede, som ikke er ramt af skud, kan være blevet såret i det kaos, der er opstået, når passagererne er flygtet ud af metroen. Det siger Charles Ramsay, der er tidligere politikomissær i den amerikanske stat Philadelphia, til CNN. 

Tre helikoptere i luften og politi på tagene

Der befinder sig i øjeblikket tre helikoptere i luften og der står politi på tagene i området, fortæller TV 2-journalist Magnus Bjerg, der er på stedet.

Han siger, at han kan se omkring 100 pressefolk og mindst 50 udrykningskøretøjer på stedet.

Skoler i området lukkes for udefrakommende

Skoler i området omkring skyderiet er blevet beordret til at lukke for udefrakommende, mens lærere og elever er blevet bedt om at søge sikkerhed i deres klasselokaler. Det skriver ABC, som noterer, at undervisningen fortsætter trods sikkerhedsprotokollerne. Ifølge mediet må ingen gå hverken ind eller ud af skolerne.