Krigen i Ukraine

Ikke alle danskere tror på historier om massakren i Butja – mød to af dem her

TV 2 har talt med to danskere, der mener at vide, hvem den egentlige skurk i krigen i Ukraine er – og det er ikke Rusland.

ADVARSEL OM VOLDSOMME BILLEDER: Denne artikel indeholder voldsomme billeder fra den ukrainske by Butja. TV 2 viser billederne for at dokumentere krigshandlingerne i Ukraine.

En bestemt type kommentar er begyndt at dukke op på TV 2s Facebook-side.

- Tro ikke på alt, hvad I hører. Tro ikke på alt, hvad I læser, og kun på halvdelen af, hvad I ser.

- Nazistiske henrettelsesmetoder. Det er false flag. Fra ukrainernes side.

Kommentarerne ses særligt, når det drejer sig om de drab på civile ukrainere, der har fundet sted i flere forstæder til Kyiv, og som er blevet afsløret, efter at russiske styrker har trukket sig fra områderne.

Flere af Facebook-brugerne opfordrer til, at der ikke stoles på såkaldte "vestlige medier". De mener, at Rusland er fanget i en propagandamaskine og bliver anklaget for krigsforbrydelser, de ikke har begået.

Men hvad får almindelige danskere til at fraskrive sig danske medier som informationskilde?

TV 2 har kontaktet flere af personerne bag Facebook-kommentarerne for at få svar.

Størstedelen svarer ikke. Enkelte svarer, at de ikke vil udtale sig af frygt for omgivelsernes reaktioner.

Alligevel har TV 2 fået kontakt med to danskere, der ønsker at stå frem og fortælle, hvorfor de føler, at sandheden om krigen i Ukraine endnu ikke har set dagens lys. Tilfælles har de, ifølge dem selv, en stærk retfærdighedssans og en mistillid til danske medier.

De er ikke i tvivl om, hvem krigens egentlige skurke er – og det er ikke Rusland.

Racisme og fascisme

Dansk-serbiske Slavko Labovic er skuespiller og formand for Den Serbiske Forening i Danmark – og så er han meget aktiv på Facebook. Her skriver han blandt andet, at danske medier og politikere indoktrinerer danskerne, og at russiske medier censureres.

Det gør han, efter eget udsagn, fordi han bliver ramt på sin retfærdighedssans, når han er vidne til ”alle de ufattelige løgne og bedrag og manipulation af den offentlige mening”. Han søger "virkelig sandhed og fredelig sameksistens mellem russerne og ukrainerne".

Slavko Labovic mener, at Ruslands invasion af Ukraine er berettiget, og at de sanktioner, landet i øjeblikket rammes af, er "racistiske" og "fascistiske".

Han finder primært sin information om krigen på serbiske og russiske medier – blandt andet de statsejede Russia Today og Sputnik, der er blokeret i de fleste EU-lande.

- Det hele er iscenesat

Desuden mener Slavko Labovic, at det ikke er russere, men ukrainere, der står bag angrebene på civile i Butja.

Han kalder det "et beskidt forsøg på at hænge russiske militære styrker ud".

Slavko Labovic forklarer, at de lig, der kan ses i gadebilledet, muligvis kan være prorussiske ukrainere slået ihjel af deres egne landsmænd.

- Kun en total tåbe kan tro på, at russiske soldater har begået de her krigsforbrydelser i en situation, hvor Rusland i forvejen i den grad er hængt ud som den værste pariastat, siger han.

Hvad med billederne fra byen? Satellitfotos, der viser, at ligene har ligget der i flere uger? Internationale instanser, der går ud og understreger, at der bliver begået krigsforbrydelser?

- Ja ja. Det er det, jeg prøver at forklare dig. Vi står i en brutal informationskrig, hvor der indføres brutal censur af alt, hvad der kommer fra russisk hold af, siger han.

Den uafhængige organisation Conflict Intelligence Team, der indsamler og behandler data om blandt andet krigen i Ukraine, skriver på Twitter, at "de er overbevist om, at drabene blev udført af russiske tjenestemænd". Også John Kirby, talsperson for USA's forsvarsministerium, Pentagon, har udtalt, at Rusland "åbenlyst" er ansvarlige for "grusomhederne i Butja".

