Rusland invaderer Ukraine

Østrigs møde med Putin sker for at hjælpe civile ukrainere, mener ekspert

En fredsaftale kommer ikke på tale, når Vladimir Putin og Østrigs kansler mødes i Moskva mandag, vurderer direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab.

Mandag mødes Østrigs kansler, Karl Nehammer, med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Moskva.

Formålet med mødet er ifølge kansleren at opfordre til dialog, våbenhvile og til en undersøgelse af mulige krigsforbrydelser i Ukraine.

Og netop Karl Nehammer er en oplagt kandidat til at mødes med Vladimir Putin. Det siger Charlotte Flindt Pedersen, som er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab.

- Østrig er et neutralt land, der ikke er medlem af NATO. Det kan betyde, at man rent faktisk kan forhandle. Det er jo netop NATO's rolle i forhold til Ukraine, der har været et af de store problemer, siger hun til TV 2.

Kan skaffe humanitære korridorer

Samtidig har Østrig nogle "interessante" handelsforbindelser med Rusland ifølge Charlotte Flindt Pedersen. Desuden har det borgerlige Østrigske Folkeparti, som Karl Nehammer tilhører, tidligere haft forretningsmæssige forbindelser til Rusland.

- Østrig har også været lidt tilbageholdende med at udvise diplomater. Det kan være, at det endda er nogen fra det russiske udenrigsministerium, der har rakt ud, siger hun.

Landet har fordømt krigen i Ukraine og har udvist fire russiske diplomater fra landet, men på grund af dets neutrale status er det faktisk ikke udelukket, at der kan komme noget ud af mødet, fortæller Charlotte Flindt Pedersen.

- Nehammer siger, han vil have humanitære korridorer på plads, så man kan sikre, at de civile kommer ud af det, der bliver kampzonen – blandt andet Kharkiv. Det ville være et meget vigtigt forhandlingsresultat, understreger hun.

Skal stoppe overgreb på civile

Mødet mellem den østrigske kansler og den russiske præsident falder ellers ikke i god jord i Ukraine.

Borgmesteren i den belejrede ukrainske havneby Mariupol, Sergej Orlov, mener, at besøget er uacceptabelt i den nuværende situation. Det siger han til tyske Bild.

– De krigsforbrydelser, som Rusland udfører lige nu på ukrainsk jord, er stadig i gang. Jeg forstår ikke, hvordan en samtale med Putin kan blive afholdt på dette tidspunkt. Hvordan forretninger kan gøres med ham, understreger han.

Men Charlotte Flindt Pedersen mener, at det er vigtigt at søge dialogen.

- Der er en vigtig pointe i, at man forsøger, for der er så store civile tab i Ukraine, og det går ud over befolkningen på en måde, som man slet ikke tidligere har kunnet forestille sig i et europæisk land i dag. Så der er selvfølgelig en pointe i at få stoppet overgrebene på civile, understreger hun.

Den østrigske kansler er den første europæiske leder, der mødes med Vladimir Putin, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar.

Mødet er uden tvivl afstemt med EU-toppen, siger Charlotte Flindt Pedersen.

Fred ikke på tale

Karl Nehammers besøg i Moskva falder umiddelbart efter hans møde med Ukraines præsident Volodomyr Zelenskij i Kyiv lørdag.

Ifølge hans talsperson tog den østrigske kansler selv initiativ til besøget i Rusland, imens han var i Ukraine.

Fred ser ikke ud til at komme på tale på mødet mellem statslederne.

- Putin har lige udnævnt en ny general, der skal stå for hele hærindsatsen, og det er et meget klart signal om, at han nu går efter at få den sejr hjem, som han gerne vil have, siger Charlotte Flindt Pedersen.