Putin sigter efter afgørelse på krigen inden 9. maj, siger eksperter

Den nationale helligdag 9. maj er særdeles vigtig i Rusland. Og ikke mindst for Putin.

De færreste kan spå om en udløbsdato på krigen i Ukraine. Men flere eksperter begynder nu alligevel at pege på, at 9. maj ikke er så dårligt et bud. I hvert fald, hvis man ser med russiske briller.

Dagen, der markerer russernes sejr over Nazi-Tyskland under Anden Verdenskrig i 1945, har nemlig enorm symbolsk betydning i Rusland. Og det er højst sandsynligt en dag, hvor det er vigtigt for Putin at kunne fejre en sejr i Ukraine.

- Jeg er ret overbevist om, at Putin vil forsøge at få en afgørelse inden 9. maj, siger forsvarsanalytiker Hans Peter Michaelsen til TV 2.

Ifølge Hans Peter Michaelsen kan vi forvente, at Rusland inden for den næste periode ”lægger al pres på” for at tilkæmpe sig en sejr. Hvis ikke over hele landet, så i det mindste i Donbas-regionen, der ligger i øst.

Lignende melding kommer fra Jakob Tolstrup, der er lektor ved Aarhus Universitet og Rusland-ekspert.

- Det er en skæringsdag og en vigtig dag for Putin. Vi kommer til at se Rusland gøre nogle forsøg på at få en eller anden form for sejr, han kan fremvise den dag, siger han.

Historien gentages

Han peger dog på, at Putin kan bruge flere aspekter i krigen til at portrættere sig selv som den store sejrherre 9. maj.

- Man kan tolke mange ting som en sejr, hvis man ønsker det. Og vi skal huske på, at det russiske regime stort set styrer al information, siger han.

9. maj er en helligdag i Rusland og er fyldt med gigantiske parader og militære opvisninger i gaderne.

Jakob Tolstrup beskriver, at den store festdag er blevet markant større de seneste 10-12 år under Putin, og at han bruger den til at legitimere sit eget styre og sætte fut i den patriotiske pomp og pragt.

Festdagens paralleller til Anden Verdenskrig taler derfor også ind i den aktuelle krig.

- Det er den samme historie, Putin præsenterer nu, når han beskriver regeringen i Kyiv som en flok nazister, siger han.

Ønsker hurtig afslutning

Spørger man orlogskaptajn og militæranalytiker Anders Puck Nielsen, taler Putin om Rusland som en nation, hvis historiske lod er at bekæmpe nazismen. Og det er en fortælling, præsidenten er lykkes med at inddrage krigen i Ukraine i, lyder det.

- Derfor ville det give så meget mening at kunne erklære en sejr 9. maj, siger han.

Han mener derfor også, at den russiske regering er opsat på at få krigen afgjort inden for den nærmeste tid, og han tvivler ikke på, at de er interesserede i en eskalering.

- Men jeg tvivler på, hvor meget materiel de reelt kan indsætte, fordi det er slidt. Jeg tror ikke, det vil gå specielt meget bedre for dem i det østlige Ukraine end i Kyiv, siger han.