- Rusland har aldrig begået krigsforbrydelser

Det overbeviser dog ikke Slavko Labovic.

- Hvad skulle de ellers sige. Pentagon er jo USA's forsvarsministerium. De er jo i den grad part i krigen og fuldstændigt upålidelige, siger han.

Begår Rusland krigsforbrydelser i Ukraine?

- Absolut nej. Tværtimod gør de alt, hvad de kan for at skåne civilbefolkningen, og det er en af årsagerne til, at det går så langsomt. Rusland har aldrig begået krigsforbrydelser. Der findes ingen beviser eller objektiv dokumentation for det, siger han.

Han henviser til, at de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik er blevet bandlyst i flere EU-lande, og at de europæiske medier dermed er blevet "et stort hylekor".

Søndag skrev menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch i en pressemeddelelse, at russiske soldater har begået krigsforbrydelser i Ukraine i form af voldtægter, henrettelser og trusler mod civile. Meget peger dog i øjeblikket på, at der begås krigsforbrydelser på begge sider af krigen.

Observatør med retfærdighedssans

Også Mads Malik Mortensen sætter spørgsmålstegn ved mediernes fremstilling af blandt andet Butja-massakren på Facebook. Han er efter eget udsagn, ligesom Slavko Labovic, drevet af en stærk retfærdighedssans.

Han beskriver sig selv som "observatør" og orienterer sig blandt andet via det konservative medie Rumble, som blandt andet Donald Trump gør brug af, Fox News og podcasten Joe Rogan Show, hvor 70 episoder for nylig er blevet fjernet fra Spotify efter anklager om racisme og misinformation om corona.

Mainstreammedierne stoler han ikke på – særligt når det kommer til beskrivelsen af krigen i Ukraine.

- Der er rigtigt meget propaganda – højst sandsynligt fra alle sider, siger han.

USA startede krigen

Han mener, at krigen i Ukraine er forårsaget af USA, der har opildnet ukrainere til at begå oprør mod den russiske stat i et forsøg på at vestliggøre landet.

- De får det ud af det, at Ukraine bliver demokratisk. Hele verden skal være demokratisk. Et styre under en stol. Det er deres mål, fortæller han.

Derfor har NATO ifølge Mads Malik Mortensen trænet den ukrainske Azov-bataljon, så den demokratiskorienterede del af Ukraines befolkning kan kæmpe imod russerne.

Azov-bataljonen er en integreret del af Ukraines nationalgarde og kendes for at være svært højreorienteret. Gruppen er blandt andet ikke bleg for at optage medlemmer med bånd til nynazistiske bevægelser.

- NATO har trænet Azov-bataljonen. Efter 2014. De har trænet ukrainske oprørere, og nogle af de stærkeste oprørere, der har været, er neonazisterne, siger han.

Hvorfor skulle USA træne neonazister?

- Det er meget svært at forstå, og Israel har også noget at gøre med det. Det er på en måde meget mærkeligt, svarer Mads Malik Mortensen.

Konspirationsteoretiker, der er nede på jorden

Mads Malik Mortensen er heller ikke sikker på, at massakren i Butja er begået af russiske styrker. Desuden kan de massegrave, der er fundet i byen, ifølge ham være af ældre karakter.

Men man kan vel se på ligene og gravene, at de er nye?

- Ja, det kan man jo nok.

Selvom Mads Malik Mortensen nok er uenig med de fleste danskere i, hvad der foregår i Ukraine, har det ikke haft store konsekvenser for ham.

- Jeg har været vant til at være "Rasmus Modsat" i mange år og har gode forældre og søskende. Jeg kan sagtens være nede på jorden, selvom jeg er helt ude i ekstremerne af konspirationsteorier, siger han med et grin.

Påstandene i denne artikel er Slavko Labovic' og Mads Malik Mortensens egne opfattelser og holdninger. Det har ikke været muligt for TV 2 at få dem bekræftet andre steder end fra det statsstyrede russiske medie Russia Today.